Honnan kapta a nióbium a nevét?

Pontszám: 4,7/5 ( 70 szavazat )

Nióbium. Milyen hangulatos név! Az elemet Niobe, a görög mitológiában Tantalus lánya után keresztelték el . Tantalusnak is van egy róla elnevezett eleme; tantál, amely a periódusos rendszerben közvetlenül a nióbium alá esik.

Miért nevezik a nióbiumot nióbiumnak?

1844-ben egy német kémikus, Heinrich Rose felfedezte a tantál mellett előforduló általa új elemet, és nióbiumnak nevezte el Niobéről, a mitológiai istennőről, aki Tantalus lánya volt . Hosszas vita után úgy döntöttek, hogy a kolumbium és a nióbium ugyanaz az elem.

Ki fedezte fel a nióbium elemet?

A nióbiumot 1801-ben Charles Hatchett fedezte fel egy kolumbit nevű ércben, amelyet az 1750-es években az ifjabb John Winthrop, Connecticut állam első kormányzója küldött Angliába. Hatchett az új elemet kolumbiumnak nevezte. Nem tudta elkülöníteni a szabad elemet.

Mi az érdekes tény a nióbiummal kapcsolatban?

Atomtömege 92,90638, fajsúlya 8,57. A nióbium olvadáspontja 2750 K (2477 °C vagy 4491 °F), forráspontja 5017 K (4744 °C vagy 8571 °F). A nióbium vegyértéke +2, +3, +4 vagy +5 lehet. A nióbium egy puha, ezüstszürke, képlékeny fém , amely szobahőmérsékleten (20°C) szilárd marad.

A nióbium káros az emberre?

A nióbium és vegyületei mérgezőek lehetnek (a nióbiumpor szem- és bőrirritációt okoz), de nem számoltak be arról, hogy embert mérgezett volna meg tőle . A koncentráció mérésén kívül nem végeztek kutatást a nióbiummal kapcsolatban emberekben. A belélegzett nióbium főként a tüdőben, másodsorban a csontokban marad vissza.

Nióbium - Videók periódusos rendszere

38 kapcsolódó kérdés található

A nióbium ember alkotta?

Forrás: A nióbium nem található szabadon a természetben, hanem olyan ásványokban, mint a kolumbit és a tantalit. A nióbiumot tartalmazó ásványok gyakran tantált is tartalmaznak. A nióbiumot kereskedelmi forgalomban úgy nyerik ki, hogy először oxidot (Nb 2 O 5 ) képeznek. ... A természetben előforduló nióbium egyetlen stabil izotópjából, 93 Nb-ből áll.

Használ az emberi szervezet nióbiumot?

A nióbiumötvözeteket olyan tárgyakban használják, amelyek érintkezésbe kerülnek az emberi testtel , például áttört fül-, orr- és egyéb testrészek gyűrűiben. A nióbiumot az ilyen ékszerekben használják, mert nem okoz allergiát vagy egyéb problémákat.

Miért adnak nióbiumot az acélhoz?

1. Az acélhoz hozzáadott nióbium figyelemreméltóan finomítja az acél öntvényszerkezetét és ausztenit szerkezetét . ... Nióbium hozzáadásával az ausztenitszemcsék durvulási hőmérséklete megemelkedik. Például 0,03-004% nióbium hozzáadása esetén a durvulási hőmérséklet körülbelül 160 °C-kal emelkedik, és eléri az 1050 °C-ot.

A nióbium ritkaföldfém?

A nióbium egy ritka fém , amely a világ számos pontján megtalálható a vulkáni eredetű kőzetekben. Viszonylag nehéz megtalálni, és piroklór- és tantalitércekből, valamint más ásványok bányászatának melléktermékeként állítják elő.

Mi a Mo kémiai neve?

A molibdén egy kémiai elem, Mo szimbólummal és 42-es rendszámmal. Az átmenetifémek közé sorolt ​​molibdén szobahőmérsékleten szilárd anyag.

Milyen típusú atomok találhatók a tiszta ezüstben?

Az ezüst a második elem a periódusos rendszer tizenegyedik oszlopában. Átmeneti fémek közé sorolják. Az ezüstatomok 47 elektronból és 47 protonból állnak, a legnagyobb mennyiségben előforduló izotópban pedig 60 neutron. Normál körülmények között az ezüst puha fém, amely fényes fémes felülettel rendelkezik.

Hogyan lehet azonosítani a nióbiumot?

A nióbium, más néven kolumbium, egy kémiai elem, melynek szimbóluma Nb (korábban Cb) és rendszáma 41. A nióbium világosszürke, kristályos és képlékeny átmenetifém. A tiszta nióbium Mohs-keménységi besorolása hasonló a tiszta titánéhoz, és hasonló a hajlékonysága, mint a vasé.

A nióbium ugyanaz, mint a titán?

A nióbium és a titán közötti legfontosabb különbség az, hogy a nióbium kevésbé korrózióálló, míg a titán jobban ellenáll a korróziónak, mint a nióbium . Bár a titán korrózióállóbb, mint a nióbium, a legtöbbször nióbiumot használnak titán helyett alacsony ára és magas rendelkezésre állása miatt.

Hogyan adható Nb az acélhoz?

Az alacsony C-tartalmú ötvözött acélokban az Nb csökkenti az átmeneti hőmérsékletet, és elősegíti a finomszemcsés szerkezet kialakítását . Az Nb késlelteti az edzést és csökkentheti az acél edzhetőségét, mivel nagyon stabil karbidokat képez. Ez a hőkezelés során az ausztenitbe oldott C mennyiségének csökkenését jelentheti.

Mennyi nióbium van az acélban?

Bár a nióbium az acélgyártás összköltségének kevesebb, mint 0,5%-át teszi ki, jelentős hozzáadott értéket jelent azáltal, hogy javítja a szilárdságot, szívósságot, hegeszthetőséget stb. A világszerte előállított acél körülbelül felét az építőiparban használják fel.

Mi a különbség a kolumbium és a nióbium között?

A nióbium és a kolumbium a 41 -es rendszámú kémiai elem szinonim nevei; 1801-ben a kolumbiumot nevezték el, a nióbiumot (Nb) pedig a Tiszta és Alkalmazott Kémia Nemzetközi Uniója hivatalosan jelölte ki 1950-ben.

A tantál fém?

Kivonás után a tiszta tantál kemény kékesszürke fényes fém . Felfedezése óta a tantált számos alkalmazásban használták. A 21. században az elektronikai ipar meghatározó elemévé vált, mivel az elektronikai cikkek több mint 75%-a tartalmaz valamilyen formában tantált.

Mire használják a titánt?

A titán fém jól kapcsolódik a csontokhoz, ezért sebészeti alkalmazásra talált, például ízületi pótlásoknál (különösen csípőízületeknél) és fogimplantátumoknál. A titánt leginkább titán(IV)-oxid formájában használják fel. Széles körben használják pigmentként házifestékekben, művészfestékekben, műanyagokban, zománcokban és papírokban.

Hogyan reagál a nióbium az oxigénnel?

A nióbium normál körülmények között nem lép reakcióba a levegővel . A nióbium fém felületét vékony oxidréteg védi.

Használják a nióbiumot az orvostudományban?

Egyéb felhasználások: A nióbiumot orvosi eszközökben, például szívritmus -szabályozókban használják, mivel a nióbium fiziológiailag inert, így hipoallergén. A nióbiummal adalékolt üvegnek magas a törésmutatója: ez a tulajdonság az optikai iparban használható vékonyabb korrekciós üvegek készítéséhez.