Honnan kapta a cinege a nevét?

Pontszám: 4,1/5 ( 13 szavazat )

A bojtos cinege neve az óangol „tit” és „mase” szavakból származik, amelyek alapvetően „kis madár”-t jelentenek . A "mase" szó idővel elavult, és a névnek ez a része az ismerős "egér" szóvá változott, ami egy kényelmes kapcsoló, mert a gyorsan mozgó kis szürke madár valószínűleg a kis ...

Ki találta ki a cinege nevet?

A cinege elnevezést a 14. századból jegyezték fel, amely a madár óangol nevéből, a mase-ból (protogermán *maison, holland mezen, németül Meise) és a cinegeből áll, ami valami apróságot jelöl. Az egykori „cineg” írásmódot egér befolyásolta a 16. században.

Hogy hívják a cinegenyájat?

A cinegék egy csoportját összefoglaló néven „ banditásnak” és a cinege „disszimulációjának” nevezik.

A csajka cinege?

CSIRKE, CINEGE A MADÁRTARTÓ „DINAMIKUS DUÓJA”. ... Valószínűleg megvan, bár valószínűleg csibéknek vagy cinegeknek hívtad őket. A legtöbb madármegfigyelő nem tudja, hogy ez a két energikus táplálkozó madár valójában közeli unokatestvér, és ugyanannak a tudományos családnak, a Paridae-nak a tagja.

Mit jelképez a cinege?

A cinegék ugyanabba a madárcsaládba tartoznak, mint a csirkefélék, és a legtöbb síksági indián törzsben ugyanúgy tekintenek rájuk, mint a csirkefélékre – a szerencse szimbólumaiként, amelyeket szerencsés álomban vagy látomásban látni.

Honnan származik a "cinegér" név?

16 kapcsolódó kérdés található

Egy életen át párosodik a cinege?

A párok egész évben együtt maradhatnak , télen más cinegékhez csatlakozva kis csapatokat alkotnak. Az állományok a tél végén felszakadnak, és párok fészkelő területeket hoznak létre. A hím gyakran a nőstényt táplálja az udvarlás szakaszától egészen a peték kikeléséig. A tenyészpárnak lehet egy "segítője", az előző évi utódaik egyike.

Mit szimbolizálnak a Juncók?

A sötét szemű junco a tél közeledtét hirdeti, és mérföldkövet jelent a heti madárelmélkedésben. Fotó: Bryan Stevens • Sötét szemű junco, általában a téli időjárás és a havas napok hírnöke, napraforgómagot hámlaszt az etető alatt.

Miért van mindig együtt a csirke és a cinege?

Kísérletek kimutatták, hogy a csirkeféléket és a cinegéket a molyhos harkályok őrszemként használják . Mivel a vegyes nyáj szeme és füle éber a ragadozókra, több időt tölthetnek táplálékkereséssel és kevesebb időt a hátuk figyelésével.

A bíborosok és a cinege összefügg egymással?

Az aláírási hívásaik mellett számos, az északi bíboroshoz és a Carolina wrenhez hasonló sípolt hangjegyeik vannak. A bojtos cinegéket könnyű megtalálni zajos, szidó hívásaik alapján, amelyek durvaak és reszelősek, hasonlóan a csirkefélékéhez.

Milyen madár a cinege?

A bojtos cinege (Baeolophus bicolor) Észak-Amerikából származó kis énekesmadár , a cinege és csirkefélék (Paridae) családjába tartozó faja.

Miért mondják az emberek, hogy kemény cinege?

Ezekben az esetekben a „kemény cinege” nem utal egy közmondásra vagy más kulturális háttértörténetre, amely bojtos (vagy bármely más fajta) cinegeről szól; ez csak egy kvázi eufemizmus egy nyersebb kifejezéshez, amely önmagában egyszerűen elutasító kifejtés .

A cinege egér?

főnév, többes szám tit· egerek [tit-mahys]. a Paridae családba tartozó számos, széles körben elterjedt kis énekesmadarak közül, különösen a Parus nemzetségbe, puha, vastag tollazattal és rövid, vaskos, kúpos csőrrel rendelkezik.

A Titmice agresszív?

Tufted Titmouse Call Song Valójában kivételesen agresszívvé válnak a ragadozókkal szemben , és gyakran átveszik a vezetést a mobbing tevékenységben. A bojtos cinege hívó dalára itt hallgathat meg példákat.

Titmice területi?

Sok csirkehússal ellentétben a bojtos cinege párok a költési időszakon kívül nem gyűlnek össze nagyobb állományokba. Ehelyett a legtöbben párban maradnak a területen . Gyakran náluk marad egy-egy abból az évből származó fióka, és időnként más helyről származó fiatalkorúak is csatlakoznak hozzájuk.

Hogy hívják a bojtos cinege csoportját?

Valóban, Sibley, Crossley és a National Geographic a Titmice-t használják a Titmouse többes számra.

Eszik-e a cinege poloskát?

A bojtos cinege nyáron főként rovarokat eszik, beleértve a hernyókat, bogarakat, hangyákat és darazsakokat, büdösbogarakat és tölcséreket, valamint pókokat és csigákat. A bojtos cinege magvakat, dióféléket és bogyókat is eszik, beleértve a makkot és a bükkdiót.

Hány fajta cinege madár létezik?

Cinege, más néven cinege, többes számú cinege, kis vidám hangú, nem vándorló erdei madár. A csirkefélék mellett a cinegék a Paridae (Passeriformes rend) családját alkotják, amelynek körülbelül 55 faja van világszerte, főleg az északi féltekén.

Mit jelképez a veréb?

Az ókori görög mitológiában a verebeket a szerelem szimbólumának tekintették . A veréb Aphroditénak, a szerelem istennőjének szent madara volt, és az igazi szerelmet és a lelki kapcsolatot szimbolizálta – nem csak a vágyat (ezzel ellentétben a verebeket gyakran az egyik legkéjesebb és szexuálisan legaktívabb madárnak tekintik a vadonban).

Mennyi idő múlva hagyja el a Juncos a fészket?

Mindkét szülő eteti a fiókákat. A fiókák a kikelés után 9-13 nappal hagyják el a fészket. Évente 1-2 fiasítás, néha 3.

Eszik a cinege gyümölcsöt?

A bojtos cinege a rovarokból és magvakból álló étrendet kedveli. Ezek a madarak a nyári hónapokban bogarakra és rovartojásokra zsákmányolnak, télen azonban etetőkre, bogyókra, diófélékre és gyümölcsökre támaszkodnak. Ahhoz, hogy túlélje a hideg telet anélkül, hogy délre utazna, a cinege táplálékot halmoz fel az őszi és téli hónapokban.

Mennyi a csirkefélék élettartama?

A fekete sapkás csirkefélék átlagos élettartama kevesebb, mint két-három év . A feljegyzett legidősebb csirke egy hím volt, aki több mint 11,5 évig élt. A nagy mennyiségű erdőszéli élőhely, valamint a háztáji fészkelő- és táplálkozási lehetőségek miatt nő a feketesapkás csirkefélék száma.

Használnak madárházakat a cinegek?

Minden csirke- és cinegefaj madárházat fog használni . Követelmények: 4” x 4” vagy 5” x 5” alap x 8” magas; lyuk: 1-1/4”, középen 6” magasságban a padló felett; szín: földszín; elhelyezése: 4-8' magas kis fabozótban. Élőhely: Ezek a madarak sűrű természetes élőhelyeken fészkelnek, például bozótosban vagy kis fák állományában.