Le kell vetkőzni az endoszkópiához?

Pontszám: 4,8/5 ( 73 szavazat )

Az eljárás megkezdése előtt le kell vetkőznie, és kórházi köpenyt kell felvennie . Ha fogsort visel, előfordulhat, hogy felkérik, hogy távolítsa el. Altatást és nyugtatót kaphat egy intravénás (IV) tűn keresztül a karjában. Az érzéstelenítés olyan gyógyszer, amely blokkolja a fájdalom tudatosságát.

Visel ruhát az endoszkópia során?

Kérjük , viseljen laza, kényelmes ruházatot . A legtöbb ruhát viselheti a felső endoszkópiához, valamint kényelmes inget és zoknit a kolonoszkópiához. A nők az eljáráshoz viselhetik melltartójukat.

Mit vegyek fel az endoszkópiához?

Mit vegyek fel - Viseljen bő szabású, kényelmes ruhát . Hozz magaddal zoknit, hogy melegen tartsd a lábad. Ne viseljen nehéz vagy terjedelmes pulóvereket. Kerülje az övet, a harisnyanadrágot vagy a szűk ruházatot.

Elaltatnak endoszkópiára?

Minden endoszkópos eljárás magában foglal bizonyos fokú nyugtatást, amely ellazítja Önt és csillapítja a gag reflexet. Ha az eljárás során nyugtatót kap, akkor mérsékelt vagy mély alvásba kerül, így nem fog kellemetlen érzést érezni, amikor az endoszkópot a szájon keresztül a gyomorba helyezik.

Mennyi ideig tart egy endoszkópia?

Az endoszkópia általában 15-45 percet vesz igénybe, attól függően, hogy mire használják. Általában ugyanazon a napon hazamehet, és nem kell egyik napról a másikra kórházban maradnia.

Az endoszkópia bemutatása – A beteg utazása

36 kapcsolódó kérdés található

Megfulladhat az endoszkópia során?

Az endoszkóp kamera nagyon vékony és csúszós, és könnyen becsúsztatja a torkát a táplálékcsőbe (nyelőcsőbe) anélkül, hogy elzárná a légutakat vagy fulladást okozna . Az eljárás során nincs akadály a légzésben , és a betegek normálisan lélegeznek a vizsgálat során.

Mennyi ideig alszik endoszkópiára?

Az Endoscopy Next során szájvédőt helyeznek a szájába, hogy az endoszkóp ne sértse meg a fogait. Ezen a ponton, ha szedációt kap, álmos lesz, és nagy valószínűséggel végig aludni fog az eljárás során, ami általában körülbelül 10-20 percig tart .

Hányhat az endoszkópia során?

Felkészülés az eljárásra Ha hány, fennáll annak a veszélye, hogy a hányás bejuthat a tüdejébe . (Ezt aspirációnak nevezik.) Ha a tesztet vészhelyzetben végzik el, egy csövet lehet bevezetni az orrán vagy a szájon keresztül, hogy kiürítse a gyomrát. A vizsgálat napján ne szedjen szukralfátot (Carafate) vagy antacidokat.

Endoszkópia után lehet enni?

A következő 24-48 órában fogyasszon kis mennyiségű, puha, könnyen emészthető ételeket , például leveseket, tojást, gyümölcsleveket, pudingot, almaszószt stb. Az eljárást követően legalább 24 órán keresztül kerülnie kell az alkoholfogyasztást. Amikor úgy érzi, hogy „visszaállt a normális kerékvágásba”, folytathatja a szokásos étrendet.

Milyen kockázatokkal jár az endoszkópia?

Összességében az endoszkópia nagyon biztonságos; azonban az eljárásnak van néhány lehetséges szövődménye, amelyek a következők lehetnek:
  • Perforáció (szakadás a bélfalban)
  • Reakció a szedációra.
  • Fertőzés.
  • Vérzés.
  • Hasnyálmirigy-gyulladás az ERCP következtében.

Hordhat dezodort endoszkópia előtt?

Mielőtt bemenne az eljárásra, vegyen fürdőt vagy zuhanyozzon. Ne használjon testápolót, parfümöt, dezodort vagy körömlakkot . Vegye le az összes ékszert és piercinget. És vegye ki a kontaktlencsét, ha viseli.

Mennyi ideig tart az endoszkópia az elejétől a végéig?

A felső endoszkópia általában 20-30 percet vesz igénybe. Az eljárás végén az orvos óvatosan eltávolítja az endoszkópot. Utána menj a gyógyászati ​​helyiségbe.

Lehet-e fogat mosni endoszkópia előtt?

Az eljárás előtt 4 órával ihat tiszta folyadékot, utána semmit sem szájon át. Moshat fogat vagy öblítse ki a száját . 2.

Zuhanyozhatok endoszkópia előtt?

Ha orvosa azt mondta Önnek, hogy a gyógyszert a beavatkozás napján vegye be, csak egy korty vízzel vegye be. Vegyünk egy fürdőt vagy zuhanyozzon, mielőtt bejön az eljárásra . Ne használjon testápolót, parfümöt, dezodort vagy körömlakkot.

Hordhat körömlakkot az endoszkópia során?

Kerülje az akril köröm vagy körömlakk viselését – általában erre helyezik a pulzoximétert a vér oxigénszintjének mérésére, és néha nem működik olyan jól, ha körömlakkot visel. Ha elfelejti levenni, a sebészeti csapat másik helyet találhat a testen az oxigénszint figyelésére.

Mit ne tegyen endoszkópia előtt?

Az eljárás előtt legalább 8 órával nem szabad enni vagy inni . A gyógyszert a vizsgálat előtt 4 órával, kis korty vízzel lehet bevenni. NE VEGYEN BE SEMMILYEN ANTACIDOT VAGY KARAFÁT AZ ELJÁRÁS ELŐTT, vagy az említett gyógyszerek közül bármelyiket. Viseljen laza, kényelmes ruházatot.

Mehetek dolgozni az endoszkópia utáni napon?

Az eljárást követő napon visszatérhet a szokásos tevékenységekhez . A felső endoszkópia leletétől függően javasolhatjuk, hogy a beavatkozás után 14 napig kerülje az utazást.

Mennyi ideig tart egy endoszkópia szedációval?

Az endoszkópia során nem tapasztalhat fájdalmat, de ez meglehetősen kellemetlen lehet. Ezenkívül némi nyugtatót is kínálnak Önnek, amely segíthet ellazulni, és mindent kényelmesebbé tehet. Ezek az eljárások 15 perc és 1 óra között tarthatnak , és Önt végig megfigyelik.

Mennyi ideig fáj a hasa endoszkópia után?

Ezek a tünetek egy-két napon belül megszűnnek. Ha néhány nap elteltével továbbra is kellemetlen érzést érez, hívja fel kezelőorvosát tanácsért.

Normális a hányás endoszkópia után?

A felső endoszkópia egyéb gyakori mellékhatásai a következők: Hányinger és puffadás . Körülbelül 48 órán át tartó torokfájás. Nem tudja enni a szokásos étrendjét, amíg nem tud normálisan nyelni.

Milyen típusú szedációt használnak az endoszkópiához?

Általában egy propofol nevű gyógyszert használnak. Nagyon nagy dózisokban „általános érzéstelenítést” érhet el, ahogyan a műtéteknél használják. A mély szedáció szorosabb betegfelügyeletet igényel az endoszkópia során. Használata sok helyen anesztéziás személyzetet igényel, és a biztosítás révén többletköltséggel járhat a beteg számára.

Lehet-e felső endoszkópia szedáció nélkül?

Mind a felső endoszkópia, mind a kolonoszkópia elvégezhető szedáció nélkül, ha a páciens erre erősen motivált, és hajlandó elviselni átmeneti kényelmetlenséget, ami bizonyos esetekben jelentős lehet.

Mi az endoszkópia előkészítése?

Az endoszkópia előtt négy-nyolc órával abba kell hagynia az ivást és az evést, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a gyomra üres az eljáráshoz. Hagyja abba bizonyos gyógyszerek szedését. Az endoszkópia előtti napokban abba kell hagynia bizonyos vérhígító gyógyszerek szedését.

Mi történik, ha vizet iszik az endoszkópia előtt?

Háttér: Az endoszkópia előtti hagyományos folyadékböjt felesleges. Korábban kimutattuk, hogy az endoszkópia előtti ivóvíz nem befolyásolja sem a nyálkahártya-képek minőségét, sem a maradék gyomornedv-térfogatot , összehasonlítva a szokásos koplalás után endoszkópián átesett betegekkel.

Az endoszkópia megtöri a böjtöt?

Sok típusú endoszkópia esetén az egyénnek körülbelül 12 órán át kell koplalnia , bár ez a típustól függően változik. A bélrendszer kivizsgálására szolgáló eljárásoknál előző este hashajtót lehet bevenni a rendszer kiürítésére. Az endoszkópia előtt az orvos vizsgálatot végez.