A brómsav képletneve?

Pontszám: 4,8/5 ( 35 szavazat )

A brómsav, más néven hidrogén-bromát, egy oxosav, amelynek molekulaképlete HBrO₃. Csak vizes oldatban létezik. Színtelen oldat, amely szobahőmérsékleten sárgává válik, amikor brómmá bomlik.

Mi a neve a HBrO3 kémiai vegyületnek?

Brómsav | HBrO3 – PubChem.

Mi a H2SO4 helyes neve?

A kénsav (amerikai helyesírással) vagy kénsav (Commonwealth spelling), más néven vitriololaj, egy ásványi sav, amely kén, oxigén és hidrogén elemekből áll, és molekulaképlete H2SO4.

A kbro3 sav vagy bázis?

A KBrO 3 vagy BrKO 3 kémiai képlettel jellemezhető kálium-bromát fehér kristályos por, amely vízben oldódik. Ez egy kálium- és bromátsó, valamint egy ionos vegyület [ 2 , 3 ] . Ez egy Lewis-sav/bázis általános komplex és erős oxidálószer.

A H3PO3 sav vagy bázis?

Melyik sav a h3po3? A H3PO3-at ortofoszforsavnak vagy foszforsavnak nevezik. Ez a foszfor oxigénsavainak egyike. A foszforsav (H3PO3) foszfitként ismert sókat képez, amelyeket néha redukálószerként használnak.

Hogyan írjuk fel a brómsav képletét

26 kapcsolódó kérdés található

Mi a kénsav pH-ja?

A kénsav (H2So4) pH-ja 0,5 33,5%-os koncentrációban, ami megegyezik az ólom-savas akkumulátorokban használt kénsav koncentrációjával. A kénsav az egyik legfontosabb ipari vegyi anyag.

Melyik a legerősebb sav a világon?

A szupersav savassága nagyobb, mint a tiszta kénsavé. A világ legerősebb szupersavja a fluor- antimonsav. A fluor-antimonsav hidrogén-fluorid és antimon-pentafluorid keveréke. A karbonán szupersavak a legerősebb szóló savak.

Miért használnak kénsavat műtrágyákban?

A műtrágyákban a kénsavat dehidratáló szerként vagy a pH (talaj savassága) szintjének megváltoztatására lehet használni . A vízzel kevert hidrogén-kloridból sósav lesz, amelyet gyakran más vegyi összetevőkkel keverve műtrágyát készítenek a savkedvelő növények számára.

Mire használható a brómsav?

főnév kémia. egy sav, a HBrO3, amely csak nagyon híg oldatokban stabil, általában bárium-bromát és kénsav reakciójával keletkezik: elsősorban oxidálószerként használják festékek és gyógyszerek gyártásában .

A H2SO3 sav vagy bázis?

A kénsav, a H2SO3, egy gyenge sav , amely két H+-iont képes biztosítani (pKa1 = 1,9, pKa2 = 7,0).

A C2H5NH2 sav vagy bázis?

Az etil-amin, C2H5NH2, bázis , Kb = 4,3 x 10-4. Két sav-bázis reakció egyenlete fent van megadva.

A KClO4 sav vagy bázis?

b) A kálium-perklorát, a KClO4, semleges só. Sem a K+, sem a ClO4- nem hajlamos protont adni vagy elfogadni híg vizes oldatokban. Az erős bázis KOH és az erős sav HClO4 reakciója KClO4-et eredményez. c) A kálium-hidrogén-szulfát (más néven kálium-hidrogén-szulfát) egy savas só .

A ch3nh2 sav vagy bázis?

A metil-amin egy Bronsted-bázis , mivel képes protont fogadni a vízből.

A h2so4 sav vagy bázis?

A kénsav nagyon erős sav ; vizes oldatokban teljesen ionizálódik, így hidrogénionok (H 3 O + ) és hidrogén-szulfát ionok (HSO 4 ) keletkeznek. Híg oldatokban a hidrogén-szulfát ionok is disszociálnak, több hidrogéniont és szulfátiont (SO 4 2 ) képezve.

A HF bázis vagy sav?

A bináris savak bizonyos molekuláris vegyületek, amelyekben a hidrogént egy második nemfémes elemmel kombinálják; ezek a savak közé tartozik a HF, HCl, HBr és HI. A HCl, HBr és HI mind erős savak, míg a HF gyenge sav .

Mi az a 2 gyenge sav?

Az alábbiakban felsorolunk néhány gyakori példát a gyenge savakra.
  • Hangyasav (kémiai képlet: HCOOH)
  • Ecetsav (kémiai képlet : CH3COOH)
  • Benzoesav (kémiai képlet: C 6 H 5 COOH)
  • Oxálsav (kémiai képlet: C 2 H 2 O 4 )
  • Hidrofluorsav (kémiai képlet: HF)
  • Salétromsav (kémiai képlet: HNO 2 )

Miért nem erős sav az ecetsav?

Az ecetsav gyenge sav, mert vízben oldva részlegesen disszociál ionokra . Ismeretes, hogy ez a gyenge sav vízzel elegyedő keveréket képez. Az ecetsav olyan sav, amely vizes oldatban csak kis mértékben ionizálódik. Az ecetsav (az ecetben található) egy nagyon gyakori gyenge sav.