Hogyan jönnek létre a tömörítések és a ritkítások?

Pontszám: 5/5 ( 20 szavazat )

Amikor egy vibráló tárgy a levegőben közegként halad előre, nyomja és összenyomja a levegőt . Ez a tömörítés. Amikor egy vibráló tárgy közegként visszakerül a levegőbe, alacsony nyomású tartományt hoz létre. Ez a ritkaság.

Hogyan készülnek a ritkítások és a tömörítések?

A longitudinális hullámok összenyomódási és ritkulási területeket mutatnak: a kompressziók nagy nyomású régiók a részecskék egymáshoz közeli elhelyezkedése miatt . a ritkaságok alacsony nyomású régiók a részecskék távolabbi szétterülése miatt .

Hogyan jönnek létre a ritkaságok?

Ritkaság – A levegő részecskék sűrűségének csökkenése a hanghullám mélyedésében; a „tömörítés és ritkítás” összefüggésében a tömörítés ellentéte. Ahogy az objektum az ellenkező irányba mozog, a levegőmolekulák szétszóródnak , ritkaságot képezve.

Hogyan jön létre a hanghullámok tömörítése és ritkítása?

A tömörítés akkor következik be, amikor a molekulák sűrűn egymásba vannak csomagolva . Alternatív megoldásként a ritkulás akkor következik be, amikor a molekulák távol vannak egymástól. Ahogy a hang áthalad a közegen, energiája mozgásba hozza a molekulákat, váltakozó tömörítési és ritkítási mintát hozva létre.

Hogyan jön létre a kompressziós hullám?

1 Az akusztikus terjedési hullám elmélete. A hosszirányú vagy kompressziós hullámok olyan hullámok, amelyekben a részecskék mozgása ugyanabban az irányban történik, amelyben a hullám terjed . A nyomásingadozások szinuszos jellegűek, és frekvenciájuk, amplitúdójuk és hullámhosszuk jellemzi őket (9.1. ábra).

Hang terjedése | Ne jegyezd meg

38 kapcsolódó kérdés található