A transzfúziót megelőző vizsgálat során mely paramétereket kell ellenőrizni?

Pontszám: 5/5 ( 23 szavazat )

A transzfúzió előtti tesztek közé tartozik a páciens vörösvértesteinek ABO és RhD tipizálása, valamint a páciens plazmájával végzett antitestszűrés . Ez utóbbi egy módszer a vörösvérsejt-antigénekkel szembeni klinikailag jelentős nem ABO antitestek kimutatására.

Mit kell ellenőrizni vérátömlesztés előtt?

A létfontosságú jeleket (hőmérséklet, vérnyomás és pulzusszám) ellenőrizzük a transzfúzió előtt, alatt és után. A nővér figyeli az allergiás vagy más típusú reakciók jeleit, beleértve a bőrkiütést, lázat, fejfájást vagy duzzanatot.

Milyen megfigyeléseket kell végezni a transzfúzió során?

A betegeket rendszeres vizuális megfigyelés alatt kell tartani, és minden egyes transzfundált egységnél a minimális ellenőrzésnek tartalmaznia kell:
  • Transzfúzió előtti pulzus (P), vérnyomás (BP), hőmérséklet (T) és légzésszám (RR).
  • P, BP és T 15 perccel a transzfúzió megkezdése után – jelentős változás esetén ellenőrizze az RR-t is.

Miért szükséges a sejtek szűrése a transzfúziót megelőző vizsgálatok során?

A transzfúzió előtti vizsgálat célja annak biztosítása, hogy a kiválasztott vörösvértest-komponenseket hordozó vörösvértestek (RBC) elegendő mennyiségben fennmaradjanak a transzfúzió során .

A beadás előtti vérátömlesztés ellenőrzésekor az ellenőrzéseket a?

Transzfúzió előtti ellenőrzés. A biztonságos transzfúzió megköveteli a beteg személyazonosságának végső ellenőrzését a beteg ágyánál a véradás előtt. Ez létfontosságú annak biztosításához, hogy a megfelelő vért a megfelelő beteghez adják. Két klinikusnak egymástól függetlenül kell elvégeznie a beteg- és vérkészítmény-azonosító ellenőrzést az ágy mellett.

Transzfúzió előtti vizsgálat

41 kapcsolódó kérdés található

Melyek a vérvizsgálati folyamat lépései?

A két nővér ellenőrzi a vért a rendelés alapján, ellenőrzi a kliens személyazonosságát, ellenőrzi a kliens vércsoportját a beadni kívánt vér típusához, ellenőrzi a vér vagy vérkomponens lejárati idejét, valamint a kliens számát a vérkészítményhez képest. szám.

Miért ellenőrizzük az életjeleket vérátömlesztés előtt?

Kövesse nyomon a beteg állapotát és életjeleit a vérátömlesztés előtt, alatt és után, hogy felismerje az azonnali kivizsgálást és kezelést igénylő akut transzfúziós reakciókat . A GDG a mortalitást és a morbiditást kritikus kimenetelnek tekintette.

Mi történik, ha az antitest-szűrés pozitív?

A pozitív teszt azt jelenti , hogy már vannak antitestek a vérében . Ha ezek Rh-antitestek, az injekció nem segít. Orvosa szorosan figyelni fogja Önt és babáját. Ha problémák merülnek fel a terhesség alatt, előfordulhat, hogy gyermekének korán kell megszületnie, vagy vérátömlesztést kell kapnia a köldökzsinóron keresztül.

Melyek azok a fontos szempontok, amelyeket figyelembe kell venni az antitestszűrés során?

Két fontos dolog, amit emlékezni kell az antitest-szűréssel kapcsolatban: Az O-csoportú vörösvértesteket az ABO antitestekkel való kölcsönhatások elkerülésére használják . A szűrősejtekkel való bármilyen inkompatibilitás oka a normál esetben előforduló ABO-antitestektől eltérő antitestek.

Miért csak 72 óráig jó egy típus és képernyő?

A 72 órás szabály akkor is érvényes, ha a beteg az elmúlt 3 hónapban átömlött vagy terhes. Ezt a nemzetközileg elfogadott biztosítékot a transzfúziós reakció megelőzésére használják olyan betegeknél, akik terhességre vagy transzfúzióra válaszul idegen vörösvértest-antigének elleni antitesteket képeznek.

Hogyan figyeli a vérátömlesztésen átesett beteget?

Minden egyes transzfundált egység minimális ellenőrzésének a következőket kell tartalmaznia:
  1. A beteg rendszeres vizuális megfigyelése a transzfúzió alatt és ösztönzés az új tünetek bejelentésére.
  2. Az alappulzusszámot, a vérnyomást (BP), a hőmérsékletet és a légzésszámot (RR) a transzfúzió előtt legfeljebb 60 perccel kell rögzíteni.

Milyen gyakran figyeli a létfontosságú jeleket vérátömlesztés közben?

A vérátömlesztés során az életjeleket a kiinduláskor, 10-15 perccel a kezdés után, óránként és 30 perccel a véradás befejezése után veszik.

Milyen gyorsan tud vérátömlesztést végezni?

A transzfúziót az ellenőrzött hőmérsékletű tárolóból való kivételtől számított 4 órán belül be kell fejezni. Sok beteg biztonságosan átadható egységenként 90-120 perc alatt .

4 egység vér sok?

A masszív transzfúzió beadása számos lehetséges szövődménnyel jár. A tömeges transzfúzió besorolása szerint több mint 4 egységnyi vörösvértest van egy óra alatt, vagy több mint 10 egység tömött vörösvértest 24 óra alatt. Ez elegendő vér ahhoz, hogy egy átlagos testalkatú ember teljes vérmennyiségét pótolja.

Milyen laboratóriumi vizsgálatokat végeznek a biztonságos vérátömlesztés érdekében?

A transzfúzió előtti tesztek közé tartozik a páciens vörösvértesteinek ABO és RhD tipizálása , valamint a páciens plazmájával végzett antitestszűrés. Ez utóbbi egy módszer a vörösvérsejt-antigénekkel szembeni klinikailag jelentős nem ABO antitestek kimutatására.

Melyek a vérátömlesztés fő terápiás céljai?

A vértranszfúziós terápia céljai A fő célok a következők: A donor eritrociták használata optimális regenerációval és felezési idővel a recipiensben . Megfelelő hemoglobinszint elérése. A mellékhatások elkerülése, beleértve a fertőző ágensek átvitelét.

Mi a három szabálya a vérbankban?

Az asszociáció bizonyítására vonatkozó szabályok központonként eltérőek, de egy általánosan elfogadott megközelítés a „három szabálya”: ha három, a kérdéses antigént expresszáló sejt mind reagál a páciens plazmájával, és három olyan sejt, amelyek nem. expresszálják az antigént is mind nem reaktívak, az antitest lehet ...

MI AZ az antitestteszt?

Az antitest-teszt megállapítja, hogy Önnél volt-e korábban COVID-19, és vannak-e most a vírus elleni antitestek . A COVID-19 diagnosztizálására szolgáló teszt meghatározza, hogy Ön jelenleg is rendelkezik-e betegséggel. Íme, mit kell tudni a tesztelésről.

Mit jelent a pozitív COVID-19 antitestteszt?

Ha a teszt pozitív A COVID-19-et okozó vírus ellen termelt egyes antitestek védelmet nyújtanak a fertőzés ellen . A CDC értékeli az antitestvédelmet, és azt, hogy mennyi ideig tarthat az antitestekkel szembeni védelem. Beszámoltak a vakcinázást követő újrafertőződésről és fertőzésről, de ezek továbbra is ritkák.

Milyen vércsoportú lehet elutasítani a terhességet?

Ha egy nő és születendő babája különböző Rhesus (Rh) fehérje faktorokat hordoznak, állapotukat Rh-inkompatibilitásnak nevezik. Akkor fordul elő, ha egy nő Rh-negatív , a babája pedig Rh-pozitív. Az Rh-faktor egy specifikus fehérje, amely a vörösvértestek felszínén található.

Mit jelent a pozitív vörösvértest-ellenanyag teszt?

Ha vörösvértest-ellenanyag-szűrést használnak a vérátömlesztés előtti szűrésre, a pozitív teszt azt jelzi , hogy antitest-azonosító tesztre van szükség a jelenlévő antitestek azonosításához .

Hogyan teszteli a vér kompatibilitását?

A teljes kompatibilitási vizsgálati folyamat magában foglalja az ABO és RhD (Rh-faktor) tipizálást; más vércsoportrendszerek elleni antitestek szűrése; és keresztillesztés, amely magában foglalja a recipiens vérplazmájának tesztelését a donor vörösvérsejtjeivel szemben az összeférhetetlenség végső ellenőrzéseként.

Melyek a transzfúziós reakció jelei és tünetei?

A leggyakoribb jelek és tünetek közé tartozik a láz, a hidegrázás, a csalánkiütés és a viszketés . Egyes tünetek csekély kezeléssel vagy anélkül megszűnnek. A légzési elégtelenség, a magas láz, a hipotenzió (alacsony vérnyomás) és a vörös vizelet (hemoglobinuria) azonban komolyabb reakciót jelezhetnek.

2 egység vér sok?

Előfordulhat, hogy az extra véregységek nem segítenek. Gyakran elég egy egység vér. A közelmúltban végzett kutatások szerint: Sok 70 vagy 80 g/l feletti vérszinttel rendelkező betegnek nincs szüksége vérátömlesztésre. Egy egység vér általában olyan jó, mint kettő , és még biztonságosabb is lehet.