Az endokrinológusok kezelik a csontritkulást?

Pontszám: 4,7/5 ( 45 szavazat )

Az endokrinológusok a csontritkulás mellett a cukorbetegséget, valamint a pajzsmirigy és az agyalapi mirigy betegségeit is kezelik . A reumatológusok diagnosztizálják és kezelik a csontok, ízületek, izmok és inak betegségeit, beleértve az ízületi gyulladást és a kollagénbetegségeket.

Miért kezelik az endokrinológusok a csontritkulást?

Az endokrinológusok a csontvesztés kezelésére és megelőzésére, valamint a törések megelőzésére specializálódtak. Ezenkívül az endokrinológusok olyan rendellenességeket is kezelnek, amelyek hatással lehetnek a csontokra, például hyperparathyreosisra, alacsony és magas kalciumszintre. Ismerkedjen meg a csontritkulás kockázati tényezőivel.

Mikor érdemes endokrinológushoz fordulni csontritkulás miatt?

Ha kezelőorvosa csontritkulást diagnosztizált Önnél, vagy törékeny gerinc- vagy csípőtörései voltak, endokrinológushoz utalhatják a diagnózis megerősítésére. A vizsgálat befejeződik a csontvesztéshez vezető egyéb egészségügyi állapotok felkutatására, annak súlyosságának meghatározására és a legjobb kezelés kiválasztására.

A csontritkulás endokrin rendellenesség?

A gyakori endokrin rendellenességek közé tartozik a cukorbetegség és a magas pajzsmirigyszint (hyperthyreosis). Ezek a rendellenességek csontritkulást okoznak, mivel a csontok egészséges növekedéséhez és fejlődéséhez szükséges hormonok károsodnak. Bizonyos hormonok hiánya felgyorsítja a csontvesztést és növeli a törések kockázatát.

Melyik endokrin gyógyszer kezeli a csontritkulást?

A raloxifen a posztmenopauzás nők csontritkulásának megelőzésére és kezelésére engedélyezett. A szelektív ösztrogénreceptor-modulátorok (SERM-ek) nevű gyógyszerosztályból származik, amelyek ösztrogénszerű gyógyszerek.

Csontritkulás gyógyszer: Dr. Janet Rubin endokrinológus áttekintése, MD

21 kapcsolódó kérdés található

Az ülés káros a csontritkulásra?

"Ha azonban alacsony a csontsűrűsége, és nagy erőt vagy nyomást fejt ki a gerinc elülső részébe – például felülés vagy lábujjérintése esetén - , az növeli a kompressziós törés kockázatát ." Ha egyszer van egy kompressziós törés, az „törések kaszkádját” idézheti elő a gerincben, mondja Kemmis.

A csontritkulás megrövidíti az életemet?

A csontritkulás kezelését megkezdő 50 éves férfi várható hátralévő élettartamát 18,2 évre, egy 75 éves férfiét 7,5 évre becsülték. A nők esetében a becslések 26,4 év, illetve 13,5 év voltak.

Milyen hormon felelős a csontritkulásért?

Mellékpajzsmirigy- és pajzsmirigyproblémák: A túl sok mellékpajzsmirigyhormon által okozott hiperparatireózis csontritkulást okozhat, mivel a felesleges hormon kivonja a kalciumot a csontokból.

Melyik a legjobb orvoshoz fordulni csontritkulás miatt?

A reumatológusok az életkorral összefüggő csontbetegségekben szenvedőket kezelnek. Diagnosztizálhatják és kezelhetik a csontritkulást. Az endokrinológusok, akik hormonproblémákkal küzdő betegeket látnak el, az anyagcserezavarok, például a csontritkulás kezelését is irányítják. Az ortopéd sebészek javíthatják a töréseket.

Mi történik, ha a csontritkulást nem kezelik?

A kezeletlen csontritkulás növeli a törések valószínűségét . Az olyan egyszerű műveletek, mint a tüsszögés vagy köhögés, a hirtelen fordulás vagy a kemény felületnek való ütközés, törést okozhatnak. Emiatt úgy érezheti magát, mintha tojáshéjon sétálna, és tartózkodnia kell attól, hogy olyan tevékenységekben vegyen részt, amelyeket élvez.

Csontritkulás miatt érdemes reumatológushoz vagy endokrinológushoz fordulni?

A reumatológus nagy tapasztalattal rendelkezik a csontritkulás kezelésében. A reumatológusok nagyobb számban és koncentrációban látják a csontritkulásban szenvedő betegeket, így nagyobb tapasztalattal rendelkeznek az állapot sikeres kezelésében.

Milyen ételek károsak a csontritkulásra?

7 étel, amelyet kerülni kell, ha csontritkulásban szenved
 • Só. ...
 • Koffein. ...
 • Szóda. ...
 • Vörös hús. ...
 • Alkohol. ...
 • Búzakorpa. ...
 • Máj és halmájolaj.

Mi az új gyógyszer a csontritkulás ellen?

Az Abaloparatide (Tymlos) egy másik, a mellékpajzsmirigy hormonhoz hasonló gyógyszer. Ez a gyógyszer csak két évig szedhető. Romosozumab (Evenity) . Ez a legújabb csontépítő gyógyszer a csontritkulás kezelésére.

Hogyan tudom növelni a csontsűrűséget 60 éves kor után?

Íme 10 természetes módszer az egészséges csontok építésére.
 1. Egyél sok zöldséget. ...
 2. Végezzen erősítő és teherbíró gyakorlatokat. ...
 3. Fogyassz elegendő fehérjét. ...
 4. Egyél magas kalciumtartalmú ételeket a nap folyamán. ...
 5. Szedjen sok D- és K-vitamint...
 6. Kerülje a nagyon alacsony kalóriatartalmú diétákat. ...
 7. Fontolja meg a kollagén-kiegészítő szedését.

A tojás jó a csontritkulás ellen?

A tojás tele van fehérjével és számos alapvető tápanyaggal, beleértve a D-vitamint is. A D-vitamin bevitele jót tesz a csontok egészségének. Tehát legyen tojás, és tedd egészségesebbé és erősebbé csontjaidat.

Gyógyítható-e a csontritkulás gyógyszer nélkül?

Sokan inkább nem szednek gyógyszereket vagy gyógyszereket , mert „természetesen” szeretnék kezelni a csontritkulást, de jelenleg nincsenek olyan gyógynövény-kiegészítők vagy „természetes” kezelések, amelyek biztonságosak és hatékonyak lennének a csontritkulás kezelésére és a törések megelőzésére. csontok.

Megfordítható-e a csontritkulás okozta csontvesztés?

Visszafordítható-e a csontritkulás gyógyszer nélkül? Kezelőorvosa a csontsűrűség csökkenése alapján diagnosztizálja a csontritkulást. Az állapota különböző fokú lehet, és a korai felismerés segíthet megelőzni az állapot súlyosbodását. A csontvesztést egyedül nem tudod visszafordítani .

A természetgyógyász segíthet a csontritkulásban?

A természetgyógyász orvosok non-invazív és természetes megközelítéseket alkalmaznak a betegségek, köztük a csontritkulás kezelésére, azáltal, hogy étrenddel, testmozgással és életmódbeli tanácsadással támogatják tápláltsági állapotának javítását.

Fáradt a csontritkulás?

Törést követően a csontok általában hat-nyolc héten belül meggyógyulnak, de a fájdalom és más fizikai problémák, mint például a fájdalom és a fáradtság vagy a kimerültség továbbra is fennállhatnak .

Milyen szerveket érint a csontritkulás?

A csontritkulás okozta csonttörések leginkább a csípőben, a gerincben vagy a csuklóban fordulnak elő, de más csontok is eltörhetnek. A csontritkulás amellett, hogy tartós fájdalmat okoz, egyes betegek magasságának csökkenését okozza. Amikor a csontritkulás a csigolyákat vagy a gerinc csontjait érinti, gyakran görnyedt vagy görnyedt testtartáshoz vezet.

Mi a csontritkulás vezető oka?

A csontritkulás nagyobb valószínűséggel fordul elő azoknál az embereknél, akiknek: alacsony kalciumbevitelük van. Az egész életen át tartó kalciumhiány szerepet játszik a csontritkulás kialakulásában. Az alacsony kalciumbevitel hozzájárul a csontsűrűség csökkenéséhez, a korai csontvesztéshez és a törések fokozott kockázatához.

Hogyan befolyásolja az ösztrogén a csontritkulást?

A nők csontozata kisebb, vékonyabb, mint a férfiaké. Az ösztrogén, a nőkben a csontokat védő hormon jelentősen csökken, amikor a nők elérik a menopauzát, ami csontvesztést okozhat. Ezért nő a csontritkulás kialakulásának esélye, ahogy a nők elérik a menopauzát .

Hogyan kell aludni csontritkulással?

Melyik a legjobb alvási pozíció a gerinc csontritkulása esetén? Az oldalt vagy a háton alvó alvás egyaránt megfelelő a törékeny csontozatúak számára. Érdemes elkerülni a hason alvást, mert túl nagy ívet okozhat a háton, ami egészségtelen és kényelmetlen is egyben.

Élhetek hosszú életet csontritkulással?

Egy új megfigyeléses tanulmány szerint a 75 évnél fiatalabb nők és a 60 év alatti férfiak a csontritkulás kezelésének megkezdése után még legalább 15 évig élhetnek.

Hogyan növelhetem a csontsűrűséget a gerincemben?

Az erős csontok megőrzése az életkor előrehaladtával csökkentheti a csontritkulás és a kapcsolódó szövődmények kockázatát, mint például a fájdalmas csigolya-kompressziós törések a gerincben... Fogyassz sok kalciumot
 1. Reggelire legyen dúsított zabpehely. ...
 2. Próbáld ki a konzerv tenger gyümölcseit. ...
 3. Egyél több diót, babot és leveles zöldeket. ...
 4. Fontolja meg a kalcium-kiegészítést.