Hogyan működik a verapamil?

Pontszám: 4,6/5 ( 67 szavazat )

A verapamil a kalciumcsatorna-blokkolónak nevezett gyógyszerfajta. Ha magas a vérnyomása, ezek a gyógyszerek úgy fejtik ki hatásukat, hogy blokkolják a kalcium bejutását a szív izmaiba és az erekbe . Az izmoknak kalciumra van szükségük az összehúzódáshoz, így ha blokkolja a kalciumot, az ellazítja az izmokat.

Mi a verapamil hatásmechanizmusa?

Hatásmechanizmus: A verapamil gátolja a kalciumionok (és esetleg nátriumionok) lassú csatornákon keresztül történő beáramlását a vezetőképes és kontraktilis szívizomsejtekbe és az érrendszeri simaizomsejtekbe .

Mit tesz a verapamil a szívvel?

A verapamil a kalciumcsatorna-blokkolóknak nevezett gyógyszerek csoportjába tartozik. Úgy működik, hogy ellazítja az ereket , így a szívnek nem kell olyan erősen pumpálnia. Ezenkívül növeli a szív vér- és oxigénellátását, és lelassítja a szív elektromos aktivitását a pulzusszám szabályozása érdekében.

Milyen mellékhatásai vannak a verapamil szedésének?

Mellékhatások Előfordulhat szédülés, lassú szívverés, székrekedés, gyomorpanaszok, hányinger, fejfájás vagy fáradtság . Ha ezen hatások bármelyike ​​elmúlik vagy súlyosbodik, haladéktalanul értesítse orvosát vagy gyógyszerészét. A szédülés és a szédülés kockázatának csökkentése érdekében lassan keljen fel, amikor ülő vagy fekvő helyzetből felemelkedik.

A verapamil csökkenti a pulzusszámot?

A verapamilt a pulzusszám szabályozására is alkalmazzák, ha gyors/szabálytalan szívverése van (például pitvarfibrilláció). Csökkenti a pulzusszámot , segít kényelmesebben érezni magát, és növeli az edzési képességét.

Verapamil || Mechanizmus, mellékhatások és felhasználás

20 kapcsolódó kérdés található

Mikor ne szedje a verapamilt?

Továbbá kerülje a szedését, ha bármilyen fokú szívelégtelensége van, és béta-blokkolót kap. Alacsony vérnyomásban szenvedőknek: Ne szedje a verapamilt, ha alacsony a vérnyomása (90 Hgmm-nél kisebb szisztolés nyomás). A verapamil túlságosan csökkentheti a vérnyomását, ami szédüléshez vezethet.

Mi a jó alternatíva a verapamil helyett?

Világszerte a béta-blokkolók és értágítók, különösen a kalciumcsatorna-blokkolók a leggyakrabban használt alternatív szerek. Számos tanulmányt ismertetnek, amelyek összehasonlítják a két gyógyszercsoportot. Ezek a vizsgálatok azt mutatják, hogy a verapamil, a nifedipin és a diltiazem hatékonysága összehasonlítható a béta-blokkolókéval.

Hízol a verapamil hatására?

Arra a következtetésre jutottunk, hogy a propranolol, a gabapentin, az atenolol, a verapamil és a valproát a betegek szerény százalékában befolyásolja a testsúlyt 6 hónapos korban . A pizotifennel, amitriptilinnel és 13 betegből egynél propranolollal kezelt betegeknél nagyobb átlagos súlygyarapodást tapasztaltak 6 hónap után.

Lehet enni banánt béta-blokkolóval?

A béta-blokkolókat szedőknek ezért kerülniük kell a kálium-kiegészítők szedését, és kerülniük kell a nagy mennyiségű gyümölcs (pl. banán) fogyasztását, kivéve, ha orvosuk erre utasítja .

Milyen hosszú távú hatásai vannak a verapamilnak?

Ha ez hosszú ideig fennáll, előfordulhat, hogy a szív és az artériák nem működnek megfelelően . Ez károsíthatja az agy, a szív és a vesék ereit, ami szélütéshez, szívelégtelenséghez vagy veseelégtelenséghez vezethet. A magas vérnyomás növelheti a szívroham kockázatát is.

A verapamil segít a szorongásban?

A kalciumcsatorna-blokkolók nagymértékben befolyásolják a kalcium anyagcserét és a kalcium szállítását. Bár a kalcium szerepére vonatkozó bizonyítékok továbbra is gyengék, a kalciumra ható gyógyszerek hasznosak lehetnek a szorongásos rendellenességek kezelésében. Ezen vegyületek egyikét, a verapamil, hangulati rendellenességek kezelésére használták .

Mennyi idő alatt kezd el hatni a verapamil?

A Verapamil azon a napon kezd hatni, amikor elkezdi szedni, de lehet, hogy 1 vagy 2 hét is eltelhet, mire eléri teljes hatását. A verapamil leggyakoribb mellékhatása a székrekedés.

Mi történik, ha abbahagyja a verapamil szedését?

Mi történik, ha hirtelen abbahagyja a verapamil (Calan) szedését? A verapamil (Calan) abbahagyása a vérnyomás emelkedését okozhatja . Ha magas vérnyomásra szedi, folytassa a gyógyszer szedését, még akkor is, ha jól érzi magát, mivel a magas vérnyomásnak gyakran nincsenek tünetei.

Miért hívták vissza a verapamilt?

A visszahívás oka egy szennyeződés, az N-nitrozodimetilamin (NDMA) , amelyet a visszahívott termékekben találtak.

Milyen ételeket kell kerülni a kalciumcsatorna-blokkolók szedése közben?

Kerülje a grapefruit termékeket bizonyos kalciumcsatorna-blokkolók szedése közben. A grapefruitlé kölcsönhatásba lép a gyógyszerrel, és befolyásolhatja a pulzusszámot és a vérnyomást. Ez olyan tüneteket okozhat, mint a fejfájás és a szédülés.

A verapamil többet pisil?

A verapamil növelte a dagályból kiürített vizelet mennyiségét , a vizeletürítést kiváltó nyomást és a vizeletürítés végponti nyomását, valamint csökkentette a vizeletürítést az elzáródott és kontroll hólyagokban.

Miért nem lehet banánt enni béta-blokkolóval?

A túl sok kálium ingadozó szívritmushoz és veseelégtelenséghez vezethet. Ha béta-blokkolót szed, egészségügyi szolgáltatója javasolhatja, hogy korlátozza a banán és más magas káliumtartalmú élelmiszerek fogyasztását, beleértve a papaját, a paradicsomot, az avokádót és a kelkáposztát.

Mit kell kerülni a béta-blokkolók szedése során?

Amíg béta-blokkolókat szed, kerülje az olyan termékek evését vagy ivását, amelyek koffeint tartalmaznak , vagy vény nélkül kapható köhögés- és megfázás elleni gyógyszereket, antihisztaminokat és alumíniumot tartalmazó antacidokat. Kerülje az alkoholfogyasztást is, mert az csökkentheti a béta-blokkolók hatását.

Milyen veszélyekkel jár a béta-blokkolók szedése?

A béta-blokkolókat szedők által gyakran jelentett mellékhatások a következők:
  • fáradtság, szédülés vagy szédülés (ezek a lassú szívverés jelei lehetnek)
  • hideg ujjak vagy lábujjak (a béta-blokkolók befolyásolhatják a kezek és lábak vérellátását)
  • alvási nehézségek vagy rémálmok.
  • betegnek érzem magam.

Lehet-e fogyni verapamil?

A verapamilt a magas vérnyomás csökkentésére szedőknek életmódbeli változtatásokat is meg kell tenniük, ideértve a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint kezelését, a fogyást, ha túlsúlyosak , abba kell hagyniuk a dohányzást, ha dohányoznak, és az orvos ajánlása szerint testmozgást kell végezniük.

A verapamil kemény a vesére?

Ha ez hosszú ideig folytatódik, előfordulhat, hogy a szív és az artériák nem működnek megfelelően. Ez károsíthatja az agy, a szív és a vesék ereit, ami szélütéshez, szívelégtelenséghez vagy veseelégtelenséghez vezethet. A magas vérnyomás növelheti a szívroham kockázatát is.

Le kell választani a verapamilról?

2 Általában tanácsos megpróbálni csökkenteni (fokozatosan csökkenteni) ezt a gyógyszert egy év migrénmentesség után, bár ezt csak a kezelőorvos utasítása szerint szabad megtennie.

Abbahagyhatom a verapamil hideg pulyka szedését?

Bár csábítónak tűnhet, hogy abbahagyja a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek szedését, különösen, ha valamilyen nemkívánatos mellékhatást okoz, nem áll érdekében abbahagyni a hideg pulyka szedését.

Miért rosszak a kalciumcsatorna-blokkolók?

A rendelkezésre álló legjobb tudományos bizonyítékok szerint a kalciumcsatorna-blokkolók a szívroham és a halálozás fokozott kockázatával állnak összefüggésben azoknál az embereknél, akik ezeket a gyógyszereket magas vérnyomásra és mellkasi fájdalomra használják.

Mennyi ideig marad a verapamil a rendszerben?

Az átlagos eliminációs felezési idő az egyszeri adaggal végzett vizsgálatokban 2,8 és 7,4 óra között volt. Ugyanezen vizsgálatokban ismétlődő adagolást követően a felezési idő 4,5 és 12,0 óra közötti tartományra nőtt (kevesebb, mint 10 egymást követő, 6 órás időközzel beadott dózis után). A verapamil felezési ideje megnőhet a titrálás során.