Az aranyvíz-szabály vonatkozik a pszichológusokra?

Pontszám: 4,6/5 ( 70 szavazat )

Ez a szabály sokkal lazább, mint a pszichiáterek iránymutatása, mert nem tiltja, hogy a pszichológusok nyilvánosan nyilatkozzanak a hírességek vagy politikusok mentális egészségéről. ... És ismét, ez a szabály csak az APA tagokra vonatkozik – nem minden pszichológusra, és nem minden mentális egészségügyi szakemberre.

A pszichológusokat köti a Goldwater-szabály?

És ismét, ez a szabály csak az APA-tagokra vonatkozik – nem minden pszichológusra és nem minden mentális egészségügyi szakemberre. ... Természetesen a Goldwater-szabály nem vonatkozik azokra a nem szakemberekre, akik véleményt mondanak mások mentális egészségéről. Nem is vonatkozik a legtöbb mentális egészségügyi szakemberre.

Egy pszichológus diagnosztizálhat valakit anélkül, hogy találkozna vele?

A pszichiátereknek etikailag tilos az egyének értékelése engedély vagy más felhatalmazás (például bírósági végzés) nélkül. 2. A pszichiátriai diagnózis az alapos anamnézis felvételen, a kivizsgáláson és adott esetben a kiegészítő információkon alapuló értékelés keretében történik.

Miért fontos a Goldwater-szabály?

Ugyanilyen fontos, hogy a Goldwater-szabály korlátozza azokat, akik a legtöbbet ismerik a mentális egészséget abban, hogy részt vegyenek a politikai jelöltekről és másokról szóló nyilvános vitákban , amikor a vezetők mentális alkalmassága minden eddiginél fontosabbá vált.

Barry Goldwater skizofrén volt?

A szerkesztő, Ralph Ginzburg azt írta, hogy Goldwater „elvált a valóságtól”. Pszichiátereket idézett, akik azt állították, hogy Goldwater „krónikus pszichózisban szenved ”, „alapvetően paranoiás skizofrén”, és „ugyanaz a kóros felépítése, mint Hitlernek, Castrónak, Sztálinnak és más ismert skizofrén vezetőknek”. ...

Mi az a GOLDWATER RULE? Mit jelent a GOLDWATER RULE? ARANYVÍZ SZABÁLY jelentése és magyarázata

43 kapcsolódó kérdés található

Mi a Goldwater-szabály a pszichiátriában?

A Goldwater-szabály az Amerikai Pszichiátriai Társaság (APA) Orvosetikai Alapelveinek 7. szakasza, amely kimondja, hogy a pszichiáterek felelőssége, hogy részt vegyenek olyan tevékenységekben, amelyek hozzájárulnak a közösség javulásához és a közegészségügy javításához , de nem adhatnak profi...

Mi az a közös pszichotikus zavar?

A megosztott pszichotikus rendellenesség (Folie a deux) egy szokatlan mentális rendellenesség, amelyre jellemző, hogy két vagy több közeli kapcsolatban élő ember megosztja a téveszmét . Az (indukáló, elsődleges), akinek téveszmékkel járó pszichotikus rendellenessége van, egy másik vagy több (indukált, másodlagos) egyént befolyásol egy meghatározott meggyőződéssel.

Mi a tarasoff-szabály?

1985-ben a kaliforniai törvényhozás kodifikálta a Tarasoff-szabályt: a kaliforniai törvények ma már előírják, hogy a pszichoterapeutának csak abban az esetben van kötelessége megvédeni vagy figyelmeztetni egy harmadik felet, ha a terapeuta ténylegesen azt hitte vagy előre jelezte , hogy a beteg súlyos testi sérülést okoz. ésszerűen azonosítható...

Mi a törvény figyelmeztetésének kötelezettsége?

A figyelmeztetés kötelezettsége egyértelmű a törvényben A törvény nagyon világosan kimondja, hogy az orvosnak kötelessége figyelmeztetni a pácienst a folyamatban lévő eljárás vagy kezelés lehetséges kockázataira, hogy a betegek megalapozott orvosi döntéseket hozhassanak .

Honnan származik a Goldwater-szabály?

A szabályt a Fact magazin szerkesztői által 1964-ben végzett felmérés alapján hozták létre . 12 356 pszichiátert kérdeztek meg: „Úgy gondolja, hogy Barry Goldwater pszichológiailag alkalmas arra, hogy az Egyesült Államok elnökeként szolgáljon?” A magazinban megjelent válaszok egy része egyértelműen elfogultságot tükrözött.

Mi a mentális betegség 5 jele?

A mentális betegségek öt fő figyelmeztető jele a következő:
 • Túlzott paranoia, aggodalom vagy szorongás.
 • Hosszan tartó szomorúság vagy ingerlékenység.
 • Szélsőséges hangulatváltozások.
 • Szociális visszahúzódás.
 • Drámai változások az étkezési vagy alvási szokásokban.

Mit tud diagnosztizálni a pszichológus?

A pszichológus diagnosztizálja és kezeli a mentális zavarokat, tanulási zavarokat és viselkedési problémákat . Krónikus vagy akut problémák kezelését nyújthatják, és ezt egyéni, családi vagy csoportos környezetben is megtehetik.

Tud valakit diagnosztizálni anélkül, hogy találkozna vele?

Az Egyesült Államokban a pszichiátereket arra kérik, hogy tartsák be a Goldwater-szabályt, tartózkodjanak attól, hogy találkozás nélkül diagnosztizáljanak egy személyt, és betegként vizsgálják meg.

Egy pszichiáter diagnosztizálhatja magát?

Nehéz objektíven látni magát, és könnyű nem ismerni saját elméd működését. A külső nézőpont biztosítása része a szakemberek tevékenységének. Ezért még a pszichiátereknek sem szabad öndiagnosztizálniuk ! Gyakorlati szempontból az öndiagnózis képessége nem jelenti azt, hogy képes öngyógyítani.

Mi az a fotel diagnózis?

A foteldiagnózis egy olyan kifejezés, amikor szakemberek vagy nem szakemberek diagnosztizálnak valakit, akit soha nem kezeltek . A jelenség legújabb és legnépszerűbb példája Donald Trump mentális egészsége.

Mi a különbség a figyelmeztetés és a védelem kötelezettsége között?

A figyelmeztetési kötelezettség a tanácsadó azon kötelezettségére vonatkozik, hogy figyelmeztesse az azonosítható áldozatokat. A védelem kötelezettsége a tanácsadó kötelessége, hogy felfedje az ügyfél bizalmas adatait abban az esetben, ha a tanácsadónak oka van feltételezni, hogy egy harmadik fél sérelmet szenvedhet .

Mi az a 3 feltétel, amely szükségessé teszi a figyelmeztető védelem kötelezettségét?

Figyelmeztetési kötelezettség és védelmi kötelezettség a mentális egészségben A védelmi kötelezettség magában foglalhatja a potenciális áldozat figyelmeztetését, a rendőrség értesítését, a kötelezettségvállalási meghallgatás megkezdését, a mentálhigiénés értékelők tájékoztatását a fenyegetésről és a szakmai felügyelet igénybevételét .

Tarasoff még mindig jó törvény?

2013-ban hatályba lépett egy jogszabály, amely egyértelművé tette, hogy a kaliforniai Tarasoff-vám egyértelműen kizárólag a védelem kötelezettsége . A potenciális áldozat és a rendőrség figyelmeztetése nem követelmény, de a klinikus mentesülhet a felelősség alól a biztonságos kikötő használatával.

Hogyan ölték meg Tarasoffot?

1969. október 27-én Poddar leszúrta és megölte Tarasoffot az otthonában. A gyilkosság után Poddar felhívta a rendőrséget, beismerő vallomást tett, és kérte, hogy bilincseljék meg. Tarasoff szülei beperelték Moore-t és az egyetem más alkalmazottait egy olyan jogi eljárásban, amelyet Tarasoff v.

Jelentse-e a pszichiáter a terápia tartalmát a rendőrségen, ha úgy véli, hogy az azt jelzi, hogy a beteg veszélyezteti a nyilvánosságot?

A terapeutát arra kényszeríthetik, hogy jelentse a páciens által közölt információkat, ha a beteg felfedi, hogy szándékában áll valaki másnak ártani. ... „Ha egy terapeuta tudatában van, vagy úgy gondolja, hogy valaki ilyesmit fog tenni, akkor jelentenie kell.

Mi az a folie à deux?

A folie à deux egy azonos vagy hasonló mentális rendellenesség, amely két vagy több egyént érint , általában egy közeli család tagjait. Erről az állapotról két esetjelentést mutatunk be, amelyek rövid áttekintést adnak az irodalomról.

Mik a megosztott pszichotikus zavar tünetei?

Általában mindkét személy paranoiás, félelmetes és gyanakvó lesz másokkal szemben . Védekezővé vagy dühössé is válnak, ha téveszméiket megkérdőjelezik. A grandiózus téveszmékkel rendelkezők eufórikusnak tűnhetnek. A kapcsolat elsődleges személye nem fogja felismerni, hogy megbetegíti a másikat.

Mik a pszichózis korai figyelmeztető jelei?

A korai figyelmeztető jelek a következők:
 • Az osztályzatok vagy a munkateljesítmény aggasztó csökkenése.
 • Problémák a világos gondolkodás vagy a koncentrálás.
 • Gyanakvás vagy nyugtalanság másokkal szemben.
 • Az öngondoskodás vagy a személyes higiénia csökkenése.
 • Sokkal több időt tölt egyedül, mint máskor.
 • Erős, nem megfelelő érzelmek vagy egyáltalán nincsenek érzések.

Rossz dolog diagnosztizálni az embereket?

Az öndiagnózis nemcsak rossz , hanem veszélyes is lehet. Ha elhamarkodott következtetéseket von le az Ön állapotáról, akkor helytelen kezelésbe kezdhet. Amikor az egyének pszichológiai szindrómákat diagnosztizálnak, kihagyhatnak egy olyan betegséget, amely hozzájárul a tüneteik kialakulásához.