Lándzsolni kell a faggyúcisztát?

Pontszám: 4,4/5 ( 59 szavazat )

Amikor egy faggyúciszta a bőr alatt felszakad, általában nem fertőzött. A legtöbb esetben olyan orvosnak kell kiürítenie, aki meg tudja szúrni a cisztát . Egyes orvosok antibiotikumokat írnak fel a vörös, fájdalmas gyulladásos terület rendezésére.

Le kell üríteni a faggyúcisztát?

A bőrciszták vagy faggyúciszták folyadékkal teli zsákok, amelyek a bőrön alakulnak ki. Általában ártalmatlanok, de az orvos javasolhatja a ciszta leürítését vagy eltávolítását, ha az kényelmetlenné válik . Az embereknek fel kell keresniük orvosukat, ha új csomót észlelnek a bőrön, vagy aggódnak egy meglévő csomó miatt.

Hogyan ürül ki a faggyúciszta?

A faggyúcisztás pattanások leküzdésének első módja a kiürítés. A bőrgyógyász kis vágást végez a cisztán, és óvatosan kinyomja a folyadékot . Egy másik vízelvezetési lehetőség a faggyúciszták leküzdésére a finom tűs aspiráció. Egy vékony tűt szúrnak be a cisztába, hogy kiürítsék a folyadékot.

Tudsz faggyúcisztát szúrni?

Ha faggyúcisztája van, ne próbálja kipattanni sem saját maga , sem más személy segítségével – ez fertőzéshez vezethet, vagy előfordulhat, hogy nem távolítja el a teljes cisztát, és átfogóbb bőrgyógyászati ​​kezelést igényel.

Megszabadul tőle a ciszta szúrása?

A ciszták szúrása azonban általában nem a legjobb módja a ciszták végleges megszabadulásának . Ha azonban egy ciszta már felszakadt, ez az eljárás lehetővé teszi, hogy a tartalom nagy részét eltávolítsuk. Ilyen esetekben fontos eltávolítani a zsákot a tartalma körül.

Faggyúciszta felszámolása

35 kapcsolódó kérdés található

Mi az a fehér anyag, ami kijön a cisztából?

Ezek a sejtek alkotják a ciszta falát, és egy lágy, sárgás anyagot, a keratint választanak ki, amely kitölti a cisztát. Faggyúciszták képződnek a mirigyek belsejében, amelyek egy faggyú nevű olajos anyagot választanak ki. Amikor a normál mirigyváladék beszorul, vastag, sajtszerű anyaggal teli tasakokká fejlődhetnek.

Mit tegyek egy cisztára, hogy kihúzzam?

Ha esztétikailag zavarja, megfertőződik, fájdalmat okoz, vagy gyorsan megnövekszik, forduljon orvosához.
  1. Forró borogatás. Az egyszerű melegítés a leginkább ajánlott és leghatékonyabb otthoni intézkedés a ciszták kiürítésére vagy zsugorodására. ...
  2. Teafa olaj. ...
  3. Almaecet. ...
  4. Aloe vera. ...
  5. Ricinusolaj. ...
  6. Varázsdió. ...
  7. Édesem.

Mi a különbség az epidermális ciszta és a faggyúciszta között?

Az epidermális ciszták elhalt hámsejtekkel , míg a valódi faggyúciszták sárgás olajos anyaggal vannak tele. (Az igazi faggyúcisztát steatocystomának nevezik.)

Kiszúrhatom a saját cisztámat?

Nem tanácsos saját maga megpróbálni kiüríteni a cisztát vagy a tályogot. Az otthoni ciszta felpattanása fertőzést okozhat. Ehelyett tartsa tisztán a területet , és kérjen időpontot orvoshoz, ha a terület fájdalmas vagy kifolyni kezd.

Az Urgent Care eltávolíthatja a cisztát?

Az aspiráció és a ciszta eltávolítás egyaránt elvégezhető sürgősségi központban . A ciszta kezelése bizonyos tényezőktől függ, beleértve a ciszta típusát és elhelyezkedését, valamint azt is, hogy a ciszta fertőzött-e.

Mikor kell aggódnom a faggyúciszta miatt?

A faggyúciszta valószínűleg rákos, ha az alábbi jellemzők bármelyikével rendelkezik: Fertőzés jele, például fájdalom, bőrpír vagy gennyelvezetés. Gyors növekedési ütem az eltávolítás után . Öt centiméternél nagyobb átmérő.

Mennyi ideig tart a fertőzött faggyúciszta gyógyulása?

A vízelvezetést követően legalább 4 hetet kell hagyni. A legtöbb gyulladt faggyúciszta (a faggyú miatt gyulladt) nem fertőzött, és 4 hét alatt spontán rendeződik. Az antibiotikumokat, például a cefalexint vagy a cloxacilint gyakran alkalmazzák, de valójában valószínűleg csekély előnyökkel járnak.

Mi történik, ha a faggyúciszta felszakad?

A tasak tele van olyan anyaggal, amely általában sárgának és sajtosnak tűnik. Néha ez az anyag kijöhet a cisztában lévő lyukból. Amikor ez megtörténik, azt szakadásnak nevezik. Ha a cisztája felszakad, begyullad (vörös és megduzzad), és megfertőződhet .

Miért jön vissza folyamatosan a faggyúcisztám?

A gyulladt vagy fertőzött ciszta kezelésére kezelőorvosa levezetheti a fertőzést, és antibiotikumot írhat elő. De a ciszta tartalmának kiürítése nem távolítja el magát a ciszta üreget. Tehát a ciszta „visszajön”, amikor újra megtelik olajjal és elhalt hámsejtekkel.

Mennyi idő alatt múlik el egy fertőzött ciszta antibiotikum hatására?

Ez a ciszta méretétől függően akár 5 napig is eltarthat. A zuhanypermetet jó közvetlenül a nyílásba irányítani, ha ez nem túl fájdalmas. Ha antibiotikumot írtak fel Önnek, vegye be az utasításoknak megfelelően, amíg el nem fogy.

A sürgősségi osztály kiüríti a cisztát?

2 A fertőzött faggyúciszták túlnyomó többsége a sürgősségi osztályon, klinikán vagy irodai környezetben üríthető ki. A nem fertőzött faggyúcisztát választhatóan és kozmetikai célokra a klinikán vagy az irodai környezetben az alapellátó vagy sebész eltávolíthatja.

Miért szaga van a faggyúcisztáknak?

A ciszták falát alkotó sejtekből származik. Ezek a sejtek fehérjét választanak ki, amely keratin néven ismert. Ezek a ciszták szintén zsírból állnak, és gyakran ez az anyag vagy fertőzés okozza a szagot az American Family Physician szerint.

Mit kell tenni a gyulladt ciszta ellen?

Vigyen fel meleg, nedves törlőkendőt a csomóra 20-30 percig, naponta 3-4 alkalommal. Ha úgy tetszik, melegvizes palackot vagy melegítőpárnát is használhat nedves törülközőn. A hő és a nedvesség megnyugtathatja a csomót, fokozhatja a vérkeringést a területen, és felgyorsíthatja a gyógyulást.

Mi történhet, ha a cisztát nem kezelik?

Egyes ciszták rákosak, és a korai kezelés létfontosságú. Ha nem kezelik, a jóindulatú ciszták súlyos szövődményeket okozhatnak, többek között: Fertőzés – a ciszta megtelik baktériumokkal és gennyel, és tályoggá válik. Ha a tályog a testben felrobban, fennáll a vérmérgezés (szepticémia) veszélye.

Hogyan néz ki a keratin egy cisztában?

Általában a bőr alatti keratin felhalmozódása okozza. Bőrszínű, barna vagy sárgás dudornak tűnik, vastag anyaggal teli . Megduzzadhat, kipirosodhat vagy fájdalmas lehet, ha gyulladt vagy fertőzött.

Mi a különbség a lipoma és a faggyúciszta között?

Ahogy nőnek a ciszták, általában tojásnak vagy guminak érzik magukat a bőr alatt, gyakran kevés a vízelvezető nyílásuk, ahol fehér sajtos anyag ürül ki. A lipomák általában valamivel mélyebben helyezkednek el a bőrben, és általában puhák és szorítók, és úgy érzik, hogy kissé elmozdíthatók a bőr alá.

Hogyan lehet cisztát a felszínre hozni?

Meleg borogatások Miután a cisztát körülvevő terület megtisztult, tegyen meleg borogatást a területre. A meleg és a nedvesség segít arra ösztönözni a beszorult anyagot, hogy kijusson a szőrtüszőből anélkül, hogy a cisztát ki kellene pattanni. Ugyanezen eredmény elérése érdekében puha, meleg, nedves törlőkendőt is használhat.

Hogyan lehet kihúzni a cisztát vagy a kelést?

Helyezzen egy meleg, nedves törlőkendőt a forralásra naponta többször . Adjon hozzá némi nyomást, amikor a törlőkendőt a helyén tartja anélkül, hogy közvetlenül kilyukasztaná a forrást. Ha a kelés természetesen felszakad, fedje le friss, tiszta kötéssel vagy gézzel. Ez megakadályozza, hogy a fertőzés más helyekre terjedjen.

A borogatás kihúzza a cisztát?

Borogatás tályogra A borogatás nedves hője elősegítheti a fertőzés eltávolítását, valamint elősegítheti a tályog zsugorodását és természetes lefolyását.

Mi történik, ha kipattan egy cisztát?

Ne essen kísértésbe a ciszta szétrepedésére. Ha fertőzött , fennáll a fertőzés terjedésének kockázata, és visszanőhet, ha a zsák a bőr alatt marad.