Hogyan ültessük az írisz sibiricát?

Pontszám: 4,1/5 ( 8 szavazat )

Szibériai írisz ültetése
Ültesse el szibériai íriszét a többi írisznél mélyebbre, és fedje be a rizómákat egy vagy két hüvelyknyi talajjal. Helyezze el a növényeket két láb távolságra egymástól. A szibériai írisz a savas talajt kedveli (pH 5,5-6,9). A tőzegmoha, a komposzt és a humusz mind talajjavító hatású.

Hogyan ülteted az írisz sibiricát?

Könnyen termeszthető, a Germanica és a Sibirica íriszeket napos helyre kell ültetni, ahol a rizómáik megsülhetnek a napon . Kerülje el őket talajtakaró növényekkel, mert ezek elrejthetik rizómáikat a nap elől.

Milyen mélyre ülteted az írisz sibiricát?

Ültesse az írisz rizómákat legalább 5 cm mélyre (homokos talajban valamivel mélyebbre) és 30-45 cm távolságra a kívánt hatástól függően. A tavasz a legjobb időszak az íriszek felosztására, alternatívaként augusztusban. Ha jó vízelvezetésű talajban nő, akkor öntözze, amíg meg nem áll.

Hogyan törődik az Iris sibirica?

Annak érdekében, hogy az általuk kedvelt körülményeket biztosítsa számukra, nevelje a szibériai íriszeket teljes napon vagy részleges árnyékban, nedves, enyhén savanyú talajjal , és hagyjon elegendő teret a terjedésre. Különösen szépnek tűnnek, ha víz közelében növekszenek, ami tükrözi a színes virágokat.

Milyen mélyre ülteti az írisz rizómát?

Ültetés
 1. Ássunk földet az ültetési területen 6-8 hüvelyk mélyen.
 2. Adjon hozzá egy csésze jól rothadt komposztot a lyukba.
 3. Ültesse el a rizómákat körülbelül 18 hüvelyk távolságra egymástól úgy, hogy a levelek felfelé nézzenek, a gyökerek pedig lefelé. ...
 4. Adjon hozzá talajt úgy, hogy a rizóma felső egyharmada megjelenjen.
 5. Ültetés után alaposan öntözzük meg.

A szibériai íriszek (Iris Siberica) termesztése – Egyszerű kertészeti tippek

30 kapcsolódó kérdés található

Be kell áztatni az írisz rizómáját ültetés előtt?

Áztassa be a rizómákat 10 percig , öblítse le jól, és tegye ki száradni. Rendben van, ha napokat vagy akár heteket vár az ültetés előtt, de jobb, ha előbb. ... Mindaddig, amíg az írisz olyan napos helyen van, ahol a rizóma száraz marad, minden rendben lesz.

Milyen mélyre érdemes ültetni az íriszeket?

De milyen mélyre ülteted pontosan az íriszhagymákat? Ültesse el a hagymákat 4” mély és 2” - 4” távolságra egymástól; nagyobb csoportok esetén ássunk ki egy árkot, helyezzük el a hagymákat, majd cseréljük ki a talajt és jól öntözzük meg.

Mit ültethetek az íriszem mellé?

Mit ültessünk írisszel
 • Harangláb.
 • Nárcisz.
 • Tulipánok.
 • Allium.
 • Árvácska.
 • Pünkösdi rózsa.
 • Ibolya.
 • Csillagfürt.

Iris sibirica holtfejű?

A magas szakállas íriszek ebben a hónapban a csúcson vannak. ... A szibériai írisznek is virágoznia kellene. Folytassa az elpusztítást, és vágja vissza az elhasznált virágzó szárakat 2-3 hüvelykre . A virágzás befejeztével etesd be a kálium-szulfát műtrágyát, hogy a növények a következő évben virágozhassanak.

Irist vissza kell vágni?

Az írisznövényeket legjobb ősszel visszavágni . Az elhasznált virágszárakat tavasszal el lehet távolítani, miután a növények befejezték a virágzást, de a lombozatot nyáron állni kell. Ősz közepén vágja vissza a leveleket körülbelül 3 hüvelyk hosszúságúra a talajvonal felett.

Hogyan ültessünk írisz germanicát?

Hogyan ültessünk íriszeket
 1. A csupaszgyökerű íriszek esetében a rizómát vízszintesen ültessük úgy, hogy a teteje legyen látható. ...
 2. Ültesse a rizómákat egyenként vagy három csoportban, mérettől függően 1-2 láb távolságra egymástól.
 3. Áss egy 10 hüvelyk átmérőjű és 4 hüvelyk mély sekély lyukat. ...
 4. Ne takarja le a rizóma körül, mert ez a gyakorlat rothadást okozhat.

A szibériai írisz szereti a napot vagy az árnyékot?

A szibériai íriszek nedves, jó vízelvezetésű, termékeny talajokon teljesítenek a legjobban. A rossz, száraz helyeket azonban elviselik. Részleges árnyékban a teljes napon át termeszthetők. A szibériai íriszeket általában tavasszal vagy nyár végén ültetik.

Mit jelent a Blue Iris?

A viktoriánus korszak virágnyelve rengeteg jelentést ad az íriszvirágoknak. Képviselhetik a hitet, a reményt, a bátorságot, a bölcsességet és a csodálatot. ... A lila írisz a bölcsesség és a bók üzenetét közvetíti, míg a kék írisz virágcsokor a reményről és a hitről szól .

A szibériai írisz termeszthető cserépben?

Konténerekbe ültetés Töltse meg a cserepeket jól vízelvezető, friss virágfölddel. Magas növény, a szibériai írisz a legjobban nagy konténerekben terem . ... Helyezze el a hagymákat 8-12 hüvelykre egymástól, és erősítse meg a talajt. Öntözze jól, és tartsa nedvesen a talajt, amíg a hagymák meg nem erősödnek.

Az írisz sibirica mérgező?

Az Iris sibirica mérgező? Az Iris sibirica mérgező lehet.

Mi a különbség a szakállas írisz és a szibériai írisz között?

A szakállas írisz vastag, húsos gyökerekkel (rizómákkal) rendelkezik, amelyek a talaj felszínén vagy nagyon közel nőnek. ... A szibériai írisz virágai kisebbek, mint a szakállas írisz, és nincs szakálluk . A viszonylag savanyú talajt és az állandó nedvességet kedvelik, de elviselik a száraz időjárást.

El kell távolítani az elhalt írisz virágokat?

Az elpusztítás vagy a régi virágok eltávolítása vonzóvá teszi a növényeket, és lehetővé teszi, hogy a levelek energiát gyűjtsenek az egészséges gyökérképződéshez, ahelyett, hogy magokat kötnének ki. Egyes íriszek évente kétszer virágozhatnak, ha megfelelően elhalálozunk. ... Távolítson el minden elhalt virágot és szárat az ágyásból.

Nyáron mozgathatom az íriszem?

A meleg és párás körülmények nem megfelelőek a kertészkedéshez. Ha szereti az íriszt, felejtse el az időjárást, mert van tennivalója. Július vége és augusztus közepe a legjobb idő az írisz ültetésére, mozgatására vagy felosztására.

Hogyan tartod virágzásban az íriszeket?

Kövesse az alábbi tippeket a legegészségesebb növények és a legjobb virágzás érdekében:
 1. Nyár végén ültessük napos helyre. ...
 2. Készítsd elő az ágyukat. ...
 3. Adj nekik teret a lélegzéshez. ...
 4. Ne mulcsozzon. ...
 5. Távolítsa el a virágzás elhalványulása után kialakuló maghüvelyeket. ...
 6. Ősszel vágja vissza a lombozatot. ...
 7. Tedd szokássá a megosztást.

Az íriszek szaporodnak?

Az íriszek meglehetősen gyorsan elszaporodnak, és amikor a növények túlzsúfolódnak, kevesebbet teremnek gyönyörű virágaikból. Az írisznövényeket nagyon könnyű felosztani, hogy megfiatalítsák őket, és a legjobb megjelenés érdekében a szakállas íriszeket három-négy évente érdemes osztani.

Az írisz nő a fenyőfák alatt?

Az íriszek hajlamosak a rothadásra, ha túl nedvesek. Ez a homokos, forró folt az udvaron tökéletes a kulturális igényeiknek. Árnyékot is vehetnek, ha a talaj jó vízelvezetésű. Száraz árnyékban boldogulnak – például a fenyőfák alatt.

Ülhetek együtt pünkösdi rózsát és íriszt?

Ha házikertjében pünkösdi rózsát ültet, mindenképpen vegye fontolóra a csoportos ültetést. Kétségtelen, hogy a pünkösdi rózsa külön-külön is gyönyörű, de sodródásában varázslatos és lélegzetelállító tájat varázsolnak. Ültesse be őket a szakállas íriszek (Iris Germanica) kék virágaival, és élvezze a csodálatos tavaszi kertet!

Mi történik, ha túl mélyre ülteti az íriszeket?

1. probléma: A szakállas írisz túl mélyre ültetése A rizómák tetejének láthatónak kell lennie, és ügyeljen arra, hogy a gyökereket kiterjessze, amikor a talaj alá temeti őket . ... A rizómák túl mélyre ültetése lassú növekedést és kevesebb virágzást eredményezhet.

Lehet tavasszal íriszeket ültetni?

Minden az íriszről » Gyors útmutató az összes írisz termesztéséhez: a nagy szakállas íriszek, amelyeket nyár végén, a hagymás írisz ősszel, valamint a szibériai, japán és louisianai íriszek tavasszal . Mindegyik nagyszerű, mindegyiket könnyű termeszteni.

Melyik hónapban virágzik az írisz?

Számos szakállas fajta kora tavasztól nyár elejéig virágzik . A szakálltalan íriszek közül a Spuria alcsoportba tartozó sok fajta késő tavasztól nyár közepéig virágzik. Egyes szibériai írisz (Iris sibirica) és japán írisz (I. ensata) szelekciója tavasz közepétől nyár elejéig virágzik.