Az orexin elősegíti az alvást?

Pontszám: 4,8/5 ( 73 szavazat )

A kutatók azt remélik, hogy a szervezet orexinrendszerét megcélozva a DORA-k hatékonyak lehetnek, kevesebb mellékhatással. Valójában mindkét, az FDA által jóváhagyott DORA-ról kimutatták, hogy javítja az alvás minőségét az álmatlanságban szenvedőknél, és a használatukkal kapcsolatos leggyakoribb mellékhatás az álmosság.

Az orexin okoz álmatlanságot?

Az orexin szerepe a narkolepsziában jól le van írva, és a közelmúltban megjelent tanulmányok azt mutatják, hogy az álmatlanságban is fontos tényezők. Tang et al. azt találták, hogy az orexin-A plazmaszintje magasabb volt az álmatlanságban szenvedő betegeknél, és korrelál az álmatlanság súlyosságával [25].

Hogyan szabályozza az orexin az alvási/ébrenléti ciklust?

Eredetileg a táplálkozási viselkedés szabályozóiként ismerték fel őket, de főként az alvás/ébrenlét ciklus kulcsfontosságú modulátoraiként tartják számon őket. Az orexinek aktiválják az orexin neuronokat, a monoaminerg és kolinerg neuronokat a hipotalamusz/agytörzs régiókban , hogy fenntartsák a hosszú, konszolidált ébrenléti időszakot.

Mi az orexin felszabadulás két hatása?

Az orexin-A központi adagolása erősen elősegíti az ébrenlétet , növeli a testhőmérsékletet és a mozgást, és erőteljes energiafelhasználást idéz elő. Az alvásmegvonás szintén fokozza az orexin-A átvitelt. Az orexin rendszer tehát fontosabb lehet az energiafelhasználás szabályozásában, mint a táplálékfelvétel.

Mire használható az orexin?

Az orexin receptor antagonistákat álmatlanság kezelésére használják. Gátolják az orexin, egy neurotranszmitter hatását az agyban. Ez azért működik, mert az orexin részt vesz az ébren tartásban, és gátlása segíthet könnyebben elaludni.

Alvás/ébrenlét ciklusok

24 kapcsolódó kérdés található

Hogyan javíthatom az orexint?

Azt találták, hogy az aminosavak – a fehérjékben, például a tojásfehérjében található tápanyagok – sokkal jobban stimulálják az orexin idegsejteket, mint más tápanyagok. „Az alvási szokások, az egészség és a testsúly összefonódnak.

Hogyan tudom ellenőrizni az orexin szintemet?

Az orexin-teszt, egy lumbálpunkciót igénylő diagnosztikai eljárás, képes kimutatni az 1-es típusú narkolepsziát az alvásvizsgálatokkal, például az MSLT-vel együtt. A Mayo Clinic kifejlesztett egy klinikailag széles körben elérhető tesztet, írja a Sleep Review .

Hogyan szabadul fel az orexin?

Az orexin peptideket neuronok egy csoportja szintetizálja és választja ki, amelyek többnyire az oldalsó hipotalamuszban lokalizálódnak, beleértve a perifornikus területet is. Az orexin neuronok kis csoportjai a hátsó hipotalamusz területén és a dorsomedialis hipotalamusz magjában is megtalálhatók.

Hogyan csökkenthetem az orexint?

A kettős orexin receptor antagonisták ( DORA -k) egy új típusú, vényköteles alvást segítő eszköz, amely a szervezet orexinrendszerét célozza meg. Ezek a gyógyszerek orexinreceptor-antagonistaként működnek, ami azt jelenti, hogy blokkolják az orexinek hatását a szervezetben, csökkentik az ébrenlét iránti vágyat, és megkönnyítik az alvást.

Az orexin hormon?

Alváshormonok Az orexin, más néven hypocretin, egy neuropeptid , amelyet az oldalsó hipotalamusz területén ritkán elhelyezkedő neuronokban termelnek. Az orexin fiziológiai hatásait két G-protein-kapcsolt receptor, az orexin 1 receptor és az orexin 2 receptor megkötése után fejti ki.

Az orexin éhessé tesz?

A tanulmány megállapította, hogy a soványra tenyésztett patkányok agya érzékenyebb az agyban termelődő vegyi anyagra, az orexin A-ra, amely serkenti az étvágyat és a spontán fizikai aktivitást, például a ficánkolást és más öntudatlan mozgásokat.

Hol található az orexin?

Az orexint termelő neuronok (orexin neuronok) főként a laterális hipotalamusz területén (LHA) találhatók emlősökben , és számos más gerincesnél is megtalálhatók a hipotalamusz régiókban. Az orexinek valószínűleg sok fajban szoros kapcsolatban állnak az aktív, motivált viselkedés szabályozásával.

Mi az orexin szerepe az alvásban és az ébrenlétben?

Az orexin neuronok a monoaminerg neuronok elősegítésével stabilizálják az ébrenlétet . Két orexin receptor altípus eltérően szabályozza az alvást/ébrenlétet. Az orexin neuronok legalább két különböző efferens úton elnyomják a narkolepsziát. Az orexin neuronok a külső és belső környezetnek megfelelően szabályozzák az ébrenlétet.

Mi a kapcsolat a GABA és az orexin között álmatlanságban?

A csökkent GABA másodlagos hatása lehet az emelkedett ébrenléti rendszereknek, amelyek gátolják az alvást elősegítő rendszert . Az orexin receptorok károsodnak a narkolepsziában, ezért logikus célpontjai a narkolepszia-kezelések fejlesztésének, de célpontot jelenthetnek az álmatlanság kezelésében is.

Van időre felszabaduló altató?

Az FDA szerdán hagyta jóvá a tablettát . A Transcept Pharmaceuticals által az éjszaka közepén felébredő emberek számára tervezett gyógyszer a zolpidem gyors hatású, alacsony dózisú formája (legismertebb nevén Ambien magasabb lefekvés előtti dózisban). Biztonsági aggályokra hivatkozva az FDA korábban kétszer is megtagadta az Intermezzo jóváhagyását.

Milyen típusú orexin antagonisták lehetnek hatékonyak az alvási ébrenléti zavarokban szenvedő betegek kezelésében?

Az első FDA által jóváhagyott álmatlanság elleni gyógyszerek a BZD-k (esztazolám, kvazepám , triazolam, flurazepam és temazepam) és a nem BZD-k, más néven z-gyógyszerek (zaleplon, zolpidem és eszopiklon) voltak. Ezek a gyógyszerek, az eszopiklon kivételével, hatékonyak az álmatlanság rövid távú kezelésére.

A hypocretin egy hormon?

A hypocretin (más néven orexin) a hipotalamuszban termelődő neuropeptid hormon, amely jelentős hatással van az alvásra, az izgalomra, az étvágyra és az energiafelhasználásra.

Miért fordul elő narkolepszia?

A narkolepsziát sok esetben az alvást szabályozó hipokretin (más néven orexin) nevű agyi kémiai anyag hiánya okozza. A hiányról azt gondolják, hogy az immunrendszer tévedésből megtámadja az agy hipokretint termelő részeit.

Miért okozna narkolepsziát a kevesebb orexin neuron?

Nem sokkal ezután a kutatók megállapították, hogy a narkolepsziát az orexin neuronok rendkívül szelektív és súlyos elvesztése okozza, ami az orexin alacsony szintjét eredményezi az agyban és a cerebrospinális folyadékban (CSF ) 7-10 .

Vérvizsgálattal kimutatható a narkolepszia?

Vérvizsgálatot is végezhet annak kiderítésére, hogy rendelkezik-e HLA DQB * 0602 néven ismert genetikai markere, amely a narkolepsziához kapcsolódik. A pozitív eredmény alátámasztja a diagnózist, de nem teszi azt 100%-ban biztossá – a narkolepsziában nem szenvedők 30%-a is rendelkezik a genetikai markerrel.

Milyen körülmények között aktív az orexin a szervezetben?

Az orexin neuronok fiziológiailag aktívak ébrenlét alatt – különösen motoros aktivitással járó ébrenlétben –, majd elnémulnak nem REM és REM alvás közben (41–43).

Az orexin neuromodulátor?

A hypocretin (más néven orexin) egy peptid neuromodulátor , amely kizárólag az oldalsó hipotalamusz területén expresszálódik, és alapvető szerepet játszik az ébrenlétben és az izgalomban.

Mi az a 2-es típusú narkolepszia?

2-es típusú narkolepszia (korábban kataplexia nélküli narkolepsziának nevezték). Az ilyen állapotú emberek túlzott nappali álmosságot tapasztalnak, de általában nincs érzelmek által kiváltott izomgyengeségük . Általában kevésbé súlyos tüneteik is vannak, és normális a hipokretin agyhormon szintje.

Mi okozza a hipokretin hiányát?

Olyan génmutációt azonosítottak, amely alacsony hipokretinszintet okoz. Úgy gondolják, hogy ez az örökletes hiányosság, valamint az egészséges sejteket megtámadó immunrendszer hozzájárul a narkolepsziához. Más tényezők, mint például a stressz, a toxinoknak való kitettség és a fertőzés szintén szerepet játszhatnak.

Hogyan kezeljük a narkolepsziát gyógyszer nélkül?

Életmód és házi gyógymódok
  1. Tartsa be a menetrendet. Menjen aludni és ébredjen fel minden nap ugyanabban az időben, beleértve a hétvégéket is.
  2. Szunyókálj. Napközben rendszeres időközönként tervezzen rövid szunyókálást. ...
  3. Kerülje a nikotint és az alkoholt. Ezen anyagok használata, különösen éjszaka, ronthatja jeleit és tüneteit.
  4. Végezzen rendszeres testmozgást.