A serdülőkorban a pszichoszociális fejlődés középpontjában?

Pontszám: 4,3/5 ( 36 szavazat )

Serdülők pszichoszociális fejlődése. Az ebben az időszakban végbemenő pszichoszociális fejlődés olyan fejlesztési feladatokként jellemezhető, amelyek az autonómia fejlesztését, az identitás kialakítását és a jövőorientációt helyezik előtérbe . ... Ez idő alatt a serdülők azzal foglalkoznak, hogyan jelennek meg mások számára.

Mit jelent a serdülőkor pszichológiai fejlődése?

Pszichoszociális változások. A zajló hormonális és idegrendszeri fejlődési változásokhoz kapcsolódnak a pszichoszociális és érzelmi változások , valamint a kognitív és intellektuális képességek növekedése. Ugyanakkor a serdülők önérzetük fejlődik és megszilárdul. ...

Mi történik a serdülőkor pszichológiájában?

A serdülőkor a gyors kognitív fejlődés időszaka. Jean Piaget, a kognitív teoretikus a serdülőkort az élet azon szakaszaként írja le, amelyben az egyén gondolatai egyre inkább elvont formát öltenek, és az egocentrikus gondolatok csökkennek . Ez lehetővé teszi az egyén számára, hogy szélesebb perspektívából gondolkodjon és érveljen.

Mi történik a serdülőkori fejlődés során?

A serdülőkor a növekedési rohamok és a pubertáskori változások ideje. Egy serdülő néhány hónap alatt több hüvelyket is megnőhet, majd egy nagyon lassú növekedési időszak következik, majd újabb növekedési ugrás következik be. A pubertás (szexuális érés) változásai fokozatosan történhetnek, vagy több jel is láthatóvá válhat egyszerre.

Mi a 3 fő fejlesztési terület a serdülőkorban?

A serdülőkorban a fiatalok sok változást tapasztalnak, amikor a gyermekkorból a fiatal felnőttkorba lépnek át. Ezek a változások magukban foglalják a fizikai, viselkedési, kognitív és érzelmi-szociális fejlődést .

Serdülőkor: 20. gyorspszichológiai tanfolyam

35 kapcsolódó kérdés található

Mi a serdülőkori fejlődés négy fő elmélete?

Ezek az élethossz-perspektíva, a tanulási perspektíva , a humanista perspektíva, az ökológiai perspektíva, a szociokulturális perspektíva és a pozitív ifjúsági fejlődés perspektívája.

Mik a serdülőkor problémái?

A serdülőkorban előforduló erőszak növeli a sérülések, a HIV és más szexuális úton terjedő fertőzések , a mentális egészségügyi problémák, a rossz iskolai teljesítmény és a lemorzsolódás, a korai terhesség, a reproduktív egészségügyi problémák, valamint a fertőző és nem fertőző betegségek kockázatát is.

Milyen a testi fejlődés serdülőkorban?

A serdülőkori növekedési rohamok során a karok és a lábak is megnyúlnak, és végül arányossá válnak testük többi részével . A tizenévesek azonban hirtelen kínosnak és koordinálatlannak érezhetik magukat ezalatt az idő alatt, mert a növekedés nem mindig megy végbe tökéletesen arányos ütemben.

Mik a testi változások egy lánynál?

Íme egy áttekintés a főbb fizikai változásokról, amelyekre a lányok a pubertás során számíthatnak:
 • Mellfejlődés. A lányok általában 8 és 13 éves koruk között kezdik a pubertást. ...
 • Testszőrzet. ...
 • Hüvelyi folyás. ...
 • Időszakok. ...
 • Magasság növekedése. ...
 • Szélesebb csípő. ...
 • Egyéb gyakori változások. ...
 • Szülők GYIK a lányokról és a testváltásról:

Milyen a szociális fejlődés serdülőkorban?

A serdülőkori fejlődést biológiai, kognitív és társadalmi változások jellemzik. A társadalmi változások különösen figyelemre méltóak, amikor a serdülők autonómabbá válnak szüleiktől, több időt töltenek társaikkal, és elkezdik felfedezni a romantikus kapcsolatokat és a szexualitást.

Mi a serdülőkor 5 jellemzője?

A serdülőkor öt fő jellemzője a biológiai növekedés és fejlődés, a meghatározatlan státusz, a megnövekedett döntéshozatal, a megnövekedett nyomás és az önmagunk keresése .

Hogyan kezeled a serdülőkort?

A kommunikációs vonalak megnyitásához:
 1. Legyen tisztában saját stresszszintjével. ...
 2. Legyen ott a tinédzseréért. ...
 3. Találd meg a közös hangot. ...
 4. Hallgass anélkül, hogy ítélkeznél vagy tanácsot adnál. ...
 5. Elutasításra számíthat. ...
 6. Határok, szabályok és következmények megállapítása. ...
 7. Próbáld megérteni, mi van a harag mögött. ...
 8. Legyen tudatában a harag figyelmeztető jeleinek és kiváltóinak.

Mik a középső serdülőkor kihívásai?

A középső és késői serdülőkor kihívásai
 • Egyéb kihívások. *Depressziót tapasztal – ha gyanús, beszéljen szüleivel, gyámjával vagy iskolai tanácsadójával.
 • Akadémiai aggodalmak. ...
 • Csoporthoztartozás.
 • Értékek és hiedelmek.
 • Kapcsolatok.
 • Az önbecsülés fejlesztése vagy visszaszerzése. ...
 • Szerepek. ...
 • Anyagi szegénység.

Mi a leggyakoribb pszichés probléma serdülőkorban?

A szorongásos zavarok a serdülők leggyakoribb mentális egészségi zavarai.

Milyen pszichoszociális változások következnek be a serdülőkorban?

A pubertás és a korai serdülőkor legfontosabb pszichológiai és pszichoszociális változásai az absztrakt gondolkodás megjelenése, a mások perspektíváinak vagy nézőpontjainak befogadó képességének növekedése, az introspekció képességének növekedése, a személyes és szexuális identitás kialakulása, a . ..

Melyek a serdülőkor fő pszichológiai szükségletei?

Ezek a tájékozódás és az irányítás, az örömszerzés/szorongás elkerülése, az önbecsülés védelme és a kötődés szükségletei. Azt állítják, hogy ezen szükségletek kielégítése vagy megsértése alapvetően befolyásolja a gyermekek és serdülők fejlődését.

Hány éves kortól lesz a lányok szeméremszőrzete?

Az adrenarche általában normális a legalább 8 éves lányoknál és a legalább 9 éves fiúknál. Még akkor sem, ha ennél fiatalabb gyermekeknél megjelenik a szemérem- és hónaljszőrzet, általában nem kell aggódni, de gyermekének fel kell keresnie a gyermekorvosát egy vizsgálat céljából.

A lányok nőnek a menstruáció után?

Ez a „növekedési ugrás” nagyon gyorsan megtörténik. A lányok átlagosan körülbelül 8 cm-t nőnek évente a növekedési ugrás alatt. A lányok általában körülbelül 2 évvel a menstruáció megkezdése után abbahagyják a magasabb növekedést .

Hány évesen hagyják abba a lányok növekedését?

Amint a lányok menstruálni kezdenek, általában körülbelül 1-2 hüvelyket nőnek, és körülbelül 14-15 éves korukra érik el végső felnőtt magasságukat (fiatalabbak vagy idősebbek, attól függően, hogy mikor kezdődött a pubertás).

Hogyan segíti elő a testi fejlődést serdülőkorban?

Elősegíti serdülője testi fejlődését a következő lépésekkel:
 1. Segítsen serdülőjének egészséges táplálkozási szokások kialakításában. ...
 2. Az egészséges testkép népszerűsítése. ...
 3. Ismerje fel a változó alvási mintákat. ...
 4. Segítsen tinédzserének, aki kábítószert vagy alkoholt használ.

Mi a 3 fizikális fejlődési jellemzője egy serdülőnek?

Három fő fizikai változás következik be a serdülőkorban: A növekedési ugrás (az érés korai jele); Elsődleges nemi jellemzők (a szaporodáshoz közvetlenül kapcsolódó szervek változásai); Másodlagos nemi jellemzők (a nemi érettség testi jelei, amelyek nem érintik közvetlenül a nemi szerveket)

Milyen az erkölcsi fejlődés serdülőkorban?

A serdülők erkölcsi fejlődését valós élethelyzetekben teszik próbára , gyakran a kortársak nyomásával együtt, hogy viselkedjenek vagy ne viselkedjenek meghatározott módon. Ahogy a serdülők egyre függetlenebbé válnak, árnyaltabban gondolkodnak az erkölcsről, vagy arról, hogy mi a helyes vagy rossz.

Melyek a serdülőkor leggyakoribb problémái?

A növekedés és fejlődés, az oktatás , a serdülőkorig elhúzódó gyermekkori betegségek, a mentális egészségügyi problémák és a kockázatos vagy jogellenes magatartás következményei, beleértve a sérüléseket, a jogi következményeket, a terhességet, a fertőző betegségeket és a kábítószer-használattal kapcsolatos problémákat, a leggyakoribb problémák a tinédzserek körében.

Mik a serdülőkor igényei és problémái?

Ez a növekedés időszaka, amelyet gyors fizikai, érzelmi, szociális, erkölcsi és intellektuális fejlődés jellemez. A serdülők szükségletei valóban eltérnek az életciklus korábbi szakaszaitól. Ha a serdülők szükségleteit nem elégítik ki megfelelően, a serdülő problémás fiatallá válik.

Melyek a serdülőkor viselkedési problémái?

A problémák típusai a gyermek életkorától függően eltérőek lehetnek, és sokféle probléma lehet, mint például a magatartási problémák, az antiszociális viselkedés, a szorongás, a depresszió és a szerhasználat, amelyek a gyermekek és serdülők mentális egészségének legelterjedtebb betegségei közé tartoznak. problémákat.