A fartlek egyfajta intervallum edzés?

Pontszám: 4,3/5 ( 74 szavazat )

Talán már észrevetted, hogy a fartlek edzés valójában egyfajta intervallum edzés ! Gösta Holmér svéd edző nagyjából egy időben fejlesztette ki a fartleket, Gerschler és Reindel az intervallum edzés eredeti ötletét.

A fartlek egy intervallum edzés?

A Fartlek edzés, ami svédül „gyorsjátékot” jelent, hasonló az intervallum edzéshez . Változó tempót vagy nehézséget jelent a fenntartott kardio alatt. ... A hagyományos intervall edzéstől eltérően minden csak azon múlik, hogyan érzi magát; ha úgy gondolja, hogy megteheti magát egy kis pluszban, akkor megteszi.

Mi a különbség a fartlek és az intervallum edzés között?

A fartlek futás lehet olyan egyszerű, hogy felveszi a tempót egy stoptábla, közlekedési lámpa stb. között, vagy egy kicsit több struktúra érdekében néhány másodpercig vagy percig gyorsabban fut. ... Az intervallum edzés egy rövid, ismétlődő kemény erőfeszítés, amelyet egy nagyon könnyű futás felépülési időszaka követ.

A fartlek edzés folyamatos vagy intervallum?

A Fartlek meghatározása „ folyamatos edzés intervallum edzéssel ”. A „fartlek” szó svédül „gyorsjátékot” jelent, kiemelve, hogy az edzés során a gyors és lassú futás sorozatára összpontosít. A Fartlek futás az intervallum edzés egyik formája, amely állandó mozgásban tartja a futót.

Milyen típusú edzés az a fartlek?

A fartlek svéd szó, és durván lefordítva azt jelenti, hogy „gyorsjáték”. A Fartlek edzés magában foglalja a futás intenzitásának vagy sebességének változtatását az erőnlét és az állóképesség javítása érdekében . Amikor fartlek edzést végzel, lényegében „összekevered a dolgokat”.

Mi az a Fartlek edzés? | Futóedzések a sebességért és az állóképességért

31 kapcsolódó kérdés található

Mi a fartlek edzés hátránya?

A hátrányok a következők: nehéz belátni, milyen keményen edz a személy . túl könnyű kihagyni a kemény részeket .

Milyen gyakran végezzek fartlek edzést?

Fontolja meg, milyen gyakran kívánja hozzáadni a Fartleket. A Fartlek edzést legalább kéthetente egyszer beiktathatja, és ez segít az egyénnek vagy csoportnak megszabadulni attól a szokástól, hogy rendszeres időtartamú vagy kilométeres futásokat végezzen. Bármit is választ, csak menjen ki a friss levegőre, és érezze jól magát.

Mik azok a fartlek intervallumok?

A Fartlek szó szerint játszik a sebességekkel – lényegében ez a strukturálatlan gyorsasági munka egy formája. Ez egy folyamatos futást foglal magában, amelyben a gyorsabb futás időszakai keverednek a könnyű vagy mérsékelt tempójú futással (nem teljes pihenéssel, mint az intervallum edzéseknél).

Milyen példák vannak az intervallum edzésre?

Időközönként sétálhat, futhat, kerékpározhat vagy úszhat . Vagy edzhet elliptikus tréneren, futópadon vagy szobakerékpáron. Az intervallum edzés testtömeg-gyakorlatokat is tartalmazhat, mint például ugrás, guggolás és kitörés.

Kinek előnyös a fartlek edzés?

A fartlek edzés előnyei:
 • Nagyszerű erőpróba és kitartás.
 • Javítja a sebességet és a versenytaktikát.
 • Javítja az elmét az anyag felett.
 • Javítja azt a képességét, hogy a versenyeken egy spurtot hajtson végre, és fáradtság esetén megelőzze a versenyzőt, vagy másodpercekkel lecsússzon a célból.

Melyek az intervallum és a Fartlek edzés főbb jellemzői?

Egy teljes intervallum edzésprogram általában több rövid, váltakozó periódusból áll, magasabb és alacsonyabb intenzitású gyakorlatokból. Eredetileg Fartlek (svéd kifejezés, jelentése „gyorsjáték”) elnevezésű intervallum edzés az intenzív gyakorlatok váltakozó rövid és gyors sorozatait lassabb, könnyebb tevékenységgel kombinálja.

A Fartlek aerob vagy anaerob?

Ez a svédek által kifejlesztett gyorsasági és állóképességi edzésforma, jelentése „gyorsjáték”. A Fartleks magában foglalja a futás sebességének és intenzitásának változtatását, hogy a testet állandó mozgásban tartsa, valamint aerob és anaerob gyakorlatokat is biztosít.

Miért hívják Fartleknek?

A Fartlek edzés meghatározása A Fartlek a fitnesz edzés egyik formája, és a Fartlek szóból származik, amely svéd „speed play ” kifejezés. különösen hatékony a futási sebesség és az állóképesség javítására.

Milyen gyakran kell intervallum edzést végezni?

Tamir heti két-három nap intervallum edzést, plusz két hosszú távú kardió edzést javasol a szív egészsége érdekében; vagy két-három erősítő edzés a fogyás érdekében. És ha meg akarja nehezíteni az intervallum edzést, egyszerűen csökkentse a pihenőidőt.

Milyen gyorsnak kell lennie a fartleknek?

Az erőfeszítésnek valamivel gyorsabbnak kell lennie, mint az 5K versenytempós erőfeszítés . A legtöbb futó úgy találja, hogy ez a teljes erőfeszítés 90-95 százaléka. A kutatások azt mutatják, hogy az összesen 10-12 perces ilyen intenzitású futás magasabb VO2 max-ot eredményez – az oxigénfogyasztás és -felhasználás képessége.

Mi a legjobb példa az intervallum edzésre?

Példák az intervallum edzésre
 • Kocogjon vagy sétáljon kényelmesebb tempóban három percig.
 • Sprint 60 másodpercig.
 • Végezzen öt-tíz ciklust, vagy folytassa addig, amíg két vagy három mérföldet meg nem teljesít. Az edzés teljes időtartama az Ön edzettségi szintjétől és futási sebességétől függ.

Mi az intervallum edzés 4 fajtája?

Most bontsuk fel az otthonról is elvégezhető HIIT különféle típusait – Tabata, kardió HIIT, teljes test HIIT, HIIT súlyokkal és HIIT futóknak . Minden HIIT-et keresel?

Az intervallum edzés jobb, mint a kardió?

"A HIIT nagyszerű módja a fogyásnak rövidebb idő alatt . A legtöbb ember ugyanannyi kalóriát tud elégetni egy 20 perces HIIT edzés alatt, mint amennyit 45 perces folyamatos kardio- vagy erősítő edzéssel végez. A HIIT növeli a tüdőkapacitást és a vérkeringést is. áramlik a testben."

Nehezen fut a fartlek?

1. Az 5K/10K Specifikus Fartlek Run. ... Ezeknek a felszedőknek nem kell rettenetesen keménynek lenniük – mérföldenként legalább 10-15 másodperccel gyorsabban, mint az 5K-s tempójú verseny. Ez nagyjából megfelel a maximális erőfeszítés 85-90 százalékának.

A fartlek javítja a sebességet?

A Fartlek edzései különböznek a nagy intenzitású intervallum edzésektől, mert nem az idő strukturálja őket. Rugalmasak, így különféle rövid sebességfokozatot adhat a futásokhoz. ... A Fartlek edzések segíthetnek a sebesség és az állóképesség javításában . Szórakoztató edzési módok is lehetnek!

Hogyan tervezhetek fartlek edzést?

Minta Fartlek edzések
 1. Melegíts be egyenletes kocogással 10 percig.
 2. Fuss keményen, versenytempó felett 4-5 percig.
 3. Lassan kocogjon 1 percig.
 4. Ismételje meg 6-8 alkalommal.
 5. Hűtsük le egyenletes ütemben 10 percig.

Mit javít a fartlek edzésen?

A Fartlek edzés vagy a „speed play” edzés magában foglalja a sebesség és a terep típusának változtatását, amelyen fut, sétál, kerékpározik vagy síel. Javítja az aerob és anaerob erőnlétet . Az intervallum edzés magában foglalja a kemény edzés és a pihenés időszakainak váltakozását. Javítja a sebességet és az izmok állóképességét.

A fartlek futás jó a fogyáshoz?

És ha az elsődleges cél a futással a fogyás, akkor a Fartlek kétségtelenül az Ön számára is megfelelő, mert a pulzusszámot megugró intervallumfutások több kalóriát égetnek el, mint az egyenletes tempójú futások. Az alábbiakban számos strukturált és strukturálatlan Fartlek edzést talál, amelyek minden képességű futó számára működnek.

Mi a hátránya az intervallum edzésnek?

Mi a hátránya az intervallum edzésprogramnak? Az intervallum edzés negatív oldalai A fent említett nagy előnyök miatt ez az edzéstípus függőséget okoz. Ha egy héten túl gyakran végzünk intervallum edzést, az óriási mértékben növelheti a túledzés és a sérülések esélyét.

Mik az intervallum edzés előnyei és hátrányai?

A HIIT előnyei és előnyei
 • Időhatékony. ...
 • Több zsírt égetsz el. ...
 • Bárhol meg lehet csinálni. ...
 • Növelheti az anyagcserét. ...
 • Nem mindenki számára megfelelő. ...
 • Szédülést okozhat. ...
 • Fájdalmat okozhat az izmaidban. ...
 • Nagyobb a sérülésveszély.