A plasmodium falciparum antigén variációt mutat?

Pontszám: 4,2/5 ( 23 szavazat )

A fertőző organizmusok antigén variációja a fő tényező a gazdaszervezet immunválaszának elkerülésében. Ezt a jelenséget azonban nem mutatták ki véglegesen a Plasmodium falciparum maláriaparazita esetében. ... falciparummal fertőzött eritrociták a klonális parazita populációk antigén variációja következtében keletkezhetnek.

Miért megy keresztül a P. falciparum antigén variáción?

Ezt a változást a PfEMP1-nek nevezett felületi molekulák családjának differenciális szabályozása közvetíti, amelyet körülbelül 60 vargén kódol. ... A PfEMP1/var lehetővé teszi a parazita eritrociták megtapadását a mikrovaszkulatúrán belül, ami súlyos betegséget eredményez.

A Plasmodium vivax antigén variációt mutat?

Az antigén variáció minden eddig vizsgált Plasmodium fajban gyakori jelenség , beleértve a rágcsálókat, majmokat és embert is megfertőző fajokat (Plasmodium yoelii, Plasmodium berghei, Plasmodium chabaudi, Plasmodium knowlesi, Plasmodium fragile és Plasmodium falciparum) [7].

A malária antigén variáción megy keresztül?

Az érett, ivartalan maláriaparaziták által fertőzött eritrociták felszínén lévő antigénről kimutatták, hogy két maláriafajban antigén variáción megy keresztül. ... A rendkívül immunogén antigének vörösvértest-membránon történő expressziójának alapvető okai továbbra is homályosak.

Mi okozza a maláriás parazita antigén variációját?

Allél polimorfizmus és immunfelismerés. A keresztreaktivitás a malária parazita antigének új antigén variánsainak humán populációkban való megjelenésének és fennmaradásának fő tényezője; elméletileg új változatokat választanak ki, ha a mutáns paraziták elkerülik a gazdaszervezet immunitását (72).

A P. Falciparum molekuláris biológiája az eritrociták belsejében

38 kapcsolódó kérdés található

Hogyan történik az antigén variáció?

Az antigén variáció számos felszíni molekula, köztük fehérjék és szénhidrátok megváltoztatásával fordulhat elő. Az antigén variáció génkonverzióból, helyspecifikus DNS-inverzióból, hipermutációból vagy szekvencia-kazetták rekombinációjából származhat.

Az alábbiak közül melyek az antigén variáció példái?

A véletlenszerű antigénvariációk példái közé tartoznak azok, amelyek olyan vírusokban fordulnak elő, mint az influenzavírus és a szerzett immunhiányos szindrómát (AIDS) okozó humán immundeficiencia vírus (HIV). Ezeknek a vírusoknak a fő antigén komponensei a glikoproteinek, amelyek a vírusköpenyüket alkotják.

Hogyan bújik el a malária az immunrendszer elől?

Ahogy a maláriás paraziták a vérsejtekben érnek, az immunrendszer jobban felismeri őket behatolóként. A paraziták azonban olyan módszereket fejlesztettek ki, amelyekkel elkerülhetik az immunválaszt, például ragacsos molekulákat termelnek a fertőzött vörösvértesteken, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy apró erekbe temetkezzenek.

Mit jelent az antigén variáció a maláriafertőzésekben?

Absztrakt. A fertőző organizmusok antigén variációja a fő tényező a gazdaszervezet immunválaszának elkerülésében . Ezt a jelenséget azonban nem mutatták ki véglegesen a Plasmodium falciparum maláriaparazita esetében.

Mi az elkerülés az immunológiában?

Meghatározás. Az immunelvárás egy olyan stratégia, amelyet a patogén organizmusok és daganatok alkalmaznak a gazdaszervezet immunválaszának elkerülésére, hogy maximalizálják annak valószínűségét, hogy átkerüljenek egy friss gazdaszervezetbe, vagy hogy tovább növekedjenek.

Mi a Plasmodium falciparum fertőzési stádiuma emberben?

Az emberi fertőző stádium a szúnyog nyálmirigyéből származó sporozoiták . A sporozoiták a májban nőnek és szaporodnak merozoitákká. Ezek a merozoiták behatolnak az eritrocitákba (RBC), trofozoitokat, skizontokat és gametocitákat képezve, amelyek során a malária tünetei jelentkeznek.

A Plasmodiumnak vannak antigénjei?

A plazmodium paraziták antigéneket expresszálnak az iRBC felszínén (61). Ezeket az antigéneket főleg több géncsalád kódolja, mint például a var (62), stevor (63) és rifins géncsaládok (64, 65) a P számára.

Mi az antigén polimorfizmus?

Nem teljesen világos, hogy az antigén polimorfizmus (a különböző antigén fenotípusú parazita izolátumok előfordulása) és az antigén egyetlen fertőzés során megfigyelt változása hogyan kapcsolódik egymáshoz.

Mi okozza az antigénsodródást vírusfertőzésekben?

Fertőző betegségek Antigénsodródás: A felszíni glikoprotein (akár hemagglutinin, akár neuraminidáz) finom változása, amelyet a vírusgén pontmutációja vagy deléciója okoz . Ez egy új törzset eredményez, amely megköveteli a szezonális influenza elleni vakcina éves újraformulálását.

Mit jelent az antigéneltolódás?

A változás egy másik típusát „antigéneltolódásnak” nevezik. Az eltolódás egy hirtelen, jelentős változás az influenza A vírusban, ami új HA- és/vagy új HA- és NA-fehérjéket eredményez az embert megfertőző influenzavírusokban . Az antigéneltolódás új influenza A altípust eredményezhet.

A T cruzi antigén variáción megy keresztül?

Nincs bizonyíték arra, hogy a T. cruzi elfogadná az ilyen típusú antigénvariációkat. Ehelyett a teljes T. cruzi populáció egyidejűleg számos antigén felületi fehérjét, például mucint, transzszilidázt és MASP-t tesz ki, amelyeket erősen polimorf multigéncsaládok kódolnak (22, 80, 82, 129, 130).

A malária immunszuppressziót okoz?

A malária globális egészségügyi kihívást jelent, évente körülbelül 500 millió klinikai esetet jelentenek [8]. A plazmodium immunszuppressziót indukálhat fertőzött egyénekben , ami fokozott érzékenységet eredményez a másodlagos fertőzésekre, és csökkenti a vakcina hatékonyságát betegeknél és állatmodelleknél [9–14].

Mi az antigén maszkolás?

Antigén maszkolás: Az antigén maszkolás a parazita azon képessége, hogy elkerülje az immunrendszer kimutatását azáltal, hogy befedi magát gazdaantigénekkel .

Melyik malária típus általában halálos?

A P. falciparum a malária azon típusa, amely a legvalószínűbb, hogy súlyos fertőzéseket okoz, és ha nem kezelik azonnal, halálhoz vezethet. Bár a malária halálos betegség lehet, a betegség és a malária okozta halál általában megelőzhető. Évente körülbelül 2000 maláriás esetet diagnosztizálnak az Egyesült Államokban.

Képes-e a szervezet leküzdeni a maláriát?

Az immunrendszer észleli és felismeri a parazitákat, amikor azok a vérsejtekben érnek. A test védelmének egyik módjaként immunsejtek szabadulnak fel, hogy megtámadják és elpusztítsák a parazitákat.

Mit tesz a Plasmodium falciparum a szervezetben?

A P. falciparum súlyos maláriát okozhat , mivel a vérben gyorsan megsokszorozódik, és így súlyos vérveszteséget (vérszegénységet) okozhat. Ezenkívül a fertőzött paraziták eltömíthetik a kis ereket. Ha ez az agyban fordul elő, agyi malária alakul ki, amely végzetes szövődmény.

Mit tesz a malária a vörösvértestekkel?

A vérszegénység, a malária súlyos klinikai megnyilvánulása a fertőzött és a nem fertőzött vörösvértestek fokozott pusztulásának a membránelváltozások következtében, valamint az erythropoiesis hatástalanságából ered.

Mi okozza a baktériumok eltérését?

A baktérium genotípusában vagy fenotípusában bekövetkező bármilyen változást variációnak nevezünk. A genotípusos variáció előfordulhat a génekben bekövetkező változások eredményeként, mutáció, elvesztés vagy új genetikai elemek megszerzése révén . Ezek a változatok örökölhetőek.

Reverzibilis az antigén variáció?

A két fenotípus öröklődő és reverzibilis váltakozása fázisvariációként vagy antigénvariációként osztályozható. Ezeket a kifejezéseket, fázisvariáció és antigénvariáció azonban többféleképpen használták.

Mi az antigén variáció a tripanoszómákban?

Antigén variáció az afrikai tripanoszómákban. ... Az emlősben a tripanoszóma-perzisztencia az antigén variációnak köszönhető, amely magában foglalja a variáns felszíni glikoprotein (VSG) azonosságának változását, amely sűrű sejtfelszíni bevonatot képez, hogy megvédje az invariáns felszíni antigéneket az immunfelismeréstől .