Plazma térfogatnövelő?

Pontszám: 4,4/5 ( 62 szavazat )

A plazmatérfogat-tágítók (PVE-k) olyan folyadékok, amelyeket intravénásan adnak be, hogy növeljék vagy megtartsák a folyadék térfogatát a keringési rendszerben . Kardiogén sokk (egy életveszélyes állapot, amelyben a szív nem képes elegendő vért pumpálni, amelyre a szervezetnek szüksége van) kezelésére használják.

Mi tekinthető térfogatnövelőnek?

A térfogatnövelő az intravénás terápia egyik fajtája, amelynek feladata a keringési rendszer térfogatának biztosítása . Alkalmazható folyadékpótlásra vagy műtét közben a műtét utáni hányinger és hányás megelőzésére.

Mit használnak plazma térfogatnövelőként?

A leggyakrabban használt krisztalloidok a normál sóoldat (0,9% NaCl) vagy a Ringer-laktát oldat. A kolloidok közé tartozik a Haemaccel, a Gelofusin és a természetben előforduló plazmaanyagok (albumin, plazmafehérje frakció). A kötetbővítő előnyben részesített típusáról vita folyik (Holt és Dolan, 2000).

Milyen példák vannak a kötetbővítőkre?

Kötetbővítők
 • Alba (DSC)
 • Albuked.
 • albumin IV.
 • Albuminar (DSC)
 • Albuminex.
 • Albutein.
 • dextrán.
 • Flexbumin.

Melyek a plazma expanderek típusai?

A térfogatnövelőknek két fő típusa van: krisztalloidok és kolloidok . A kristályok ásványi sók vagy más vízoldható molekulák vizes oldatai. A kolloidok nagyobb oldhatatlan molekulákat tartalmaznak, például zselatint; maga a vér kolloid.

Plasma Volume Expander (01. rész) = Bevezetés és típusok (HINDI) a megoldás-gyógyszertártól

15 kapcsolódó kérdés található

Mikor használjon plazma expandert?

A plazma expanderek olyan szerek, amelyek viszonylag nagy molekulatömeggel rendelkeznek, és növelik a plazma térfogatát az ozmotikus nyomás növelésével. Vérzésen vagy sokkon átesett betegek kezelésére használják.

Milyen mellékhatásai vannak a plazma expandereknek?

Valamennyi plazma-expander metabolikus hatást fejt ki – akár kedvező hatásokat, mint például a hypovolemia által kiváltott tejsavas acidózis vagy veseelégtelenség korrekciója, vagy nem kívánt mellékhatások, mint például hipotóniás oldat által kiváltott hyponatraemia, sav-bázis rendellenességek, mint például hiperkloremiás acidózis és a pufferekkel kapcsolatos hatások. ..

Mire használják a térfogatnövelőket?

A plazmatérfogat-tágítók (PVE) olyan folyadékok, amelyeket intravénásan adnak be, hogy növeljék vagy megtartsák a keringési rendszerben lévő folyadék térfogatát. Kardiogén sokk (egy életveszélyes állapot, amelyben a szív nem képes elegendő vért pumpálni, amelyre a szervezetnek szüksége van) kezelésére használják.

Mik azok a plazma expanderek példákkal?

A dextrán egy példa a plazma expanderekre, egy olyan polimerre, amelyet klinikailag az értérfogat fenntartására vagy helyreállítására használnak (pl. hipovolémiás sokk során).

Hogyan állapítható meg, hogy valaki hipovolémiás?

A hipovolémiás sokk egyéb jelei a következők:
 1. Gyors szívverés.
 2. Gyors, felületes légzés.
 3. Gyenge érzés.
 4. Fáradtnak lenni.
 5. Zavartság vagy szédülés.
 6. Keveset vagy egyáltalán nem pisil.
 7. Alacsony vérnyomás.
 8. Hűvös, nyirkos bőr.

A vérplazma kolloid?

Kolloidok. A kolloidok nagy molekulákat tartalmazó oldatok, amelyek méretüknél és töltésüknél fogva főként az érrendszerben maradnak meg. ... A természetes kolloidok közé tartozik a plazma , a teljes vér és a szarvasmarha-albumin.

Miért használják a dextránt plazmanövelőként?

A dextránt a hipovolémia (a keringő vérplazma térfogatának csökkenése) kezelésére alkalmazzák, amely műtét, trauma vagy sérülés, súlyos égési sérülések vagy a vérzés egyéb okainak következménye lehet.

Az albumin térfogatnövelő?

Ez a tanulmány arra utal, hogy az albumin a térfogatnövelő szerepe mellett jótékony hatással is rendelkezik. Egy akut diuretikumok által kiváltott hepatikus encephalopathiában szenvedő betegeken végzett klinikai vizsgálatban 4,5%-os albumin vagy kolloid infúzió hatásait hasonlították össze.

Az 5-dextróz krisztalloid?

Dextróz 5% vízben (D5 vagy D5W, intravénás cukoroldat) Izotóniás és hipotóniás krisztalloid , amelyet hypernatraemia esetén adnak be, és szabad vizet biztosítanak a veséknek. Kezdetben hipotóniás, a D5 hígítja az extracelluláris folyadék ozmolaritását.

A 3 sóoldat krisztalloid?

A krisztalloid folyadék ásványi sók és más kisméretű, vízben oldódó molekulák vizes oldata. A legtöbb kereskedelemben kapható krisztalloid oldat izotóniás az emberi plazmával szemben. ... A hipertóniás oldatok, például a 3%-os sóoldatok magasabb koncentrációban tartalmaznak oldott anyagokat, mint az emberi szérumban találhatók.

Mikor használsz kolloidot?

A kritikus állapotban lévő betegek folyadékot veszíthetnek súlyos állapotok, fertőzések (pl. szepszis), trauma vagy égési sérülések miatt, és sürgősen további folyadékra van szükségük a kiszáradás vagy a veseelégtelenség megelőzése érdekében. Erre a célra kolloid vagy krisztalloid oldatok használhatók.

Melyik a leggyakrabban használt plazma expander?

A legszélesebb körben használt plazma expanderek az izotóniás krisztalloidok és a szintetikus kolloidok . Az albumint költsége és az összes vérből származó termék nyomon követhetőségi követelményei miatt ritkán írják elő első vonalbeli kezelésként.

Van az emberi testben plazma?

A plazma a vér folyékony része . Vérünk körülbelül 55%-a plazma, a fennmaradó 45%-a vörösvértestek, fehérvérsejtek és vérlemezkék, amelyek a plazmában szuszpendálódnak.

Mekkora a plazma térfogata?

A plazma térfogata indikátorhígítási technikákkal mérhető. Egy átlagos ember vérplazmája a test teljes vérmennyiségének körülbelül 55%-a. A tipikus vérplazma térfogat férfiaknál körülbelül 39 ml/testtömeg-kg, míg nőknél körülbelül 40 ml/kg.

A dextrán vértágító?

A nagy molekulatömegű dextrán természetes cukor (glükóz) forrásból készült plazmatérfogat -növelő. Úgy fejti ki hatását, hogy helyreállítja a súlyos vérzés következtében elvesztett vérplazmát. A súlyos vérveszteség csökkentheti az oxigénszintet, és szervi elégtelenséghez, agykárosodáshoz, kómához és esetleg halálhoz vezethet.

Milyen példák vannak a krisztalloid folyadékokra?

A leggyakrabban használt krisztalloid folyadék a 0,9%-os nátrium-klorid , közismertebb nevén a 0,9%-os normál sóoldat. Egyéb krisztalloid oldatok az összetett nátrium-laktát-oldatok (Ringer-laktát-oldat, Hartmann-oldat) és glükóz-oldatok (lásd alább a „Glükózt tartalmazó készítmények” részt).

Mi a normál sóoldat a kezelésére?

A világon leggyakrabban használt krisztalloid a normál sóoldat, amelyet a kiszáradás (pl. hipovolémia, sokk), a folyadékvesztés jelenlétében kialakuló metabolikus alkalózis és az enyhe nátriumhiány kezelésére és kezelésére használnak.

Mi a Hetastarch orvosi felhasználása?

A Hetastarch-ot a hipovolémia (a vérplazma térfogatának csökkenése, más néven "sokk") kezelésére vagy megelőzésére használják, amely súlyos sérülés, műtét, súlyos vérveszteség, égési sérülés vagy egyéb trauma következtében fordulhat elő. A Hetastarch felhasználható olyan célokra is, amelyek nem szerepelnek ebben a gyógyszeres útmutatóban.

Az albumin kolloid?

Az albumin, egy természetes kolloid , a májban szintetizálódik, és a plazma onkotikus nyomásának 80%-áért felelős. Az albumin molekulatömege körülbelül 69 kD. A 25%-os oldat infúziója a plazma térfogatát négyszeresére-ötszörösére növeli az infúzióban beadott mennyiség 5 (lásd 2. táblázat).