Kell-e aggódnom az anisocoria miatt?

Pontszám: 4,8/5 ( 61 szavazat )

A legtöbb esetben az anisocoria enyhe, állandó és nem ok aggodalomra . Ha azonban hirtelen jelentkezik, ez súlyos egészségügyi állapot jele lehet, és azonnal forduljon szemorvoshoz. Az Anisocoria kiejtése: „an-eye-so-CORE-ee-ah”.

Mennyi anisocoria normális?

Mikor normális az anisocoria? A normál populáció legfeljebb 30%-a szenved anisocoriában . Az anisocoria mennyisége napról napra változhat, és akár szemet is válthat. Az anisocoria, amely NEM kapcsolódik valamilyen mögöttes egészségügyi állapothoz, vagy annak következménye, fiziológiás anisocoriának nevezik.

Az anisocoria ártalmatlan lehet?

Az anisocoria egy olyan állapot, amelyet a szem pupilláinak egyenlőtlen mérete jellemez. A lakosság akár 20%-át érintő anisocoria gyakran teljesen ártalmatlan , de komolyabb egészségügyi problémák jele is lehet.

Mi az anisocoria leggyakoribb oka?

Az anisocoriát általában a pupillák károsodott tágulása (szimpatikus válasz) vagy károsodott szűkülete (paraszimpatikus válasz) okozza. Bármelyik útvonal sérülése vagy elváltozása a pupilla méretének megváltozásához vezethet.

Mi tekinthető jelentős anisocoria?

Fiziológiai anisocoria A fiziológiai anisocoria általában 0,4 mm-es, ritkán 0,8 mm-nél nagyobb pupilla-egyenlőtlenségként definiálható, amely nem másodlagos ok miatt következik be. Ha az anisocoria fiziológiás, a pupillák méretének különbségének egyenlőnek kell maradnia gyenge és erős fényben.

Anisocoria

30 kapcsolódó kérdés található

Kell-e aggódnom, ha az egyik pupilla nagyobb, mint a másik?

Ha egy személy pupillái hirtelen eltérő méretűek, a legjobb, ha orvoshoz kell fordulni . Bár nem mindig káros, a hirtelen változás súlyos és veszélyes egészségügyi állapotokat jelezhet. Különösen fontos orvoshoz fordulni, ha az elváltozás sérülés után vagy más tünetekkel jár.

Az anisocoria komoly?

Lehet, hogy egy pupilla nagyobb a normálnál, vagy egy pupilla kisebb lehet a normálnál, ami egyenlőtlenségeket eredményez. A legtöbb esetben az anisocoria enyhe, állandó és nem ok aggodalomra . Ha azonban hirtelen jelentkezik, ez súlyos egészségügyi állapot jele lehet, és azonnal forduljon szemorvoshoz.

Mik az anisocoria tünetei?

Anisocoria tünetei
  • lelógó szemhéj (ptosis)
  • problémák a szem mozgatásával.
  • szemfájdalom.
  • láz.
  • fejfájás.
  • csökkent izzadás.

Hogyan teszteli az anisocoria?

Gyakorlatilag, amikor anisocoriával szembesülnek, a szemészeknek meg kell erősíteniük a leletet úgy, hogy megmérik a pupilla méretét mindkét szemben szobai fény mellett . Ezután a pupillákat különböző fényviszonyok között kell megmérni (sötét és erős fény). Fontos megjegyezni minden egyéb nyilvánvaló jellemzőt is, például a ptosist.

Elmúlik az anisocoria?

Egyszerű anisocoria Ez egy jóindulatú állapot, amelynek következtében a pupillák mérete eltér, általában legfeljebb egy milliméter átmérővel, anélkül, hogy befolyásolná a pupillák fényre adott válaszát. Ez az állapot időszakos vagy állandó lehet, és akár magától is elmúlik orvosi beavatkozás nélkül .

Mi okozza az emberi anisocoria?

A koponyán belüli vérzés fejsérülés miatt . Agydaganat vagy tályog (például pontin elváltozások) A glaukóma okozta túlzott nyomás az egyik szemben. Megnövekedett koponyaűri nyomás agyduzzanat, intracranialis vérzés, akut stroke vagy intracranialis daganat miatt.

A fiziológiás anisocoria jön és megy?

Míg a pupillák méretében mutatkozó kis különbségek normálisak , sőt jöhetnek és mennek is (fiziológiás anisocoria), a pupillaméretek állandó és jelentős eltérései a pupillákat irányító idegek vagy az agy károsodásának jelei lehetnek.

Az anisocoria jóindulatú lehet?

A pupilla aszimmetriájának vagy anisocoriának jó- vagy rosszindulatú okai lehetnek, és akut vagy krónikus kategóriába sorolhatók. Az esetek körülbelül 20%-ában normális lelet is lehet. A jóindulatú, epizodikus unilaterális mydriasis az időszakos pupilla aszimmetria izolált jóindulatú oka.

Hogyan javítod az anisocoriát?

Az orvos által javasolt kezelési terv az anisocoria kiváltó okától függ. Például, ha fertőzés az oka, kezelőorvosa antibiotikumot vagy vírusellenes szemcseppet írhat fel. Ha kóros növekedése van, például agydaganat, orvosa műtétet javasolhat annak eltávolítására.

Okozhat-e a fáradtság a tanulók egyenlőtlenségét?

Sőt, a tanulók teljes mérete csökkenni fog , ami talán a nagyobb méret fenntartása során tapasztalt fáradtságot tükrözi. Maguk az izmok elfáradhatnak, és a pupilla nyitva tartásának képessége elhalványulhat. Ezért mind a pupilla mérete, mind a stabilitás objektíven azonosíthatja az álmosságot és az alvásmegvonást.

Mennyire gyakori a fiziológiás anisocoria?

Fiziológiai anisocoria a lakosság 20%-ánál fordulhat elő. A két pupilla mérete közötti különbség ritkán haladja meg az 1-2 mm-t, de időnként változhat.

Melyik agyideg okoz anisocoriát?

A pupilla paraszimpatikus beidegzését befolyásoló harmadik ideg (oculomotor ideg) bénulás gyakran összenyomódik a kompressziós patofiziológiával (ellentétben a diabéteszes vagy ischaemiás harmadik idegbénulással, amely jellemzően kíméli a pupillát, és általában ≤1 mm-es anisocoriat okoz az ischaemiás oculomotoros idegek egyharmadában ...

Milyen orvos kezeli az anisocoriát?

A konzultáció a kiváltó októl függ. A harmadik ideg kompressziós bénulása idegsebészeti beavatkozást igényelhet, míg a szemészek segíthetnek az anisocoria egyéb okaiban.

Mikor normális az anisocoria?

A két tanuló között enyhe eltérések az emberek 20 százalékánál fordulhatnak elő . Ezt „fiziológiai anisocoria”-nak nevezik, és normális. Ezekben az esetekben nincs más tünet, és a személy mindkét pupillája reagál a fényváltozásokra.

Mi a Horner-szindróma 3 klasszikus tünete?

A Horner-szindróma tünetei jellemzően a felső szemhéj lelógása (ptózis) , a pupilla összehúzódása (miózis), a szemgolyó arcba süllyedése és az arc érintett oldalán a csökkent izzadás (anhidrosis).

Miért két különböző méretű a szemem?

Az aszimmetrikus arcvonások normálisak és gyakoriak. Ezek gyakran genetika, öregedés vagy életmódbeli tényezők eredménye. A legtöbben másokon nem veszik észre az arc aszimmetriáját, és a kutatások azt mutatják, hogy ez akár kívánatos tulajdonság is lehet.

Az antidepresszánsok okozhatnak anisocoriát?

Az antidepresszánsok, különösen a fluvoxamin, a bupropion, a paroxetin és a szertralin alkalmazása során előfordult néhány anisocoria és mydriasis.

Mikor kell aggódnom a kitágult pupillák miatt?

Ha Ön vagy valaki más azt észleli, hogy pupillája kitágult, vagy az egyik pupillája nagyobbnak tűnik, mint a másik fejsérülés után, azonnal forduljon orvoshoz . Ugyanez igaz, ha hirtelen szédülést, fejfájást, zavartságot, egyensúlyi problémákat vagy egy esetleges szélütés egyéb tünetét tapasztalja.

Miért változik folyamatosan a pupilláim mérete?

Míg a két pupillája általában nagyjából azonos méretű, a pupillák mérete összességében ingadozhat. Tényezők, amelyek miatt pupillái nagyobbak vagy kisebbek, a fény (vagy annak hiánya), bizonyos gyógyszerek és betegségek , és még az is, hogy mennyire érdekesnek vagy megterhelőnek talál valamit.

Változik-e a pupilla mérete az életkorral?

A maximális tanulólétszám is jelentősen eltér a különböző korcsoportokban . Például a pupilla 15 éves kora körül a legszélesebb, majd 25 éves kor után következetlen módon szűkülni kezd.