Orvosi értelemben mi az a bmp?

Pontszám: 4,8/5 ( 70 szavazat )

Az alapvető metabolikus panel (BMP) egy teszt, amely nyolc különböző mérést tartalmaz. ... A BMP vérmintát igényel, amelyet általában a karjában lévő vénából vesznek. A teszt felhasználható a vesefunkció, valamint a vércukorszint, a sav-bázis egyensúly, valamint a folyadék- és elektrolitszint értékelésére.

Mit jelent, ha magas a BMP-je?

A magas szint azt jelentheti, hogy veseproblémái vannak , beleértve a veseelégtelenséget vagy a glomerulonephritist, amely a vese vérszűrőinek (a glomerulusoknak) fertőzése. Az alacsony szint azt jelentheti, hogy nem kap elegendő fehérjét az étrendben, vagy májbetegségben szenved.

Mit mond a BMP?

Az alapvető metabolikus panel (BMP) egy vérvizsgálat, amely információt ad az orvosoknak a szervezet folyadékegyensúlyáról, az elektrolitok (például nátrium és kálium) szintjéről, valamint a vesék működéséről .

Mi a BMP normál tartománya?

A normál tartomány 70-99 mg/dl . Ez fontos az egészséges izmok, idegek és hormonok számára. Ha a kalcium kóros, akkor hormonális egyensúlyhiány vagy vese-, csont- vagy hasnyálmirigy-problémája lehet. A normál tartomány 8,6-10,2 mg/dl.

Miért rendelnek BMP-t?

Az alapvető metabolikus panel (BMP) veséi állapotának, elektrolit- és sav/bázis egyensúlyának, valamint vércukorszintjének ellenőrzésére használható – mindez a szervezet anyagcseréjével kapcsolatos.

Basic Metabolic Panel (BMP) / Chem 7 Results magyarázata

22 kapcsolódó kérdés található

Mi okozza a kóros BMP-t?

A BMP a következőket értékeli: glükóz, egyfajta cukor, amelyet a szervezet energiaként használ. A kóros szintek cukorbetegséget vagy hipoglikémiát (alacsony vércukorszint) jelezhetnek. Kalcium, amely fontos szerepet játszik az izomösszehúzódásban, az idegeken keresztüli üzenetek továbbításában és a hormonok felszabadításában.

Mikor rendeljek BMP-t?

A BMP-t általában az orvos javasolja az anyagcsere általános áttekintése érdekében . A teszt akkor is elvégezhető, ha aggályok merülnek fel a vesékkel vagy a vércukorszinttel kapcsolatban.

Milyen vérvizsgálatok mutatják a máj és a vese működését?

Az átfogó metabolikus panel (CMP) egy vérvizsgálat, amely információt ad az orvosoknak a szervezet folyadékegyensúlyáról, az elektrolitok, például a nátrium és a kálium szintjéről, valamint arról, hogy a vesék és a máj mennyire jól működnek.

Milyen laborvizsgálatokat tartalmaz a BMP?

Ez a panel a vér karbamid-nitrogén (BUN), kalcium, szén-dioxid, klorid, kreatinin, glükóz, kálium és nátrium szintjét méri. Előfordulhat, hogy a vérvizsgálat előtt 10-12 órával abba kell hagynia az evést és az ivást.

Mik a normál laborértékek?

Laboratóriumi referenciatartományok egészséges felnőtteknél
 • Ammónia: 15-50 µmol/L.
 • Ceruloplazmin: 15-60 mg/dl.
 • Klorid: 95-105 mmol/L.
 • Réz: 70-150 µg/dl.
 • Kreatinin: 0,8-1,3 mg/dl.
 • Vér karbamid-nitrogén: 8-21 mg/dl.
 • Ferritin: 12-300 ng/ml (férfiak), 12-150 ng/ml (nők)
 • Glükóz: 65-110 mg/dl.

A kalcium benne van a BMP-ben?

kalcium, ami csont-, vese- vagy pajzsmirigyproblémákat jelezhet (bár néha nem szerepel a BMP -ben), nátrium és kálium, ásványi anyagok, amelyek a szervezet általános folyadékegyensúlyát jelzik.

Mit tesztel a lipid panel?

A lipid panel elemzi a vérét, hogy megmérje a különböző típusú lipideket: Összkoleszterin : Ez az Ön általános koleszterinszintjét méri. Alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) koleszterin: Ez a „rossz koleszterin” néven ismert koleszterin összegyűlhet az erekben, és növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Szükséges-e a böjt az alapvető anyagcsere-panelhez?

Alapvető vagy átfogó anyagcsere-teszt: Ez a teszt általában a rutin fizikai része, a szervezet vércukorszintjét, a veseműködést és más létfontosságú szervek működését méri. A vizsgálat előtt általában 10-12 órás koplalásra van szükség .

Milyen vérvizsgálat mutatja az anyagcserét?

Az átfogó metabolikus panel (CMP) egy olyan teszt, amely 14 különböző anyagot mér a vérben. Fontos információkkal szolgál szervezete kémiai egyensúlyáról és anyagcseréjéről. Az anyagcsere az a folyamat, ahogyan a szervezet táplálékot és energiát használ fel.

A BMP magában foglalja a májfunkciót?

A BMP a CMP (átfogó metabolikus panel) kisebb változata, amely tartalmazza ezeket a teszteket, valamint a májfunkciós teszteket .

Mi a CBC a vérvizsgálatban?

A teljes vérkép (CBC) egy olyan tesztcsoport, amely értékeli a vérben keringő sejteket, beleértve a vörösvértesteket (RBC), a fehérvérsejteket (WBC) és a vérlemezkéket (PLT). A CBC képes felmérni általános egészségi állapotát, és számos betegséget és állapotot észlelni, például fertőzéseket, vérszegénységet és leukémiát.

Az alapvető anyagcsere-panel tartalmazza a koleszterint?

Amikor kivizsgálásra megy az alapellátó kezelőorvosához, előfordulhat, hogy kezelőorvosa vérvételt szeretne készíteni, hogy ellenőrizze koleszterinszintjét, vérképét (hány vörös- és fehérvérsejtje, valamint vérlemezkéje kering), valamint egy alapvető anyagcsere-vizsgálatot. vagy kémia panel. Lipid panel = koleszterin .

Mik a rossz máj első jelei?

Ha a májbetegség jelei és tünetei jelentkeznek, a következők lehetnek:
 • Sárgásnak tűnő bőr és szemek (sárgaság)
 • Hasi fájdalom és duzzanat.
 • Duzzanat a lábakban és a bokában.
 • Viszkető bőr.
 • Sötét vizelet színű.
 • Halvány széklet színű.
 • Krónikus fáradtság.
 • Hányinger vagy hányás.

Melyik teszt a veseműködésre?

A veseszáma két tesztet tartalmaz: ACR (albumin-kreatinin arány) és GFR (glomeruláris filtrációs ráta) . A GFR a vesefunkció mértéke, és vérvizsgálattal történik. A GFR határozza meg, hogy milyen stádiumú vesebetegsége van – 5 stádium van.

Mi történik, ha a májfunkciós teszt magas?

Mit jelent az emelkedett májenzimek? Ha magas a májenzimszintje a vérében, akkor a májenzimszintje emelkedett. A magas májenzimszintek átmenetiek lehetnek, vagy olyan egészségügyi állapot jelei lehetnek, mint a hepatitis vagy májbetegség. Bizonyos gyógyszerek a májenzimek szintjének emelkedését is okozhatják.

A BMP és a chem 7 ugyanaz?

Ezt a tesztet többféle néven ismerik – beleértve a szekvenciális többcsatornás elemzést a 7-es számítógéppel (SMAC7) vagy a metabolikus 7-tel –, de a legtöbb egészségügyi szakember Chem 7-nek vagy alapvető metabolikus panelnek (BMP) nevezi.

Mit jelentenek az anyagcsere panel eredményei?

Egy átfogó anyagcsere-panel megmutatja, mennyire jól működik a veséje és a mája , és tesztelheti a vegyi anyagok, például a vércukor-, kalcium-, nátrium- és fehérjeszintet. Orvosa átfogó metabolikus panelt rendelhet a cukorbetegség, a máj- vagy vesebetegség vagy más egészségügyi állapotok ellenőrzésére.

Kreatinin van a BMP-ben?

Az alapvető metabolikus panel jellemzően a nátrium, kálium, klorid és bikarbonát szérum- vagy plazmaszintjét méri a szervezetben. A BMP-t más elektrolitok tesztelésére is használják, mint például: vér karbamid-nitrogén (BUN), kreatinin és glükóz a cukorbetegség vagy vesebetegség ellenőrzésére vagy kizárására.

Elég 10 óra koplalás a lipidprofilhoz?

"A jelenlegi irányelvek azt sugallják, hogy 9-12 órás koplalás után vérmintát kell venni a lipidprofilokhoz. Ez a követelmény nem mindig praktikus a betegek számára, akik ritkán fordulnak éhgyomri állapotban az egészségügyi szolgáltatókhoz" - mondta Khera és Mora.

Mennyi ideig tart egy metabolikus panel?

Alapvető metabolikus panel – A vérben lévő általános elektrolitokat és egyéb vegyületeket méri, beleértve a kalciumot, glükózt, nátriumot, káliumot, szén-dioxidot és kreatinint. Ezeket az eredményeket általában 24 órán belül elküldik orvosának.