Hogyan kell ápolni a kőtörmeléket?

Pontszám: 4,7/5 ( 24 szavazat )

Javasoljuk, hogy tavasszal őszig hetente egyszer öntözze be a szedumát. Télen csökkentse a növények öntözését. Három-négy hetente elegendőnek kell lennie – csak annyit kell öntöznie, hogy leveleik ne száradjanak ki és ne gyűrődjenek meg.

Milyen gyakran kell öntözni a kőtörmeléket?

A kőnövények teljes napsütésben és száraz éghajlaton fejlődnek a legjobban. A forró nyár idején tervezze meg az öntözést 7-10 naponta . Ősszel és télen 2-3 hetente öntözzük. A konténeres edények öntözési szükséglete néhány tényezőtől függ.

Hogyan ápolod a kőtörmeléket beltéren?

Sedum, Stonecrop beltéri (Sedum fajok)
  1. Növényi takarmány. A vegetációs időszakban havonta egyszer.
  2. Locsolás. Az alapos öntözések között hagyja megszáradni a talajt.
  3. Talaj. Könnyű, jó vízelvezetésű talaj.
  4. Alapellátási összefoglaló. Kavicsos, jó vízelvezetésű talajban teljesít a legjobban. Az öntözések között hagyja kiszáradni a talajt.

Visszavágod a kőtörmeléket?

A csíranövények visszavágása nem feltétlenül szükséges , hacsak nem kezdenek elvadulni és kikerülni az ellenőrzés alól. Ha nagyon rendezett megjelenésre van szüksége, a szedumnövény metszésével megfékezheti a hibás növekedést, és bizonyos esetekben megerősítheti a vastagabb növényeket.

Hogyan kell metszeni egy kőtörmeléket?

Télen visszavághatja a szedumot, amint a virágok elhervadnak, vagy bármikor azután, amíg tavasszal zöldet nem lát a földből. Vágja vissza az egész növényt a talaj szintjére metszőollóval , vagy törje le kézzel a szárakat a talaj szintjén. Tavasszal a szedum újra kibújik a gyökerekből.

Hardy Sedum (Stonecrop) pozsgások 101 – Kezelési tippek és egyedi tulajdonságok

26 kapcsolódó kérdés található

A sedum szereti a napot vagy az árnyékot?

Mikor és hová kell ültetni a Sedum Lightot: A Sedum (vagy „kővirág”) a legjobban teljes vagy részleges nap . Míg a magasabb hibrideknek teljes napfényre van szükségük ahhoz, hogy virágozhassanak a legjobban, a kúszó fajták jól fejlődnek részleges árnyékban. Talaj: A csírák kedvelik a nagyon jó vízelvezetésű, semleges vagy enyhén lúgos pH-jú talajt.

Hogyan vigyázol a sedumokra bent?

Egy kis extra odafigyelés elősegítheti, hogy a sedum beltéren boldoguljon. A Sedumnak teljes napsütésre és melegre van szüksége, hogy jól fejlődjön. A sok napsütés kihozza a színeket a lombjából. Maradjon távol az északi fekvésű ablaktól, mivel a növénynek naponta legalább 6 órányi napfényre van szüksége.

Jól áll a sedum cserépben?

Mind a magas, mind a kúszó csírák kiváló konténernövények, feltéve, hogy megfelelő cserepes keveréket használunk, amely megtartja és levezeti a vizet. A magas kelők remekül néznek ki egy teraszos konténerben, a kúszó kelők pedig kiváló társai a magas konténeres növényeknek, például a kaktusznak és az agavénak.

Növekedhet a sedum árnyékban?

Sedum spp. és cvs. ... KÖRÜLMÉNYEK: A legtöbb kúszó csíra teljes napsütésben virágzik, de elviseli a részleges árnyékot . Szeretik a rossz vagy átlagos jó vízáteresztő képességű kerti talajt; megtelepedésük után nincs szükség további öntözésre.

A kőtörmelék mérgező a kutyákra?

A sedum, más néven stonecrop, évelő növény a zamatos családban. ... A Sedumok 600 növényfajt tartalmaznak, és általában nem mérgezőek a háziállatokra és az emberekre . Néha keserűzsázsának is nevezik, a szedum levelei enyhe borsos, keserű ízűek.

Télen elpusztulnak a szedumok?

Egy lágyszárú évelő növény, amely télen elpusztul, és a következő tavasszal újranövekszik. Magassága 50 cm (20 hüvelyk), szélessége 60 cm (24 hüvelyk). Teljesen szívós az Egyesült Királyság minden területén, akár -20°C-ig is ellenáll. A fő érdeklődés az augusztustól októberig tartó virágok iránt van.

Miért haldoklik a sedum?

A talajlakó gomba által okozott koronarothadás a talajvonalon a csírák bomlását okozza. ... A Botrytis szürkepenész megtámadja a szedum leveleit és virágait, foltokat okozva. Végül a levelek és virágok megbarnulnak és elpusztulnak . Vágja le és dobja ki az összes beteg növényi részt, és semmisítse meg a rosszul fertőzött növényeket.

A fehér kőtörmelék zamatos?

Információk a White Stonecrop-ról Stonecrop, English, Ez egy örökzöld, zamatos, gyékényképző évelő növény , amely boldogan nő régi falakon és köves talajon, soha nem éri el a 15 cm-t sokkal magasabban. Lapos tetejű feje kis csillag alakú (6-9 mm átmérőjű) fehér virágokkal rendelkezik, amelyek júniustól szeptemberig nyílnak.

Használható virágföldet pozsgás növényekhez?

A pozsgások számára a legjobb virágföldért kezdje el egy alap kaktusz- és zamatos talajkeverékkel , vagy akár egy afrikai ibolya keverékkel, amely a legtöbb kertészeti központban kapható. ... A tőzegmoha, a legtöbb virágföld fő összetevője, nehezen nedvesíthető, majd gyorsan kiszárad.

Hogyan termeszthetsz stonecrop pozsgás növényt?

A Stonecrop növény szaporítása Csak egy levélre vagy szárra van szüksége. A kőtörmelék szárát sekélyen, nagyon kavicsos közegbe ültetve vagy levelet homokos talaj felszínére fektetve rövid időn belül új pozsgás növényt kapunk. A növényi anyag néhány héten belül gyökeret ereszt, és teljesen új kőnövényt hoz létre.

Mit ültethetek a sedum mellé?

Társnövények Sedum számára
  • Őszirózsa és krizantém. Az őszirózsa és a krizantém szívós évelő növények, amelyek ősszel virágoznak. ...
  • Kék csenkesz. A kék csenkesz tüskés, kékesszürke lombja szépen kontraszt az Autumn Joy lágyzöld száraival és leveleivel. ...
  • Dianthus. ...
  • Hostas. ...
  • Lila tobozvirág.

A sedum minden évben visszatér?

A Sedum növények zamatos levelei az apró tűktől a nagyobb és húsosakig, a szürkétől a zölden át a lilán át a kékig, sőt tarkaak is! A pillangók és a méhek szeretik őket. És ami még a legjobb, évelő növények, így évről évre visszatérnek .

Mikor kell átültetni a szedumot?

A konténerekben lévő csírák nem igényelnek több gondozást, mint a kertekben lévők. Ha kinőtték a jelenlegi cserepüket, ültesd át a növényeidet, és helyezd át őket egy nagyobb edénybe, hogy jobban megtartsák a növényt. A tavasz a legjobb időszak a Sedums átültetésére. Az átültetés megkezdése előtt győződjön meg róla, hogy a talaj száraz.

Meg kell műtrágyázni a szedumot?

A csírák alig vagy egyáltalán nem igényelnek műtrágyát . Gyakran előfordul, hogy egy vékony réteg komposztot a talajhoz adnak a növényeknek minden tápanyaghoz.

Miért nem növekszik a szedém?

Gyakori okok, amiért a sedum nem virágzik A Sedumoknak a nap nagy részében teljes napsütésre van szükségük . Ha túl árnyékos területre ülteti, akkor a sásum kevesebbet vagy egyáltalán nem virágzik. A csírák is szeretik a jó vízelvezetésű szárazabb talajt. Ha a növény nem virágzik, akkor lehet, hogy a talaj túl gazdag.

Kellenek a pozsgások a napfénynek?

1. Győződjön meg róla, hogy pozsgások elegendő fényt kapnak. A pozsgás növények szeretik a fényt, és a pozsgás növények típusától függően napi hat óra napfényre van szükségük. Az újonnan ültetett pozsgás növények közvetlen napfényben megperzselhetnek, ezért előfordulhat, hogy fokozatosan be kell őket vezetni a teljes napsugárzásba, vagy árnyékot kell biztosítani egy áttetsző függönnyel.

Sedum nő a fák alatt?

Ha beszélünk a sedum használatáról, ahol más növények nem fognak növekedni, a sedumok remekül boldogulnak olyan fák körül, amelyek gyökérrendszere nem teszi lehetővé más növények virágzását. Ez teszi a sedumot szilárd választássá a fák körüli koszos körök számára, ahol úgy tűnik, semmi más nem nő.

A sedum kifojt más növényeket?

Ha létrejött, a talajtakarók szabályozzák a talajeróziót, és vonzó lombtakarót képeznek az udvaron. Ezek az alacsonyan fekvő növények nem fojtanak ki más fajokat , de megfelelő gondozással gátolhatják növekedésüket, különösen a telepítés során.

A sárkányvér sedum invazív?

A blokkolás csak a Dragon's Blood visszatartására megy odáig, de állítólag nem terjedt el addig a pontig, hogy invazív legyen . Ha aggódik a terjedés miatt, tartsa a Dragon's Blood sedum növényeket kültéri konténerekben.