Az im injekcióhoz aspirál?

Pontszám: 4,4/5 ( 32 szavazat )

Az aspirációt leggyakrabban intramuszkuláris (IM) vagy szubkután (SC) injekció során hajtják végre, és annak biztosítására szolgál, hogy a tű hegye a kívánt helyen legyen , és véletlenül se szúrt ki egy véredényt.

Szüksége van aspirációra, amikor IM injekciót ad be?

Az IM injekció beadásának szokásos helyei közé tartozik a deltoid, vastus lateralis, ventroglutealis és dorsoglutealis izom . Az első 3 azért ajánlott, mert kerüli a nagyobb erek és idegek közelségét. Ezeken az oldalakon NEM szükséges aspiráció.

Mi a teendő, ha az IM injekció során vért szív ki?

Ha vért szívtak ki, távolítsa el a tűt, dobja ki megfelelően, majd készítse elő és adja be újra a gyógyszereket (Perry et al., 2014).

Mi történik, ha nem szívja ki a tűt?

Megóv attól, hogy véredénybe vagy artériába ütközzen, és véletlenül folyadékot fecskendezzen be, ami különféle mellékhatásokhoz vezethet. Naseau, köhögési rohamok, szédülés, megnövekedett pulzusszám , és egyes esetekben kóma vagy halál is előfordulhat a tű nem megfelelő szívása miatt.

Hogyan kell beadni az IM injekciót?

Hogyan kell beadni az intramuszkuláris injekciót
  1. Kövesse az alábbi lépéseket a biztonságos intramuszkuláris injekcióhoz:
  2. Távolítsa el a kupakot. ...
  3. Szívjon levegőt a fecskendőbe. ...
  4. Helyezzen levegőt az injekciós üvegbe. ...
  5. Vonja ki a gyógyszert. ...
  6. Távolítsa el a légbuborékokat. ...
  7. Helyezze be a tűt. ...
  8. Ellenőrizze a vért.

Törekedj az oltásra!

45 kapcsolódó kérdés található

Milyen tűt használnak az IM injekcióhoz?

Intramuszkuláris (IM) injekciók A deltoid izomzatot leggyakrabban IM injekció beadásának helyeként használják felnőtteknél. A tű hossza általában 1"–1½", 22–25 gauge , de a beteg súlyától függően hosszabb vagy rövidebb tűre lehet szükség.

Hogyan kell fájdalommentes IM injekciót beadni?

A szubkután (SC) vagy intramuszkuláris (IM) injekció szinte mindig fájdalommentes, ha a bőrt erősen megfeszítik a tű beszúrása előtt . Ha például a karba injektál, a harmadik, negyedik és ötödik ujjnak mediálisan kell haladnia a karhoz képest, miközben a hüvelyk- és mutatóujj az oldalsó felületen nyújtja a bőrt (1.

Honnan tudod, hogy aspiráltál-e?

Hirtelen köhögést tapasztalhat, miközben a tüdeje megpróbálja kiüríteni az anyagot. Egyesek zihálhatnak, légzési nehézségeik lehetnek, vagy rekedt hangjuk lehet evés, ivás, hányás vagy gyomorégés után. Krónikus aspirációja lehet, ha ez gyakran előfordul.

Mi az oka az injekció beadása előtti aspirációnak?

Az aspirációt leggyakrabban intramuszkuláris (IM) vagy szubkután (SC) injekció során hajtják végre, és annak biztosítására szolgál, hogy a tű hegye a kívánt helyen legyen, és véletlenül se szúrja át a véredényt .

Miért kell intramuszkuláris injekciót 90 fokos szögben beadni?

A bizonyítékok túlnyomó többsége azt támasztja alá, hogy az intramuszkuláris injekcióhoz a 90 fokos tűszúrási szög a leghatékonyabb a beteg kényelme, biztonsága és a vakcina hatékonysága szempontjából .

Mi történik, ha véletlenül levegőt fecskendez az izomba?

Egy kis légbuborék bőrbe vagy izomba fecskendezése általában ártalmatlan. De ez azt jelentheti, hogy nem kapja meg a teljes adag gyógyszert, mert a levegő helyet foglal a fecskendőben .

Normális az injekció beadása utáni vérzés?

Enyhe vérzés az injekció beadásának helyén normális , de szükség esetén kötést is használhat.

Mikor kell IM injekciót szívni?

Törekvés. Bevett gyakorlat, hogy a tű beszúrása után visszahúzzák a fecskendőt, hogy ellenőrizzék, az érben van-e. Bár fontos a leszívás , ha a DG izom helyét használják – a gluteális artériához való közelség miatt –, más IM injekciós helyeknél nem szükséges (PHE, 2013; Malkin, 2008).

Mi az ízület injekciós aspirációja?

Az ízületi aspiráció egy olyan eljárás, amelynek során a felesleges folyadékot tűvel távolítják el az ízületből (általában térdből, bokából, könyökből vagy csípőből). Az ízületi injekció során gyógyszereket, például kortikoszteroidokat fecskendeznek az ízületbe a fájdalom enyhítésére .

Mi az aspiráció oka?

Az aspiráció az, amikor valami, amit lenyel, „rossz irányba megy le”, és bejut a légutakba vagy a tüdőbe . Ez akkor is megtörténhet, ha valami visszakerül a torkába a gyomrából. De a légútja nincs teljesen elzárva, ellentétben a fulladásnál. Azok az emberek, akiknek nehezen nyelnek, nagyobb valószínűséggel szívódnak fel.

Miért szivárog ki a gyógyszer az injekció beadása után?

A gyógyszer beadása után a bőr és a szövetek felszabadulnak . Amikor egy tűt szúr a szövetekbe, nagyon kis lyukat vagy nyomot hagy maga után. Kis mennyiségű gyógyszer néha visszafelé szivároghat ezen a pályán, és felszívódhat más szövetekbe.

Vészhelyzet az aspiráció?

Idegen anyag tüdőbe szívása olyan egészségügyi vészhelyzetet jelenthet, amely időben történő beavatkozást igényel a kedvező kimenetel érdekében. A szabad légutak kialakítása és a megfelelő oxigénellátás fenntartása a kezdeti követelmény minden típusú aspirációs vészhelyzet sikeres kezeléséhez.

Az aspiráció után mennyi idővel jelentkeznek a tünetek?

A betegeknek gyakran van egy látens időszaka az aspirációs esemény és a tünetek megjelenése után. A tünetek általában az aspiráció első órájában jelentkeznek , de szinte minden betegnél a leszívást követő 2 órán belül jelentkeznek a tünetek.

Milyen gyorsan alakul ki az aspirációs tüdőgyulladás?

Előfordulhat az első 24 órán belül, vagy néhány nap alatt is kialakulhat . A köhögés segít megszabadulni a fertőzéstől azáltal, hogy eltávolítja a folyadékot a tüdőből, így nem akarja teljesen abbahagyni a köhögést.

Hogyan adjak be magamnak egy injekciót a combba?

Helyezze a tenyerét a combja elülső részéhez, ahol találkozik az ágyékával . (Ha a jobb combjába adja be az injekciót, használja a jobb kezét. Ha a bal combjába adja be az injekciót, használja a bal kezét.) A közvetlenül a keze alatt lévő terület a téglalap teteje.

Milyen méretű tű a legjobb IM injekcióhoz?

Egy 1”-es tű elegendő 60–70 kg súlyú felnőtteknél. 1–1½”-os tű használata 70–90 kg súlyú nők és 70–118 kg közötti férfiak számára javasolt. A 1½”-os tű használata 90 kg-nál nagyobb nőknek vagy 118 kg-nál nagyobb férfiaknak ajánlott.

Milyen méretű tűt használjak a b12 injekcióhoz?

Az intramuszkuláris injekciók közvetlenül az izomba kerülnek. Az izom mélyebb, mint a bőr szubkután rétege, ezért az intramuszkuláris injekciókhoz használt tűnek vastagabbnak és hosszabbnak kell lennie. Általában a 20 vagy 22 G-os tűk a legjobbak, amelyek egy hüvelyk vagy másfél hüvelyk hosszúak.

Milyen méretű tűt használnak az injekcióhoz?

Intramuszkuláris injekciókhoz általában hosszabb (½ hüvelykes vagy hosszabb) tűket, míg intravénás injekciókhoz rövidebb (½ hüvelyknél rövidebb) tűket gyakrabban használnak.

Honnan tudhatja, hogy az injekció beadása közben eltalálta-e a vénát?

Ha úgy gondolja, hogy egy vénába került, húzza vissza a dugattyút, és ellenőrizze, hogy vér jut-e a fecskendőbe . Ha igen, és a vér sötétvörös és lassan mozog, akkor tudja, hogy elütött egy vénát. Most már kioldhatja az érszorítót, és folytathatja a gyógyszerek befecskendezését.

Hogyan kell beadni az intramuszkuláris B12 injekciót?

Az intramuszkuláris injekciók gyakoribbak, mert általában jobb eredményeket adnak. Az ilyen típusú injekcióknál a tűt 90 fokos szögben szúrják be, ami a tűt mélyen az izomszövetbe helyezi. Amikor a B12-vitamint átnyomják a tűn, azonnal felszívja a környező izom.