A hőtágulási együtthatóról?

Pontszám: 4,6/5 ( 66 szavazat )

A hőtágulási együttható azt írja le , hogy egy objektum mérete hogyan változik a hőmérséklet változásával . Pontosabban, állandó nyomáson méri a méretváltozás fokonkénti méretváltozását, így az alacsonyabb együtthatók kisebb méretváltozási hajlamot írnak le.

Hogyan értelmezi a hőtágulási együtthatót?

A lineáris hőtágulás ΔL = αLΔT , ahol ΔL az L hosszváltozás, ΔT a hőmérséklet változása, α pedig a lineáris tágulási együttható, amely a hőmérséklet függvényében kis mértékben változik. A hőtágulás miatti területváltozás ΔA = 2αAΔT, ahol ΔA a terület változása.

Mit jelent a magas CTE?

Ezt az együtthatót hőtágulási együtthatónak nevezik, és az anyagok növekedésének előrejelzésére szolgál egy ismert hőmérsékletváltozás hatására. ... Minél nagyobb egy anyag hőtágulási együtthatója, annál jobban tágul a melegítés hatására.

Hogyan használjuk a hőtágulási együtthatót?

Hogyan számítsuk ki a lineáris hőtágulást
  1. Keresse meg az objektum eredeti hosszát. ...
  2. Határozza meg a lineáris hőtágulási együtthatót! ...
  3. Keresse meg a kezdeti hőmérsékletet. ...
  4. Keresse meg a végső hőmérsékletet. ...
  5. Számítsa ki a hosszváltozást! ...
  6. Ellenőrizze az eredményt. ...
  7. Az érzékenységi együttható kiszámítása (opcionális)

Hogyan változik a hőtágulási együttható a hőmérséklet függvényében?

Amikor egy anyagot felmelegítenek, az azt alkotó részecskék jobban elkezdenek mozogni, így nagyobb átlagos elkülönülést tartanak fenn a szomszédos részecskéitől. A tágulás mértékét osztva a hőmérséklet változásával az anyag hőtágulási együtthatójának nevezzük; általában a hőmérséklet függvényében változik.

A hőtágulási együttható eredete

29 kapcsolódó kérdés található