Vegyek fájdalomcsillapítót az oltás után?

Pontszám: 4,3/5 ( 56 szavazat )

Gyakori kérdés

Milyen fájdalomcsillapítót szedhetek a COVID-19 oltás után? A Centers for Disease Control szerint szedhet vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókat, például ibuprofént (például Advil), aszpirint, antihisztaminokat vagy acetaminofent (például Tylenolt), ha a Covid elleni védőoltás után mellékhatásai vannak. Mint minden gyógyszer esetében, a CDC azt javasolja, hogy először beszéljen orvosával.

Milyen gyógyszert biztonságosan szedhet a COVID-19 vakcina beadása után?

Hasznos tippek. Beszéljen kezelőorvosával a vény nélkül kapható gyógyszerek, például ibuprofén, acetaminofen, aszpirin vagy antihisztaminok szedésével kapcsolatban, ha bármilyen fájdalmat és kényelmetlenséget tapasztalhat az oltás után.

Biztonságos az ibuprofén szedése a COVID-19 vakcina beadása után?

Beszéljen kezelőorvosával a vény nélkül kapható gyógyszerek, például ibuprofén, acetaminofen, aszpirin vagy antihisztaminok szedésével kapcsolatban, ha bármilyen fájdalmat és kényelmetlenséget tapasztalhat az oltás után.

Bevehetem a Tylenolt a COVID-19 oltás után?

Beszéljen kezelőorvosával a vény nélkül kapható gyógyszerek, például ibuprofén, acetaminofen, aszpirin vagy antihisztaminok szedésével kapcsolatban, ha bármilyen fájdalmat és kényelmetlenséget tapasztalhat az oltás után.

Biztonságos-e az aszpirint bevenni a COVID-19 vakcina beadása előtt?

Nem ajánlott aszpirint vagy véralvadásgátlót bevenni a Janssen COVID-19 vakcinával vagy bármely más, jelenleg az FDA által engedélyezett COVID-19 vakcinával (azaz mRNS vakcinával) való oltás előtt, kivéve, ha ezeket a gyógyszereket rutin gyógyszereik részeként szedik.

5 dolog, amit NE TEGYEN COVID-19 oltás után

33 kapcsolódó kérdés található

Biztonságos-e Tylenol vagy Ibuprofen beadása a COVID-19 vakcina beadása előtt?

Mivel nem készültek jó minőségű tanulmányok az NSAID-ok vagy a Tylenol oltás előtti szedésére vonatkozóan, a CDC és más hasonló egészségügyi szervezetek azt javasolják, hogy ne vegyenek be Advilt vagy Tylenolt előzetesen.

Milyen gyógyszereket kell kerülni a COVID-19 vakcina beadása előtt?

Nem ajánlott vény nélkül kapható gyógyszereket – például ibuprofént, aszpirint vagy acetaminofent – ​​bevenni az oltás előtt az oltással kapcsolatos mellékhatások megelőzése érdekében.

Milyen fájdalomcsillapítót szedhet a COVID-19 vakcinával?

A Centers for Disease Control szerint szedhet vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókat, például ibuprofént (például Advil), aszpirint, antihisztaminokat vagy acetaminofent (például Tylenolt), ha a Covid elleni védőoltás után mellékhatásai vannak.

Hogyan csökkenthetem a COVID-19 oltás okozta fájdalmat?

A fájdalom és kényelmetlenség csökkentésére a lövés helyén

  • Vigyen fel tiszta, hűvös, nedves törlőkendőt a területre.
  • Használja vagy gyakorolja a karját.

Normális, ha rosszul érzi magát a COVID-19 vakcina beadása után?

A COVID-19 oltás beadása után normális, ha rosszul érzi magát. Lehet, hogy fáj a kezed. Tegyen egy hideg, nedves ruhát a fájó karjára.

Az ibuprofen (Advil, Motrin) kezelheti a koronavírust?

Az ibuprofen magát a vírust nem kezeli, de sokkal jobban érzi magát. A koronavírus-járvány korai szakaszában némi aggodalomra ad okot, hogy az ibuprofén és az ahhoz hasonló gyógyszerek ronthatják a koronavírus-betegek kimenetelét, de eddig nem láttunk semmi, ami ezt alátámasztaná.

Az ibuprofén ronthatja a koronavírus-betegség tüneteit?

A CDC jelenleg nem ismer olyan tudományos bizonyítékot, amely összefüggést mutatna az NSAID-k (pl. ibuprofen, naproxen) és a COVID-19 súlyosbodása között.

Mennyi idő alatt jelentkeznek a COVID-19 vakcina mellékhatásai?

A legtöbb szisztémás vakcinázás utáni tünet enyhe vagy közepes súlyosságú, az oltást követő első három napon belül jelentkezik, és a kezdettől számított 1-3 napon belül megszűnik.

Beszerezheti a COVID-19 vakcinát antibiotikum szedése közben?

Az enyhe betegségben szenvedők beolthatók. Ne hagyja el az oltást, ha valaki antibiotikumot szed.

Fel kell hagynom a gyógyszereimet, miután megkaptam a COVID-19 oltást?

A legtöbb ember számára nem ajánlott elkerülni, abbahagyni vagy elhalasztani azokat a gyógyszereket, amelyeket a COVID-19 elleni védőoltás idején más egészségügyi állapotok megelőzésére vagy kezelésére rendszeresen szed.

Biztonságos-e a paracetamolt bevenni a COVID-19 vakcina beadása előtt?

Fájdalomcsillapítók, például paracetamol bevétele a COVID-19 vakcina beadása előtt a mellékhatások megelőzése érdekében nem javasolt. Ennek az az oka, hogy nem ismert, hogy a fájdalomcsillapítók hogyan befolyásolhatják a vakcina hatását.

Miért okoz karfájdalmat a COVID-19 vakcina?

A szervezet antigénként – valami idegenként – ismeri fel a fehérjét, és gyulladással reagál rá az injekció beadásának helyén. Ez az oka annak, hogy az első lövés nagyon gyakran karfájdalmat okoz.

Melyek a COVID-19 vakcina gyakori mellékhatásai?

A leggyakrabban jelentett mellékhatások a következők voltak: fájdalom az injekció beadásának helyén, fáradtság, fejfájás, izomfájdalom, hidegrázás, ízületi fájdalom és láz.

Normális, hogy fáradtnak érzem magam a COVID-19 oltás beadása után?

A legtöbb ember számára a COVID-19 vakcina mellékhatásai enyhék, és nem tartanak sokáig – legfeljebb néhány óra és néhány nap között. Vannak, akiknél fáj a kar, vagy influenzaszerű tünetek jelentkeznek, mint például fáradtság, láz és hidegrázás.

Hatékonyak és biztonságosak a Tylenol, Advil és Motrin szedése a COVID-19 tüneteire?

A tylenol (acetaminofen), az Advil (ibuprofen) és a Motrin (ibuprofen) biztonságosan szedhető a COVID-19 tüneteire mindaddig, amíg betartja az ajánlott adagot, és nincs olyan állapota, amely azt jelzi, hogy ne szedje ezeket a gyógyszereket. Kérjük, forduljon egészségügyi szolgáltatójához, ha aggódik, hogy ezek a gyógyszerek biztonságosak-e az Ön számára.

Dr. Molly Fleece, MD válaszolt

Kaphat-e derékfájást a COVID-19 vakcina?

"Néhány ember izom- és izomfájdalmat is érezhet a COVID-oltás után, ami normális, és azt jelenti, hogy az immunrendszerük végzi a munkáját."

Bevehetek aszpirint a Johnson & Johnson COVID-19 vakcina beadása után?

Nem ajánlott elkezdeni aszpirint vagy véralvadásgátló gyógyszert szedni, ha még nem teszi. Ezenkívül nem ajánlott abbahagyni ezeket a gyógyszereket, ha már szedi őket.

Beszerezheti a COVID-19 vakcinát, ha vérhígítót szed?

Mint minden oltásnál, ezeknek a betegeknek bármilyen COVID-19 vakcina beadható, ha a beteg vérzési kockázatát ismerő orvos úgy ítéli meg, hogy a vakcina ésszerű biztonsággal beadható intramuszkulárisan.

Kell-e szednie allergia elleni gyógyszert a COVID-19 oltás előtt vagy után?

Ha már szed allergia elleni gyógyszereket, például antihisztaminokat, „ne hagyja abba az oltás előtt” – mondja Kaplan. Nincsenek konkrét ajánlások az allergiás gyógyszerek, például a Benadryl beadására az oltás előtt, mondja.

Biztonságos-e a gabapentint Moderna covid-19 vakcinával együtt szedni?

Nem találtak kölcsönhatást a gabapentin és a Moderna COVID-19 vakcina között. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem léteznek interakciók. Mindig konzultáljon egészségügyi szolgáltatójával.