Okoz-e a terhességi cukorbetegség oligohidramniont?

Pontszám: 4,2/5 ( 59 szavazat )

Az oligohydramnion és a polyhydramnion összefüggést mutatott ki a diabetes mellitusban szenvedő betegekkel (P = 0,005), és a polyhydramnion a terhességi cukorbetegekkel (P = 0,052). Más anyai krónikus betegségek nem mutattak hatást a magzatvíz indexre, bár más kockázatot is okozhatnak a magzatra nézve.

Okozhat-e alacsony magzatvíz a terhességi cukorbetegség?

Az anyai magas vérnyomás, a preeclampsia és a terhességi cukorbetegség szintén köztudottan hozzájárul a magzatvíz alacsony szintjéhez.

Mi az oligohydramnion leggyakoribb oka?

A membránszakadás az oligohydramnion leggyakoribb oka. Mivel azonban a magzatvíz elsősorban magzati vizelet a terhesség második felében, a magzati vizelettermelés hiánya vagy a magzat húgyúti elzáródása szintén oligohydramnionhoz vezethet.

Több a magzatvíz a terhességi cukorbetegségben?

Anyai cukorbetegség – Az emelkedett vércukorszint a magzatvíz túlzott felhalmozódásához vezethet . Ez a szövődmény olyan esetekben fordulhat elő, amikor az anyának cukorbetegsége volt a terhesség előtt, vagy a terhesség alatt cukorbeteg lesz (terhességi cukorbetegség).

Mi okozza az alacsony magzatvíz terhesség alatt?

Számos tényező hozzájárulhat ahhoz, hogy terhesség alatt alacsony a magzatvíz, ideértve: A víz felszakadása . A méhlepény – részben vagy teljesen – a méh belső faláról leválik a szülés előtt (placenta leválás) Az anya bizonyos egészségügyi állapotai, mint például a krónikus magas vérnyomás.

Terhességi cukorbetegség - Áttekintés, jelek és tünetek, patofiziológia, diagnózis, kezelés

19 kapcsolódó kérdés található

Az ivóvíz növelheti a magzatvíz mennyiségét?

Ha egy terhes nőnek a szokásosnál alacsonyabb a magzatvíz szintje, akkor ő vagy egészségügyi csapata orvosolhatja ezt. Több víz ivása egyszerű módja a magzatvíz növelésének, miközben a pihenés és a testmozgás csökkentése is segíthet.

Az alacsony magzatvíz C szakaszt jelent?

Ha nagyon alacsony a magzatvíz szintje, amelyben a baba lebeghet, fennáll a méhen belüli növekedési korlátozás és a köldökzsinór-szűkület kockázata a szülés során . Valószínűbb lehet egy C-metszet is.

Milyen születési rendellenességek társulnak a polihidramnionhoz?

A polihidramnion különböző genetikai rendellenességekkel is összefüggésbe hozható, beleértve a Down-szindrómát (21-es triszómia) és az Edward-szindrómát (18-as triszómia), de csak akkor, ha a baba nyombél atresia vagy egyéb elzáródás is van a gyomor-bél traktusban.

Lehet-e egészséges baba polihidramnionnal?

A legtöbb polihidramnionban szenvedő nőnek nem lesz jelentős problémája a terhesség alatt , és egészséges baba születik. De kissé megnövekszik a terhesség és a születési szövődmények kockázata, mint például: koraszülés (37 hét előtt), korán megtörik a víz.

Okozhat-e magas magzatvizet egy nagy baba?

A vártnál nagyobb alapmagasság magzati makroszómia jele lehet. Túl sok magzatvíz (polyhydramnion). A túl sok magzatvíz – az a folyadék, amely körülveszi és megvédi a babát a terhesség alatt – annak a jele lehet, hogy babája nagyobb az átlagosnál.

Túlélheti a baba az oligohidramniont?

Azok a csecsemők, akiknél 23-24 hét után oligohidramnion alakul ki, általában megfelelő tüdőfejlődéssel és kiváló prognózissal rendelkeznek, attól függően, hogy mikor születtek terhességük.

Honnan tudhatod, hogy van-e oligohidramnionod?

A folyadék mérésének két módja van: a magzatvíz index (AFI) és a maximális függőleges zseb (MPV). Az AFI ellenőrzi, milyen mélyen van a magzatvíz a méh négy területén. Ezeket az összegeket ezután összeadják. Ha az AFI-ja 5 centiméternél kisebb , akkor oligohidramnionja van.

Mik az oligohidramnion tünetei?

Az oligohydramnion jelei és tünetei
 • A magzatvíz szivárgása.
 • Alacsony magzatvíz ultrahangon.
 • Méretek kisebbek, mint a terhességi korban szokásos.
 • Alacsony anyai súlygyarapodás.
 • Prelabor Membránszakadás.
 • Hasi kellemetlen érzés.
 • A magzati pulzusszám hirtelen csökkenése.

Mit jelent az alacsony magzatvíz 36. héten?

A magzatvíz csökkenése a terhesség utáni terhesség egyik kockázata. Ha két héttel vagy többet késik az esedékességén, fennáll az oligohidramnion kockázata. Ha az első vagy a második trimeszterben alacsony a magzatvíz szintje, az azt jelentheti, hogy babájának születési rendellenessége van .

Az oligohidramnion okozza a köldökzsinór összenyomódását?

A magzatvíz kóros szintje: Az oligohydramnion (túl kevés magzatvíz) és a polyhydramnion (túl sok magzatvíz) egyaránt vezethet a zsinór összenyomódásához . A magzatvíz számos fontos funkciót lát el, beleértve a baba és a köldökzsinór párnázását (3).

Milyen szövődményei vannak az oligohydramnionnak?

Az oligohydramnion szövődményei a következők:
 • Magzati halál.
 • A méhen belüli növekedés korlátozása.
 • Végtag kontraktúrák (ha az oligohydramnion a terhesség korai szakaszában kezdődik)
 • Késleltetett vagy nem teljes tüdőérés (ha az oligohydramnion a terhesség korai szakaszában kezdődik)

A polihidramnion magas kockázatnak számít?

A polihidramnion a magzatvíz túlzott felhalmozódásának leírására használt kifejezés. Ez a klinikai állapot a rossz terhességi kimenetel magas kockázatával jár 1, 2, 3. A polyhydramnion bejelentett előfordulása az összes terhesség 0,2–1,6%-a között mozog 4, 5, 6, 7.

Hogyan szabályozza a polihidramniont?

A kezelés magában foglalhatja:
 1. A felesleges magzatvíz elvezetése. Az egészségügyi szolgáltató amniocentézist alkalmazhat a felesleges magzatvíz eltávolítására a méhből. ...
 2. Gyógyszer. Egészségügyi szolgáltatója felírhatja az indometacin (Indocin) orális gyógyszert, hogy csökkentse a magzati vizelettermelést és a magzatvíz mennyiségét.

Mik a polihidramnion jelei és tünetei?

Tünetek
 • Légszomj vagy légzési képtelenség.
 • Duzzanat az alsó végtagokban és a hasfalban.
 • Méh kellemetlen érzés vagy összehúzódások.
 • A magzat rossz helyzete, például farfekvés.

Kiválthatok-e polihidramniont?

A 38. héten javasolt a polyhydramnion diagnózisának előidézése” – mondta Dr. Trainor. "A csecsemő körüli felesleges folyadék lehetővé teszi a baba számára, hogy többet mozogjon, ami nagyobb valószínűséggel fordul elő, hogy a farfekvés helytelenül jelenik meg, és hogy a baba feltekerje a köldökzsinórt."

A stressz okozhat extra magzatvizet?

A Zürichi Egyetem interdiszciplináris kutatócsoportja bebizonyította, hogy ha az anya hosszabb ideig stresszes a terhesség alatt, megemelkedik a stresszhormonok koncentrációja a magzatvízben .

Milyen élelmiszerek jók a polihidramnion számára?

Az egészséges élelmiszerek közé tartoznak a gyümölcsök, zöldségek, alacsony zsírtartalmú tejtermékek, sovány húsok és bab . Az egészséges ételek segíthetnek egészséges súlygyarapodásban a terhesség alatt, és megelőzhetik a cukorbetegséget. A születés előtti vitaminokat az utasításoknak megfelelően vegye be. A vitaminoknak legalább 4000 mikrogramm folsavat kell tartalmazniuk.

Kevés a 7 cm-es magzatvíz?

A normál AFI 5-25 cm. Az 5 cm alatti AFI azt jelenti, hogy alacsony a magzatvíz.

Az alacsony magzatvíz okozhat halvaszületést?

Ha az első trimeszterben és a második trimeszter elején alacsony a magzatvíz szintje, nagyobb valószínűséggel fordul elő vetélés. A legsúlyosabb esetekben az alacsony magzatvíz miatt a baba 24 hét után halva születhet .

Indukálnak, ha kevés a magzatvíz?

Valójában az anyai-magzati gyógyászattal foglalkozó orvosok 95%-a úgy érzi, hogy az izolált oligohidramnion – az egyébként egészséges terhesség alatti alacsony magzatvíz – a szülés indukciójának indikációja a 40. héten (Schwartz, Sweeting et al.