A só vízben való feloldása növeli a térfogatot?

Pontszám: 5/5 ( 21 szavazat )

Ez egy elgondolkodtató kísérlet, meglepő eredménnyel. Ha a nátrium-klorid vízben feloldódik és telített oldatot képez, akkor a térfogat 2,5%-kal csökken. Ezt soha nem venné észre az ember a főzőpohárban.

Ha sót adunk a vízhez, akkor nő a térfogat?

V: Ha sót (NaCl) adunk a vízhez, az egy kicsit növeli a térfogatot , bár kisebb mértékben, mint a hozzáadott só térfogata. ... Vannak még sók is (pl. MgSO4), amelyek csökkentik a folyadék térfogatát, mivel ionjaik illeszkednek a vízmolekulákhoz.

Növekszik a térfogat feloldáskor?

Az oldat térfogatához vagy az oldószerhez képest az oldott anyag térfogata olyan kicsi; ugyanakkor az oldott anyag feloldódik az Ön oldószerében. Tehát az oldott anyag nem fogja figyelembe venni az oldat térfogatát.

Az oldott só növeli a tömeget?

Ha sót adunk a vízhez, a víz sűrűbbé válik. Ahogy a só feloldódik a vízben, tömeget ad (több súlyt a víznek) . Ezáltal a víz sűrűbbé válik, és több tárgy lebeghet a felszínen, amelyek az édesvízben elsüllyednének. A tengervíz tömegének körülbelül 3,5 százaléka az oldott sókból származik.

Miért növeli a sós víz a felhajtóerőt?

A sós víz tömege jóval nagyobb, térfogata pedig alig nagyobb, így a sós víz sűrűbb, mint az édesvíz. Ha ugyanannyi vizet kiszorít egy tárgy, akkor a kiszorított sós víz tömege nagyobb , így a felhajtóerő is arányosan nagyobb.

Hogyan befolyásolja a konyhasó vízben való feloldása a keverék térfogatát? 03:54

18 kapcsolódó kérdés található

Mi történik a vízzel, ha sót adunk hozzá?

Amikor a sót vízzel keverik, a só feloldódik , mert a víz kovalens kötései erősebbek, mint a sómolekulák ionos kötései.

Ha feloldasz valamit vízben, megváltozik a térfogata?

4 válasz. Az oldott anyag szinte mindig megváltoztatja a végső oldat térfogatát .

Ha cukrot adunk a vízhez, akkor nő a térfogat?

A cukor feloldásához elég forró vízhez adott cukor nem növeli meg a teljes térfogatot olyan mértékben, mintha hideg vízhez adnák. Egy csésze víz és egy csésze cukor összekeverése növeli a csésze víz teljes térfogatát, de nem duplázza meg, a térfogat becslések szerint 12,44 fl. oz.

Miért nem nő a folyadék térfogata a só feloldása után?

Magyarázat: az oldat térfogata nem változik, mert tudjuk, hogy az anyagrészecskék között van tér, és amikor feloldjuk a sót, a helyet a só részecskéi foglalják el .

A só számít Igen vagy nem?

A közönséges konyhasót nátrium-kloridnak nevezik. Tiszta anyagnak tekintik, mert egységes és határozott összetételű.

Miért úszik a tojás a sós vízben, és miért süllyed el a normál vízben?

Az óceánban található nagy mennyiségű só miatt a sós óceán vize rendkívül sűrű. ... Például egy tojás lebeg a sós vízben, mert a tojás kevésbé sűrű, mint a sós víz . Másrészt, ha egy tojást édesvízbe tesznek, azonnal lesüllyed a fenékre, mert az édesvíz kevésbé sűrű.

Ha sót adunk a vízhez, a vízszint nem emelkedik?

A vízben két molekula között üres terek vannak, ezeket molekulák közötti térnek nevezik. Feloldja és kitölti ezeket az üres tereket, amikor sót adnak a vízhez, így a mennyiség nem növekszik, mivel a sómolekulák üres helyet foglalnak el, és nem adnak hozzá a meglévő teret.

Meg tudod változtatni a szilárd anyag térfogatát?

A szilárd anyag részecskéinek rögzített helyük van egy térfogatban, amely nem változik . A szilárd anyagoknak meghatározott térfogata és alakja van, mivel a szilárd testben lévő részecskék meghatározott helyek körül vibrálnak.

Mi növeli a konyhasó vízben való oldódási sebességét?

A keverés megnöveli azt a sebességet, amellyel a sórészecskék érintkezésbe lépnek a vízmolekulákkal. Az oldat melegítése növeli azt a sebességet is, amellyel a sórészecskék érintkezésbe kerülnek a vízmolekulákkal.

A térfogat befolyásolja az oldhatóságot?

Minél nagyobbak az oldott anyag molekulái, annál nagyobb a molekulatömegük és a méretük. Az oldószermolekulák nehezebben veszik körül a nagyobb molekulákat. Ha az összes fent említett tényezőt kizárjuk, akkor általános szabály, hogy a nagyobb részecskék általában kevésbé oldódnak .

Meg tudod változtatni a víz mennyiségét?

A hőmérséklet csökkenése miatt a vízmolekulák energiát veszítenek és lelassulnak, aminek következtében a vízmolekulák közelebb kerülnek egymáshoz, és csökken a víz térfogata. Amikor a vizet melegítjük, kitágul , vagy térfogata megnő. Amikor a víz térfogata megnő, kevésbé sűrűsödik.

Mi történik, ha cukrot adunk a víz térfogatának növeléséhez vagy csökkentéséhez?

Mivel a cukorszemcsék nem foglalnak el új teret (amelyet még nem takar el a víz), az oldat térfogata változatlan marad. Ezért a helyes lehetőség az (c), hogy a vízszint változatlan marad a cukor hozzáadásakor .

Miért kisebb a cukor-víz keverék térfogata?

Másodszor, amikor a cukor egyes molekulákká oldódik, a cukor és a víz molekulák sokkal közelebb kerülhetnek egymáshoz , tovább csökkentve a teljes térfogatot.

Hogyan változtatja meg az oldat térfogatát?

A koncentráció megváltoztatásának legegyszerűbb módja az oldott anyag vagy oldószer mennyiségének megváltoztatása az oldatban. Az oldott anyag mennyiségének növelése növeli a koncentrációt . Az oldószer növelése csökkenti a koncentrációt.

Jó-e sót tenni az ivóvízbe?

Hidratálás – A tengeri só segít a szervezetnek felszívni a vizet az optimális hidratálás érdekében, valamint segít a testnek hosszabb ideig hidratáltnak maradni. Csökkenti a folyadékvisszatartást – A tengeri só tele van ásványi anyagokkal, például káliummal és nátriummal, amelyek elősegítik a visszatartott víz felszabadítását.

Mennyi idő alatt oldódik fel a só a vízben?

Eredmények. Forrásban lévő víz (70 fok) - 2 perc alatt teljesen feloldódik.

Mi történik, ha ecetet és sót keverünk össze?

Amikor az ecet és a só feloldja a réz-oxid réteget, megkönnyítik a rézatomok csatlakozását a levegő oxigénjéhez és a klórhoz a sóból, így kék-zöld vegyületet kapnak, amelyet malachitnak neveznek.

Mekkora a szilárd test térfogata?

A szilárd test térfogata annak mértéke, hogy egy tárgy mennyi helyet foglal el . Ezt a szilárd anyag feltöltéséhez szükséges egységkockák számával mérik. A testben lévő egységkockákat megszámolva 30 egységkockát kapunk, így a térfogat: 2 egység⋅3 egység⋅5 egység = 30 köbegység.

Változtathatja a gáz alakját és térfogatát?

A gáz és a folyadék alakot változtat, hogy illeszkedjen a tartály alakjához . A gáz térfogatát úgy változtatja, hogy illeszkedjen a tartály térfogatához. Általában a szilárd anyagok sűrűbbek, mint a folyadékok, amelyek sűrűbbek a gázoknál. .

Változik-e a térfogat az anyag halmazállapotával?

A szilárdról folyékonyra való átállás általában nem változtatja meg jelentősen az anyag térfogatát . A folyadékból gázzá történő átalakulás azonban jelentősen, 1000-szeresére vagy még többre növeli az anyag térfogatát. A gázok a következő jellemzőkkel rendelkeznek: Nincs határozott alak (a tartály alakját veszi fel)