Az atropin blokkolja a muszkarin receptorokat?

Pontszám: 4,9/5 ( 51 szavazat )

6.1.
Az atropin versenyez az összes muszkarin receptor közös kötőhelyéért. A szívizom muszkarin receptorai blokkolva vannak . Az atropin blokkolja az exokrin mirigyek, a sima és ganglionok, valamint az intramurális neuronok muszkarin receptorait is.

Melyik receptort blokkolja az atropin?

Az atropin a muszkarin acetilkolin receptorok kompetitív antagonistája, a G-osztályú receptorfehérjék egy csoportja, amely blokkolja az acetilkolin hatását, és ezáltal elnyomja a paraszimpatikus idegrendszer működését.

Mik blokkolják a muszkarin receptorokat?

A muszkarin antagonisták, más néven antikolinerg szerek , blokkolják a muszkarin kolinerg receptorokat, midriasist és hörgőtágulást okoznak, növelik a szívfrekvenciát és gátolják a váladékot.

Milyen neurotranszmitterre hat az atropin?

Ez azért történik, mert az atropin a muszkarin acetilkolin receptorok kompetitív, reverzibilis antagonistája (az acetilkolin a paraszimpatikus idegrendszer által használt fő neurotranszmitter). Az atropin az M1, M2, M3, M4 és M5 típusú muszkarin acetilkolin receptorok kompetitív antagonistája.

Mi az atropin másik neve?

MÁRKANÉV (S): Isopto Atropine . FELHASZNÁLÁS: Ezt a gyógyszert szemvizsgálatok előtt (pl. fénytörés) és bizonyos szembetegségek (pl. uveitis) kezelésére használják. Az antikolinerg szerekként ismert gyógyszerek csoportjába tartozik. Az atropin úgy fejti ki hatását, hogy kiszélesíti (tágítja) a szem pupilláját.

Farmakológia – ANTIKOLINERGIKUS ÉS NEUROMUSZULÁRIS BLOKKÁLÓ SZEREK (KÖNNYEN)

44 kapcsolódó kérdés található

Mit tesz az atropin a szemmel?

Az atropin hatására a szem izmai ellazulnak. Ez kiszélesíti (tágítja) a pupilláját, így az nem reagál a fényre. Az atropin oftalmikus (szemre) a pupillák tágítására szolgál, ha gyulladásos állapota van, vagy olyan műtét utáni helyzetekben, amikor ez a hatás hasznos lehet.

Mi a muszkarin receptorok szerepe?

A muszkarin receptorok részt vesznek a kolinerg jelek átvitelében a központi idegrendszerben , az autonóm ganglionokban, a simaizomzatban és más paraszimpatikus végszervekben.

Reverzibilis az atropinkötés?

A muszkarin receptorokat a simaizomban és az agyban reverzibilis (pl. atropin, kinuklidinil-benzilát) vagy irreverzibilis (benzilil-kolin vagy propil-benzil-kolin mustárok) ligandumok kötődésével jellemezték.

Mik azok a muszkarin gyógyszerek?

Olyan gyógyszerek, amelyek kötődnek a muszkarin kolinerg receptorokhoz és aktiválják azokat. A muszkarin agonisták leggyakrabban akkor használatosak, amikor kívánatos a simaizom tónusának növelése, különösen a gyomor-bél traktusban, a húgyhólyagban és a szemben. A pulzusszám csökkentésére is használhatók. Drog. A gyógyszer leírása.

Mit tesz az atropin a szervezetben?

Az atropin csökkenti a váladék mennyiségét a szájban és a légutakban , enyhíti a légutak összehúzódását és görcsösségét, és csökkentheti a légzésbénulást, amely a központi idegrendszerben az antikolinészteráz aktivitást fokozó mérgező idegi ágensek következménye.

Milyen mellékhatásai vannak az atropinnak?

GYAKORI mellékhatások
  • vizuális fényérzékenység.
  • homályos látás.
  • száraz szem.
  • száraz száj.
  • székrekedés.
  • csökkent izzadás.
  • reakciók az injekció beadásának helyén.
  • intenzív hasi fájdalom.

Milyen típusú receptor az atropin?

Az atropin, amely szerepel a WHO esszenciális gyógyszerek listáján, egy nem szelektív muszkarinreceptor-gátló , amelyet bradycardiával, teljes atrioventrikuláris blokáddal, valamint organofoszfát- és béta-blokkoló mérgezéssel összefüggő akut sinuscsomó-diszfunkció kezelésére használnak.

Mit jelent a muszkarin ?

: a muszkarin muszkarinreceptorok által előidézett paraszimpatikus hatások (például lelassult szívverés és fokozott simaizom-aktivitás), azokra hasonlító, előidéző ​​vagy közvetítő hatásokra – hasonlítsa össze a nikotint.

Mi aktiválja a muszkarint?

[1] Az acetilkolin molekula aktiválja a muszkarin receptorokat, lehetővé téve a paraszimpatikus reakciót minden olyan szervben és szövetben, ahol a receptor expresszálódik.

Mik a muszkarin tünetei?

A muszkarin hatások szervrendszerenként a következők: Cardiovascularis - Bradycardia, hipotenzió . Légúti - Rhinorrhoea, bronchorrhoea, hörgőgörcs, köhögés , súlyos légzési nehézség. Emésztőrendszeri - Túlzott nyálfolyás, hányinger és hányás, hasi fájdalom, hasmenés, széklet inkontinencia.

Hogyan hat az atropin antagonistaként?

Mivel az atropin egy antagonista muszkarin gyógyszer, gátolja az orr, a száj, a garat és a hörgők szekrécióját , és így kiszárítja a légutak nyálkahártyáját. Ezenkívül ellazítja a hörgők simaizmát, hörgőtágulást okozva és csökkenti a légúti ellenállást.

Mi az atropin mechanizmusa?

Hatásmechanizmus Az atropin kompetitív módon blokkolja az acetilkolin hatásait , beleértve a szerves foszformérgezés következtében fellépő acetilkolinfelesleget, a simaizom, a szívizom, a kiválasztó mirigysejtek, valamint a perifériás autonóm ganglionok és a központi idegrendszer muszkarin kolinerg receptorain.

Mit jelent az, ha egy vegyi anyag agonista?

Agonista: Egy anyag, amely úgy működik, mint egy másik anyag, és ezért serkenti a cselekvést . Az agonista az antagonista ellentéte. Az antagonisták és agonisták kulcsszereplői az emberi test kémiájának és a farmakológiának.

Mi történik, ha stimuláljuk a muszkarin receptorokat?

Elősegíti a pupillaszűkületet (azaz miózist) az írisz körkörös izomzatának összehúzódásának serkentésével. A ciliáris izom muszkarin receptorai összehúzódást váltanak ki, ami a lencse ellazulásához vezet , így lehetővé válik a közeli tárgyakra való fókuszálás.

Mi az 5 muszkarin receptor?

A muszkarin receptorokat öt fő altípusra osztják: M1, M2, M3, M4 és M5 . [4] Bár mindegyik altípus létezik a központi idegrendszerben, külön gének kódolják őket, és különböző szövettípusokra lokalizálódnak.

Vannak muszkarin receptorok a szívben?

Az M 2 muszkarin receptorok a szívben és a tüdőben találhatók . A szívben a depolarizáció sebességének lelassításával lassítják a szívfrekvenciát a normál szinuszritmus alá. Emberben nyugalmi körülmények között a vagus aktivitás dominál a szimpatikus aktivitással szemben.

Mi történik, ha túl sok atropint ad be?

Az atropin-szulfát túladagolása mellékhatásokat okozhat, például szívdobogásérzést, kitágult pupillákat , nyelési nehézséget, forró száraz bőrt, szomjúságot, szédülést, nyugtalanságot, remegést, fáradtságot és koordinációs problémákat.

Az atropin megállítja a szívet?

Az atropin növeli a szívfrekvenciát és javítja az atrioventrikuláris vezetést azáltal, hogy blokkolja a paraszimpatikus hatásokat a szívre.

Az atropin kitágítja a szemet?

Az atropin-szulfát szemcseppeket a pupilla tágítására használják szemvizsgálat előtt . Az amblyopia (lusta szem) és más szembetegségek (pl. cikloplégia) kezelésére is alkalmazzák.

Mit tesz a Muscarine a szervezettel?

A muszkarinmérgezést miózis, homályos látás, fokozott nyálfolyás , túlzott izzadás, könnyezés, hörgőváladék, hörgőszűkület, bradycardia, hasi görcsök, fokozott gyomorsavszekréció, hasmenés és polyuria jellemzi.