Hogyan került ackee Jamaicába?

Pontszám: 4,3/5 ( 42 szavazat )

Az első jamaicai ackee fát egy rabszolgahajó kapitánya által Nyugat-Afrikából a partra hozott magból nevelték ki 1778-ban . A köznév a nyugat-afrikai Akan akye fufo szóból származik. Az ackee Jamaica nemzeti gyümölcse, az ackee és sóshal pedig a nemzeti étel.

Honnan jött az ackee?

Ackee termés (Blighia sapida Konig) Az ackee (Blighia sapida), a Sapindaceae családjába tartozó trópusi gyümölcs, Nyugat-Afrikából származik, de átszelte az Atlanti-óceánt, így a Karib-tenger (ahol vadon nő és termesztik is) a termőhelye. itthon.

Ki vezette be ackee-t Jamaicába?

Ghánából hozták be a Karib-térségbe 1725 előtt, mivel az „Ackee” vagy „Aki” az Akan nép másik neve, Akyem. A gyümölcs tudományos neve William Bligh kapitányt tiszteli, aki 1793-ban a gyümölcsöt Jamaicáról az angliai Kew-i Királyi Botanikus Kertbe vitte, és bevezette a tudományba.

Mikor mutatták be az ackee-t Jamaicában?

"Ackee-t valószínűleg egy Nyugat-Afrikából származó rabszolgahajón hozták a szigetre, valamikor az 1700-as évek közepén " - magyarázta Janet Crick, a sziget északi partján fekvő falmouthi Jamaica Culinary Tours igazgatója. "Neve a gyümölcs eredeti nevéből származik a ghánai twin nyelven: ankye.

Mi az ackee története?

A nagy fán növő ackee gyümölcs Nyugat-Afrikából származik, és a feltételezések szerint az 1700-as évek közepén hozták a Karib-térségbe . Könnyen termeszthető és elkészíthető, és egyike a jamaicai nép számos afrikai hagyatékának.

ACKEE Fruit: A köztudottan finom gyümölcs kipróbálása JAMAICÁBAN (és Susumba Fruit Review + Recept)

42 kapcsolódó kérdés található

Az ackee gyümölcs vagy zöldség?

Az Ackee egy olyan növény, amely gyümölcsöt terem . Nyugat-Afrikában, a Karib-térségben, Florida déli részén és Közép-Amerikában található. Az érett ackee gyümölcsöt táplálékként fogyasztják, és Jamaicán alapvető étrendnek tekintik.

Ackee Jamaica nemzeti gyümölcse?

Ackee (Blighia sapida) Jamaica nemzeti gyümölcse , valamint az étel összetevője - ackee és tőkehal. Bár az ackee nem őshonos Jamaicában, figyelemre méltó történelmi kapcsolatai vannak. Eredetileg Nyugat-Afrikából hozták be a szigetre, valószínűleg egy rabszolgahajón.

Mi Jamaica nemzeti étele?

Ackee és tőkehal, vagy népies nevén ackee és sóshal Jamaica nemzeti étele. Az ackee gyümölccsel készül, amelyet afrikai Ghánából hoztak be ebbe a régióba a rabszolgák ezen a területen.

Miért esznek a jamaicaiak ackee-t és sóshalat?

Jamaica nemzeti étele az ackee és a sóshal. A sóshal a jamaikai kifejezés a sós tőkehalra, az Atlanti-óceán északi részén előállított termék, amelyet eredetileg az ültetvénytulajdonosok importáltak Jamaicába, hogy olcsón táplálják rabszolgáikat. ... Az ackee-t megfelelően kell főzni, különben mérgező lehet .

Milyen az ackee íze?

Milyen ízűek az ackeek? Nyersen kemény és olajos tapintású, főzve pedig lágyul . Lehet, hogy hallotta már róla, hogy olyan, mint a rántotta, de néhány készítmény megjelenésétől eltekintve az íze nem hasonlít a tojáshoz, és az állaga sem. Miután megsült, sima és hajlamos elolvadni a szájban.

Ackee méreg?

Éretlen lenyeléskor az ackee hányást és halálos mérgezést okoz . A mérgező egészségügyi hatásokat a hipoglicin A és B okozza, amelyek erős hipoglikémiás hatást fejtenek ki, ami a klinikai tüneteket és halált okoz. A legmérgezőbb a hipoglicin A, amely az éretlen levélben található.

Ackee-t esznek Ghánában?

Ghána ackee gyümölcsökkel rendelkezik, amelyek olcsók, kevéssé hasznosulnak és jelenleg viszonylag alacsony mennyiségben fogyasztanak .

Hogyan esznek a jamaicaiak ackee-t?

Számos nyugat-afrikai országban, köztük Kamerunban, Ghánában és Szenegálban, az ackee-t általában nyersen, olajban sütve vagy levesekbe keverve fogyasztják. Jamaicában gyakran tőkehalral, hagymával és paradicsommal főzik, vagy curryzik és rizzsel tálalják .

Miért illegális az ackee az Egyesült Államokban?

Amikor azonban éretlen, az ackee nagy mennyiségű hipoglicin A toxint tartalmaz, ami megzavarja a vércukortermelést és növeli a hipoglikémia kockázatát. Ellenőrizetlenül a hipoglikémia kómához és akár halálhoz is vezethet. Így a nyers gyümölcs behozatalát az FDA 1973 óta tiltja.

Mennyire egészséges ackee?

Az Ackee biztonságos étel, ha megfelelően elkészítik, és jó az Ön számára. „Az Ackee egy telítetlen zsír, és magas fehérjetartalma révén további egészségügyi előnyökkel is jár, mivel jó forrása a B- és C-vitaminnak, valamint a cinknek, a kalciumnak és a rostnak” – számol be a National Institutes of Health (NIH).

Az ackee emeli a koleszterinszintet?

Jó vagy rossz zsír? Az Ackee egy magas zsírtartalmú étel, és egy általános tévhit vele kapcsolatban, hogy az ackee sok koleszterint és egészségtelen zsírokat tartalmaz. Ez teljesen téves .

Hol van tiltva az ackee?

5. Ackee. Miért tiltott (valahogy)? Az ackee Jamaica nemzeti gyümölcse, ahol hagyományosan sózott tőkehalból főzik és főzik. A gyümölcs biztonságosan fogyasztható, ha megfelelően érett, de ha nem, akkor a hipoglicin A és B magas szintje súlyos, akár kómáig vagy halálig terjedő hatásokat okozhat a szervezetben.

Mit kerüljek el Jamaicán?

 • Kerülje a sziget taxival való felfedezését. ...
 • Ne lovagoljon idegenekkel a városban. ...
 • Ne egyen nem helyi tenger gyümölcseit. ...
 • Ne veszítse szem elől a holmiját. ...
 • Ne becsülje alá az út menti bunkókunyhókat. ...
 • Kerülje el, hogy elkalandozzon a csoportjától. ...
 • Ne ragaszkodj az időhöz. ...
 • Ne utazzon egyedül Jamaicán keresztül.

Mit nem lehet enni Jamaicán?

10 olyan étel, amelyet rendszeresen fogyasztanak Jamaicán, amelyek súlyos...
 • #9 - Alma/cseresznye.
 • #8- Tej/sajt/tejtermékek.
 • #7 – Pirítós kenyér.
 • #6 - Kávé.
 • #5 - Manióka.
 • #4 - Burgonya.
 • #3 - Ackee.
 • #2 - Halak.

Kik honosak Jamaicában?

Jamaica eredeti lakói az aravakok, más néven Tainosok . 2500 évvel ezelőtt Dél-Amerikából érkeztek, és a szigetet Xaymaca-nak nevezték el, ami azt jelenti, hogy „fa és víz földje”. Az arawak természetüknél fogva szelíd és egyszerű nép volt.

Hogy hívják ackee-t Nigériában?

Az ackee kifejezés az „anke” és az „akye-fufuo” szavakból származik, amelyeket az ackee alma gyümölcsének leírására használnak Nyugat-Afrikában, ahol általában előfordul. Nigéria délnyugati részén Ishinnek hívják. Ez a nemzeti gyümölcs Jamaicában, ahol a toxicitás endemikus.

Az ackee keményítő?

Az ackee magvak magas keményítőtartalmúak, és az ackee aril konzervipar fő hulladéktermékei.

Mi a legritkább gyümölcs a világon?

A világ 10 legritkább és legízletesebb gyümölcse
 1. Ackee. Az Ackee egy ritka és furcsa megjelenésű gyümölcs, amely Nyugat-Afrika trópusi régióiban őshonos.
 2. Rambutan. A rambután gyümölcs Délkelet-Ázsiában nő. ...
 3. Physalis. ...
 4. Jabuticaba. ...
 5. Afrikai szarvas uborka. ...
 6. Durian. ...
 7. Csodagyümölcs. ...
 8. Mangosztán. ...