A probiotikumok segítenek a divertikulózisban?

Pontszám: 4,1/5 ( 67 szavazat )

Mivel a divertikulózis az alacsony rosttartalmú étrendhez kapcsolódik, a dysbiosis valószínűleg gyakori a divertikuláris betegségben szenvedő betegeknél. A probiotikumok helyreállíthatják a bélflóra egyensúlyát a patogén gram-negatív baktériumok számának csökkentésével [Bengmark, 1998], és javasolták a divertikuláris betegségekben való alkalmazásukat a gyulladás megelőzésére.

Melyik a legjobb probiotikum a divertikulózisra?

Különböző típusú probiotikumok léteznek, és mindegyiknek más törzse van. A kutatások szerint a baktériumtörzsek, főleg a Lactobacillus casei tűnnek a leghatékonyabbnak.

Hogyan lehet kordában tartani a divertikulózist?

Megelőzés. A divertikulitisz megelőzésének legjobb módja a divertikulózis ellenőrzése. Ez azt jelenti , hogy magas rosttartalmú étrendet kell fogyasztani – amihez napi 20-35 gramm rost szükséges. A rost gabonafélékben, zöldségekben és gyümölcsökben található.

Mire jó a divertikulózis?

Divertikulózis diéta
  • Bab és hüvelyesek.
  • Korpa, teljes kiőrlésű kenyér és teljes kiőrlésű gabonafélék, például zabpehely.
  • Barna és vadrizs.
  • Gyümölcsök, például alma, banán és körte.
  • Zöldségek, például brokkoli, sárgarépa, kukorica és tök.
  • Teljes kiőrlésű tészta.

A joghurt jó a divertikulózisra?

Egy 2013-as tanulmány azt sugallta, hogy a probiotikumok hatékonyak lehetnek a tünetekkel járó divertikuláris betegségek kezelésében, különösen, ha gyógyszeres kezeléssel kombinálják őket. Az emberek szedhetnek probiotikumokat kiegészítőként, de bizonyos élelmiszerekben természetesen előfordulnak. Ezek közé az élelmiszerek közé tartozik a natúr joghurt és az erjesztett ételek, mint például: savanyú káposzta.

Mit kell kerülni a divertikulitisz esetén | Kockázati tényezők és módszerek a kockázat csökkentésére

28 kapcsolódó kérdés található