Hogyan keletkezik a polje?

Pontszám: 4,3/5 ( 59 szavazat )

Polje, (szerb-horvátul: „mező”), hosszúkás medence, lapos padlóval és meredek falakkal; több víznyelő egybeolvadásával jön létre .

Hol található Polje?

Leginkább szubtrópusi és trópusi szélességi körökben fordulnak elő, de néhányan előfordulnak mérsékelt égövi vagy ritkán boreális területeken is. Általában vastag üledékekkel borítják, úgynevezett "terra rossa", ezért széles körben használják mezőgazdasági célokra.

Mi a karszttopográfia és mit képez?

[ kärst ] Táj, amelyet számos barlang, víznyelő, hasadék és földalatti patak jellemez . A karsztdomborzat általában bőséges csapadékkal rendelkező területeken alakul ki, ahol az alapkőzet karbonátban gazdag kőzetekből áll, például mészkőből, gipszből vagy dolomitból, amely könnyen oldódik.

Hogyan keletkezik a vakvölgy?

vakvölgy (meredekfejű völgy) Meredek oldalú, lapos fenekű völgy, amely meredek lejtőben végződik. Az ilyen völgyek mészkő- vagy *karsztos környezetben fordulnak elő, ahol a föld alatti patak egy csatornát erodál, amely később beomlik, kialakítva a völgyfenéket , majd a patak a felszínen átfolyik egy ... ...

Mire hasznosak a poljek?

Magyarázat: Általában vastag üledékekkel borítják, úgynevezett "terra rossa"-nak nevezik, és széles körben használják mezőgazdasági célokra . A Dinári-Alpok egyes poljeit elönti az esős tél és a tavaszi évszak, amikor izvor vagy vrelo víztömegek jelennek meg a peremeken.

Karszttájak kialakulása

22 kapcsolódó kérdés található

Hogyan keletkeznek a clintok és a grike-ok?

Az A egy mészkő burkolat, amely akkor keletkezik, amikor a mészkőben lévő hézagokat az esővíz feloldja . A mészkő oldódik, mert az esővíz gyenge szénsav. Azokat a hézagokat, amelyeket ez a kémiai mállás kiszélesít és elmélyít, grikeknek nevezzük. A feltapadt blokkokat clinteknek nevezzük.

Mi a doline a földrajzban?

A doline (vagy víznyelő, ahogyan Észak-Amerikában inkább nevezik) egy természetes, zárt mélyedés, amely a karszt tájakon található . A karsztos területeken a dolinák a leggyakoribb felszíni formák. Kis és közepes méretű zárt mélyedésekként írják le őket, amelyek átmérőjük és mélységük métertől több tíz méterig terjed.

Magasabb a völgy, mint a hegy?

A völgy egy hosszúkás, alacsony terület , amely gyakran dombok vagy hegyek között fut, és általában egy folyót vagy patakot tartalmaz, amely egyik végétől a másikig fut. ... Egyes völgyek a gleccserjég eróziója következtében jönnek létre. Ezek a gleccserek a magas hegyvidéki vagy sarki területek völgyeiben maradhatnak.

Hol található a vak völgy?

A Blind-völgy a karsztvidéken található . A karsztdomborzat egy geológiai képződmény, amely az oldható alapkőzet rétegének vagy rétegeinek, általában karbonátos kőzetnek, például mészkőnek vagy dolomitnak a feloldódásával alakul ki, de gipszben is.

Mi az a karsztvölgy?

A karszt olyan domborzat, amely oldható kőzetek, például mészkő, dolomit és gipsz feloldódásából alakul ki . Földalatti vízelvezető rendszerek jellemzik víznyelőkkel és barlangokkal. ... A felszín alatti vízelvezetés korlátozhatja a felszíni vizeket, kevés folyóval vagy tavakkal.

Hogyan néz ki a karszt domborzat?

A karszttájak a karbonátos kőzetek feloldódásával kialakult speciális tereptípust jelölik, és víznyelők, barlangok, források és süllyedő patakok jelenléte jellemzi az egyéb felszínformák mellett . ... A karsztos terepek sérülékeny környezetek, amelyek érzékenyek a talajvíz szennyeződésére.

Mik a karszt jellemzői?

A karszt egy olyan tájtípus, ahol az alapkőzet feloldódása víznyelőket, süllyedő patakokat, barlangokat, forrásokat és egyéb jellegzetes vonásokat hozott létre . A karsztot olyan oldható kőzettípusokhoz kötik, mint a mészkő, márvány és gipsz.

Mi kell a karszttopográfiához?

Valamennyi karszt felszínforma kialakulásához szükség van olyan kőzet jelenlétére, amelyet a felszíni vagy talajvíz képes feloldani . ... Noha általában karbonátos kőzetekkel (mészkő és dolomit) kötődnek, más, jól oldódó kőzeteket, például evaporitokat (gipsz és kősó) is ki lehet alakítani karsztos terepen.

Mi az a pilótafülke-karszt?

A Cockpit-karszt egy meleg és párás övezetben található karsztterep, amelyet nagy oldású dolinek – ahogy Jamaicában neveznek – pilótafülkék tarkítanak. E nagy dolinek pereme összeér; a rendelkezésre álló helyet mélyedések foglalják el (5. ábra).

Az alábbi karsztfelszíni formák közül melyik a legnagyobb?

A helyes válasz: Polje . A karszt egy mészkővel borított táj, amelyet az oldódás következtében erodált, tornyokat, repedéseket stb. hozva létre. A Polje-karszt a világ karsztos geológiai vidékein található nagy síkság, általában 5-400 km 2 területtel.

Mi az Upsc karszttopográfia?

A karszt kifejezés egy jellegzetes domborzatot ír le, amely az alatta lévő oldható kőzetek felszíni vagy talajvíz általi feloldódását (más néven kémiai oldatát) jelzi. Karszt, amelyet általában kopár, sziklás talaj, barlangok, víznyelők, földalatti folyók, valamint felszíni patakok és tavak hiánya jellemez.

Hogy hívják a lapos fenekű völgyeket?

A meredekfejű völgy, meredekfejű vagy vakvölgy mély, keskeny, lapos fenekű völgy, hirtelen végződéssel.

Mi a hegy völgye?

A völgy a föld egy alacsonyabb része, amely két magasabb rész között helyezkedik el, amelyek lehetnek dombok vagy hegyek . A völgyek gyakran lefelé tartó gyűrődésként indulnak a Föld felszínén két felfelé ívelő redő között, néha pedig hasadékvölgyként.

Hogyan alakulnak ki a völgyek?

Definíció: U-alakú völgyek a jégerózió következtében alakulnak ki . Az eljegesedés kialakult V-alakú folyóvölgyekben alakul ki, ahol a jég erodálja a környező sziklákat, és egy „U” alakú völgyet hoz létre, lapos aljjal és meredek oldalakkal. A gleccser mozgását a gravitáció hajtja.

A völgy depresszió?

völgy, a Föld felszínének megnyúlt mélyedése . A völgyeket leggyakrabban folyók vezetik le, és előfordulhatnak viszonylag lapos síkságon vagy domb- vagy hegyvonulatok között.

Mi a másik neve a két hegy közötti völgynek?

A völgy egy hosszú mélyedés a földön, általában két domb között, és egy folyót tartalmaz. A völgy az egy völgy. Ha valaha is járt olyan helyen, ahol hegyek vannak, rengeteg hegyláncot, hegycsúcsot és völgyet látott. A völgyek a dombok közötti mélypontok, és völgyeknek is nevezik őket.

Mi a völgy hossza?

... Szegmens (völgy) hossza (SEGLENG) – Térképkerék (vagy GIS) segítségével rögzítse a szakasz egyenes hosszát kilométerben, egy viszonylag egyenes vonal követésével a völgy középvonalán (2. ábra). ).

Mi a különbség a doline és a süllyesztő között?

Főnévként a dolin és a víznyelő között az a különbség, hogy a dolin egy mélyedés (medence, mélyedés) a karsztos terepen / mészkőben , míg a víznyelő (geológia) egy lyuk, amely az oldható kőzetben víz hatására keletkezik, és a felszíni víz földalattiba vezetésére szolgál. átjáró, átkelés.

Mit jelent a Grikes?

: hasadék, repedés különösen : természetes erők hatására kiszélesedett nyílás a kőzetben (mállás vagy megoldás)

Mi okozza a víznyelőt?

A víznyelők a vízről szólnak. A víz ásványokat oldott fel a kőzetben, maradékot és szabad tereket hagyva a kőzetben. (Ezt "időjárásnak" nevezik.) ... A hidrológiai rendszer bármilyen változtatása (több víz be- vagy kivezetése) a rendszer legalább átmenetileg instabillá válik, és víznyelőhöz vezethet.