Dekantáljam a bordót?

Pontszám: 4,8/5 ( 73 szavazat )

A dekantálást, akár vitatott, akár nem, általában csak a finom borok esetében tartják szükségesnek . Mielőtt a borászok elsajátították volna a szűréssel történő derítés művészetét, minden bor természetes lerakódást kapott, és dekanterben, kancsóban vagy kancsóban szolgálták fel.

Hogyan lehet bordót dekantálni?

Tartson egy lámpát az üveg nyaka alatt ; gyertya vagy zseblámpa jól működik. Lassan és egyenletesen, megállás nélkül öntse a bort a dekanterbe; amikor eléri az üveg alsó felét, öntse még lassabban. Hagyja abba, amint látja, hogy az üledék eléri a palack nyakát.

Milyen borokat nem szabad dekantálni?

Akár 30 percig, ha a bor a csökkenés jeleit mutatja. A legtöbb fehér és rozé bort nem kell dekantálni. Valójában néhány aromás vegyület, mint például a Sauvignon Blanc maracuja íze, elillan! Tehát az egyetlen ok, amiért érdemes egy fehér- vagy rozébort dekantálni, az az, ha „csökkentett”.

Milyen borokat érdemes dekantálni?

Dekantálás javasolt a legtöbb fiatal vörös esetében, különösen a merész fajtáknál, beleértve a Cabernet Sauvignont, a Syrah-t és a Nebbiolo-t. Íme három kedvenc dekanterünk.

Meddig kell dekantálni a Burgundiát?

Burgundia: 1-2 óra 10 éves korig palackoknál ; röviddel tálalás előtt régebbi borokhoz; California Cabernet: 1-2 óra legfeljebb 20 éves palackok esetén; röviddel tálalás előtt régebbi borokhoz; Rhône: 2-3 óra legfeljebb 10 éves palackok esetén; 1 óra régebbi borokhoz.

Dekantáló bor || A Mit, hogyan és mikor a dekantálás || Dekantál D-vel

31 kapcsolódó kérdés található

Le kell dekantálnia a régi Burgundiát?

A régi fehérborokat, különösen a száraz és édes bordeaux-i, burgundi és rhône-i borokat érdemes dekantálni: az aranyló színárnyalat remekül mutat a vacsoraasztalon, és az esetleges halvány mellékízek is elillannak.

Le kell dekantálnia az Ermitázst?

A Northern Rhone-ból, Hermitage-ból, Cote-Rotie-ból és a Chateauneuf-du-Pape legjobb domainjainak jót tesz a dekantálás. Fiatal (15 évnél fiatalabb) borok esetében, amelyek nagy termőhelyről vagy évjáratról származnak, elegendő egy-három órás dekantálás; egy óra az optimális időtartam.

Valóban le kell dekantálnia a bort?

A bor dekantálásának két fő oka van. Az első a fizikai – a tisztított bor elkülönítése az érlelés során keletkezett szilárd anyagoktól. A második az oxigén hatása , amely bizonyos vegyületeket szabadít fel a palackon belül. Mindkettő hatással van íz-, állag- és aromaérzékelésünkre.

A régebbi borokat dekantálni kell?

Általában azt javasoljuk, hogy dekantáljon egy régi bort, mert ez lehetővé teszi, hogy a tiszta bort leöntse , és az üledék a palack alján marad. ... Ha ez nem lehetséges, és az üveg a pincében hevert, óvatosan vegye ki a kukából.

Dekantáljam a Rioja-t?

A Rioja borokat általában tölgyfahordókban érlelik, ami tartós és kerek tölgyes ízt eredményez. Testes és fiatal boroknak számítanak, így több időre lesz szükségük a dekantáláshoz, körülbelül 1-2 óra jó . ... Ha igen, akkor dekantálnia kell. Ne feledje, hogy nem minden riojai bor egyforma.

Van különbség a dekantálásnál?

A dekantálás a levegőztetés révén fokozza az ízt . Ezt úgy is hívják, hogy engedjük a bornak „lélegezni”. A levegőztetés fokozza a bor ízét azáltal, hogy lágyítja a tanninokat és felszabadítja a gázokat, amelyek oxigén hiányában fejlődtek ki. A bor dekantálása lehetővé teszi, hogy a palackozás közben nyugvó ízek és aromák kitáguljanak és lélegezzenek.

Lélegezned kéne Chiantit?

Mindig jó ötlet hagyni, hogy a Chianti lélegezzen, én azt javaslom , bő nyolc órát szobahőmérsékleten kinyitott üvegben . ... A Chianti egyenesen a palackból laposnak és nagyon savasnak tűnik, de hagyd, hogy lélegezzen, és teljesen más élményben lesz részed, méghozzá nagyon élvezetesen.

Milyen borokat hagyj lélegezni?

A fiatal vörösborok, különösen a magas tannintartalmúak, mint például a Cabernet Sauvignon, a legtöbb Red Zinfandel , Bordeaux és sok Rhône-völgyi bor, jobb ízűek levegőztetéssel, mert a tanninjuk meglágyul, és a bor kevésbé érdes lesz.

Mi a dekantálási módszer?

A dekantálás nem elegyedő folyadékok keverékeinek vagy folyékony és szilárd keverékek, például szuszpenziók elválasztására szolgáló eljárás . ... Egyszerűen fogalmazva, a dekantálás az egymással nem keveredő anyagok elválasztását jelenti úgy, hogy a felső réteget egy másik tartályba helyezik át.

Mit használhatok, ha nincs nálam dekanter?

Ha nincs dekantere, akkor a bort kancsóba vagy kancsóba, tiszta vázába, néhány fél literes pohárba vagy egy tálba öntheti. Mindegyik elérné a dekanter célját, legalábbis a legalapvetőbb szintjén. ... Öntse vissza a bort a palackba!

Milyen italokat kell dekantálni?

A pohárba tölthető italok listája két kategóriába sorolható: bor és szeszes italok/likőr . A dekantálóba rakható borok a fehér-piros-rózsa és a portói. A szeszes italok/szeszek, amelyeket egy kancsóba tölthet, a következők: Whiskey – Bourbon – Scotch – Vodka – Tequila – Gin – Rum – Brandy – Cognac.

Tudsz inni 100 éves bort?

Én személy szerint kóstoltam néhány nagyon régi bort – köztük egy körülbelül száz éves portót –, amelyek fantasztikusak voltak. ... Sok, ha nem a legtöbb bor úgy készül, hogy többé-kevésbé azonnal megissza, és soha nem lesz jobb, mint a megjelenés napján.

Miért teszi jobbá az öregedő bor?

A bor íze az életkor előrehaladtával jobb a cukrok, savak és fenolvegyületekként ismert anyagok között végbemenő összetett kémiai reakció miatt. Ez a kémiai reakció idővel úgy befolyásolhatja a bor ízét, hogy kellemes ízt adjon neki. ... A fehérbornak természetes savassága is van, ami idővel javítja ízét.

1971 jó év volt a bor számára?

1971 nagyon jó bor évjárat volt, aminek egyetlen hibája az volt, hogy a kiemelkedő 1970-es évjárat beárnyékolta. Az 1971-es évjárat termésnagysága nagyon kicsi volt, így az idei borok ritkaságnak számítanak. ... Az olyan édes borok, mint a Sauternes és a Barsac kiemelkedőek voltak ebben az évben, és még hosszú évtizedekig kitartanak.

Mi értelme van egy dekanternek?

Miért használsz dekantert? A dekantereket általában az üledékek eltávolítására és az ivás kellemesebbé tételére használják azáltal, hogy felszabadítják az aromát és lágyítják a tanninokat a borban. Borok rövid távú tárolására is használható.

Megéri a dekanter?

Mindannyian egyetértenek abban, hogy a dekantálásnak egyetlen előnye van: megfelelően végezve a palackban felhalmozódott üledék nem kerül a pohárba. ... Dekantálás, ideális esetben egy széles fenekű dekanterbe, amely megnöveli a bor felületét, oxigénnek teszi ki a bort, felgyorsítva az átalakulását.

Dekantálni kell a pinot noirt?

A dekanterben levegőztetett vörösborok általában a Cabernet Sauvignon, a Pinot Noir, a Syrah és néha a Merlot. A dugók általában kis mennyiségű levegőt bocsátanak ki, ezért jó ötlet egy fiatalabb , merészebb vörösbor, például egy 2012-es Syrah (amely magas tannintartalmú) dekantálása.

Le kell dekantálni a Zinfandelt?

Hány éves kortól dekantáljuk amerikai borainkat? V: A Zinfandelek nagyon jól öregszenek. A pincében 10 évig vagy tovább is tarthatja őket , és hajlamosak egy kis üledéket dobni, így szinte mindig jó jelöltek dekantálásra.

Meddig hagyhatod a vörösbort egy kancsóban?

Ha a kancsóban tárolja , 2-3 napon belül biztosan el fogja fogyasztani. Felbontás után a bort ennél hosszabb ideig nem szabad tárolni. Ezen egyszerű irányelvek követése segít abban, hogy bora maximális élvezetét érje el, annak ízeinek és aromáinak legteljesebb kifejezésében. Élvezd!

Mit jelent a dupla dekantálás?

A dupla dekantálás az a folyamat, amikor egy bort kétszer dekantálnak (vagy fokozatosan öntik ki): egyszer egy dekanterbe , majd vissza a tiszta palackba. A dupla dekantálás lehetővé teszi a bor kinyílását, és segít csökkenteni a pohárban lévő üledék mennyiségét.