Hogyan működik a perforáló pisztoly?

Pontszám: 4,5/5 ( 50 szavazat )

A perforáló pisztoly elsődleges célja, hogy hatékony áramlási kommunikációt biztosítson a tokos kútfurat és a termelő tározó között . Ennek elérése érdekében a perforáló pisztoly egy perforációs mintát „lyukaszt” át a burkolaton és a cementköpenyen keresztül a produktív formációba.

Mi a perforáló fegyverek két elsődleges besorolása?

A perforáló pisztolyok többféle méretben és konfigurációban kaphatók. A pisztolyrendszerek két elsődleges kategóriája az átmenő csöves pisztolyok és az üreges hordozós vagy tokos pisztolyok (lent). Az üreges hordozós pisztolyok nagyobbak, mint az átmenő csöves pisztolyok, és nagyobb tölteteket, több fázisolási lehetőséget és nagyobb lövéssűrűséget tesznek lehetővé.

Mi az a perforáló sugárpisztoly?

A formázott töltet vagy „sugár” perforátor kis mennyiségű erős robbanóanyagot és gondosan megformázott tokot és bélést használ, hogy olyan fókuszált nyomólyukasztót hozzon létre , amely rendkívül hatékony acél, cement és kőzet átlyukasztásában. ... A robbanásveszélyes esemény teljes sorozatát magas sorrendben kell végrehajtani.

Mi az a perforációs művelet?

A perforálás egy olyan eljárás, amellyel áramlási útvonalat alakítanak ki a közeli tározó és a kútfúrás között . Ez általában magában foglalja egy lyuk létrehozását a fúrólyukból a burkolaton és az esetleges cementköpenyen keresztül a termelő zónába.

Miért perforáltak az olajkutak?

A lyukasztási művelet a kút befejezésének folyamatában alapvető fontosságú lépés. Ez magában foglalja egy áramlási útvonal létrehozását a tározó és a fúrólyuk között, hogy a tartályfolyadék beáramoljon a fúrólyukba. ... A perforáció során speciális alakú töltetek nagy energiájú detonációjával áramlási utat hoznak létre.

Szelektív perforáció

35 kapcsolódó kérdés található

Miért perforálsz egy kutat?

A perforáció egy lyuk, amelyet az olajkút házába vagy bélésére lyukasztanak, hogy összekapcsolják az olaj- vagy gáztartályhoz. Ezek a lyukak a vízszintes kútburkolatban lehetővé teszik az olaj és a gáz könnyű beáramlását a fúrólyukba, növelve a tározó termelését.

Mi a perforálás a gyártásban?

A perforáció egy vékony anyagban vagy szövedékben lévő kis lyuk. Rendszerint egynél több perforáció van szervezett módon, ahol az összes lyukat együttesen perforációnak nevezik. A perforáció létrehozásának folyamatát perforálásnak nevezik, amely magában foglalja a munkadarab szerszámmal történő átlyukasztását .

Mire jó a perforáló gép?

főnév Gép lyukvonalak vagy lyukak bélyegzésére postabélyeg- vagy papírlevéllapokon , például pofa- vagy nyugtafüzetben, a szétválasztás megkönnyítése érdekében; papír-lyukasztó gép.

Mi a perforálási eljárás fémlemezben?

Egy másik gyakori módszer a perforálás. Ennek során a tűkkel ellátott lapot ismételten rányomják az áthaladó fémre, amely lyukakat üt a lapba . A lyukasztásból visszamaradt darabokat ezután lenyírják és a felületet lesimítják.

Mi az a perforált golyó?

1. n. [Perforálás] Egy korai perforálási módszer, amely robbanótöltettel meghajtott edzett acélgolyót vagy lövedéket használt egy perforációs alagút létrehozására. Ez a módszer alacsony áteresztőképességű zúzott zónát hoz létre, és a golyót és a hozzá tartozó törmeléket az alagút végén szorongva hagyja.

Melyek a perforáció különböző típusai?

A perforációk típusai
  • Kerek lyuk perforáció.
  • Négyzet alakú furat perforáció.
  • Réslyuk perforációja. Lépcsőzetes sorperforáció. Egyenes sorú perforáció.

Mi az a vezetékes perforálás?

A vezetékes (vagy elektromos vezeték) a hagyományos módja a perforáló pisztolyok működtetésének , és ennek jó oka van: A vezetékes vonal biztosítja a valós idejű mélységszabályozás és a szelektivitás előnyeit, valamint csökkenti a logisztikát a csövön történő elhelyezéshez képest.

Hogyan működik a perforáló pisztoly?

A perforáló pisztoly elsődleges célja, hogy hatékony áramlási kommunikációt biztosítson a tokos kútfurat és a termelő tározó között . Ennek elérése érdekében a perforáló pisztoly egy perforációs mintát „lyukaszt” át a burkolaton és a cementköpenyen keresztül a produktív formációba.

Milyen fajtái vannak a kútkitöltésnek?

A kiegészítések három kategóriába sorolhatók: nyitott furat-kiegészítések, bélés-kiegészítések és perforált burkolat-kiegészítések . A legtöbb kútban hagyományos, egyetlen perforált burkolatot használnak; bizonyos feltételek mellett azonban többszörös, alternatív vagy vékony furat-kiegészítés is használható.

Mi az a perforáló eszköz?

A perforáló lyukasztó a fémanyag átszúrására használt eszköz (általában) . A keletkezett lyukat perforációnak nevezzük.

Mi a következő lépés, miután kilyukasztottuk a kútunkat?

A kút befejezésének következő lépése a kút cementezése . Ez magában foglalja a cementiszap szivattyúzását a kútba, hogy kiszorítsa a meglévő fúrófolyadékot, és kitöltse a burkolat és a fúrt kút tényleges oldalai közötti teret.

Mi a teendő a repedezett vízzel?

A hidraulikus rétegrepesztéshez (vagy „repesztéshez”) használt víz és adalékanyagok többsége mélyen a föld alatt marad abban a geológiai formációban, amelyből az olajat vagy gázt kivonják. ... A megtermelt vizet gyakran úgy ártalmatlanítják, hogy azt kifejezetten erre a célra kialakított kutakon keresztül mély geológiai képződményekbe fecskendezik .

Mennyi vizet használ fel egy repesztőkút?

Az átlagos repesztési munkához körülbelül 4 millió gallon vizet használnak fel kútonként – vagyis körülbelül annyi vizet, amennyit New York City használ hat percenként, és az ország autómosói által naponta felhasznált víz 1,3 százalékát.

Mit jelent a perforált burkolat befejezése?

A tokos és perforált komplettálás a legelterjedtebb kivitelezési mód, amelyet számos cégemnél választanak. Ehhez a termelési burkolatot vagy bélést a tározózónákon keresztül cementálják, majd egy kutat perforálnak, hogy biztosítsák a kommunikációt a képződmény és a fúrólyuk között.

Melyek a perforációs folyadékok fő típusai?

Ezek a légi alapú fúrási és befejező folyadékok, beleértve az aerofluidot, a ködfolyadékot, a habfolyadékot és a levegőztető fúrási és befejező folyadékot ; vízbázisú fúró- és befejezőfolyadék, beleértve a szilárd mentes, tiszta sósvíz-kiegészítő folyadékot, agyagmentes, szilárd anyagokkal terhelt befejező folyadékot (átmenetileg blokkoló típusú rendszer), és ...

Mi a túlzott perforáció?

1. vb. [Perforálás] Lyukak létrehozása a bélésben vagy a burkolatban olyan körülmények között, amikor a burkolaton vagy a bélésen belüli hidrosztatikus nyomás nagyobb, mint a tartály nyomása . Amikor a perforáció megtörtént, a fúrólyuk folyadék hajlamos lesz a tartályképződménybe áramolni.

Mi a vezetékes vonal célja?

A vezetékes műveletek sokféle célt szolgálnak az olajmezőkön, valamint a gáz- és olajkutatásban. A vezetékes kábelezési rendszereket arra tervezték, hogy különféle eszközöket, például dugókat, mérőeszközöket és szelepeket fúrólyukakba süllyesztjenek , vagy csövek vagy berendezések visszanyerésére szolgáljanak.

Mi a különbség a vezetékes és a slickline között?

Míg a slickline egy vékony kábel, amelyet a kútba vezetnek a szerszámok fúrólyuk kiszállítására és visszavételére, a vezetékes vezeték egy elektromos kábel, amelyet a szerszámok leengedésére és a fúrólyuk körülményeiről szóló adatok továbbítására használnak . Az általában fonott kábelekből álló vezetékeket vezetékes naplózásra is használják.

Mi az a csőperforáció?

1. n. [Perforálás] Egy lyukasztópisztoly-szerelvény, amelyet úgy terveztek, hogy átfusson a gyártócső korlátozott hézagán , majd hatékonyan működjön az alatta lévő burkolat vagy bélés nagyobb átmérőjén belül.