Okozhat álmatlanságot az amitriptilin?

Pontszám: 4,2/5 ( 54 szavazat )

Alkalmanként az amitriptilin álmatlanságot okozhat ; ha ez megtörténik, jobb reggel bevenni. Ha a mellékhatások gondot okoznak, vannak más hasonló gyógyszerek (például nortriptilin, imipramin és most duloxetin), amelyeket érdemes kipróbálni, mivel közel olyan hatásosak, és gyakran kevesebb mellékhatásuk van.

Az amitriptilin okozhat alvási problémákat?

Az amitriptilin alvás közbeni szedése befolyásolhatja az ébrenléti időt . Ennek a kábítószer-indukálta alvásnak az a hátránya, hogy az amitriptilin nem csak éjszakai álmosságot okoz. 12-24 órán keresztül aktív marad a szervezetben, így napközben is fáradtnak és nyűgösnek érezheti magát.

Az amitriptilin ébren tart?

Mivel az amitriptilin elálmosíthatja Önt , ne kerékpározzon, ne vezessen, és ne kezeljen gépeket a szedésének első néhány napjában, amíg nem tudja, hogyan hat Önre. Az is lehet a legjobb, ha kipróbálod, amikor másnap nem kell felkelned dolgozni. Ritka esetekben az embereknek súlyos mellékhatásai lehetnek.

Melyek az amitriptilin leggyakoribb mellékhatásai?

Gyakori mellékhatások
  • székrekedés.
  • szédülés.
  • száraz száj.
  • álmos érzés.
  • pisilési nehézség.
  • fejfájás.

Milyen gyógyszereket nem szabad az amitriptilinnel együtt szedni?

Kerülje a MAO-gátlók (izokarboxazid, linezolid, metilénkék, moklobemid, fenelzin, prokarbazin, razagilin, szafinamid, szelegilin, tranilcipromin) szedését ezzel a gyógyszerrel történő kezelés során. A legtöbb MAO-gátlót szintén nem szabad két hétig bevenni a kezelés előtt és után.

Az amitriptilin leggyakoribb mellékhatásai

32 kapcsolódó kérdés található

Az amitriptilin káros a szívére?

Az amitriptilin olyan állapotot okozhat, amely befolyásolja a szívritmust (QT-megnyúlás). A QT-szakasz megnyúlása ritkán súlyos (ritkán végzetes) gyors/szabálytalan szívverést és egyéb tüneteket (például súlyos szédülést, ájulást) okozhat, amelyek azonnali orvosi ellátást igényelnek.

Milyen betegségek esetén alkalmazható az amitriptilin 25 mg?

Az amitriptilint a depresszió tüneteinek kezelésére használják. Az amitriptilin a triciklikus antidepresszánsoknak nevezett gyógyszerek csoportjába tartozik. Úgy fejti ki hatását, hogy megnöveli bizonyos természetes anyagok mennyiségét az agyban, amelyek a mentális egyensúly fenntartásához szükségesek.

Miért hagyták abba az amitriptilin adását?

Az FDA 2000-ben visszavonta a gyógyszert, miután olyan jelentések szerint növelte a szívproblémák kockázatát . Az orvosok továbbra is felírhatják a gyógyszert, de csak ritka esetekben, amikor szükséges. Az amitriptilin és a ciszaprid együttes alkalmazása tovább növeli a szívritmuszavarok és más súlyos szívbetegségek kockázatát.

Az amitriptilin erősebb, mint a tramadol?

A tramadol hatásosabb, mint a morfium és az amitriptilin az ischaemiás fájdalom ellen, de nem patkányoknál a termikus fájdalom ellen. Pharmacol Res.

Az amitriptilin súlygyarapodást okoz?

A triciklikus antidepresszánsok, más néven ciklikus antidepresszánsok vagy TCA-k, súlygyarapodást okozhatnak . Ezek a gyógyszerek a következők: amitriptilin (Elavil)

Miért ne szedje az amitriptilint este 8 után?

Az amitriptilint minden nap tabletta vagy szirup formájában kell bevenni. Nyugtató hatású, álmosságot okozhat , ezért érdemes lefekvés előtt egy-két órával, de legkésőbb este 8-ig bevenni.

Hány amitriptilint vegyek aludni?

Az alváshoz szükséges amitriptilint különböző dózisokban írják fel. Az adag sok tényezőtől függ, például az életkorától, az esetlegesen szedett egyéb gyógyszerektől, az egészségi állapotától és a gyógyszerköltségtől. Felnőttek esetében az adag általában 50 és 100 milligramm között van lefekvés előtt . A serdülők és az idősebb felnőttek alacsonyabb adagokat is szedhetnek.

Az amitriptilin csökkenti a vérnyomást?

A vérnyomás rendszeres nyomon követése, különösen az amitriptilin megkezdésének korai napjain, még kis adagok esetén is ésszerűnek tekinthető. Az amitriptilin abbahagyása a magas vérnyomás megszűnését eredményezheti anélkül, hogy vérnyomáscsökkentő gyógyszerekre lenne szükség.

Az amitriptilin 10 mg segít a szorongáson?

„Az elmúlt 8 hónapban alacsony dózisú (10-20 mg) amitriptilint szedtem este, közvetlenül lefekvés előtt, és elképesztően jól működött rám és a stresszemre/szorongásomra. Eredetileg idegfájdalmakra írták fel a torokban az LPR/savas reflux tünetei miatt, mint például a folyamatos torkom köszörülés és rekedtség.

Melyik a jobb fájdalom esetén a gabapentin vagy az amitriptilin?

A gabapentin nagyobb javulást eredményezett, mint az amitriptilin a diabéteszes neuropátiával összefüggő fájdalomban és paresztéziában. Ezenkívül a gabapentin jobban tolerálható volt, mint az amitriptilin. További ellenőrzött vizsgálatokra van szükség ezen előzetes eredmények megerősítéséhez.

Abbahagyhatom a 10 mg amitriptilin szedését?

Ha régóta szedi ezt a gyógyszert, nem szabad hirtelen abbahagynia a szedését. A hirtelen leállítás mellékhatásokat, például hányingert, fejfájást és fáradtságot okozhat. Ne hagyja abba a gyógyszer szedését anélkül, hogy megbeszélné orvosával . Megmondják, hogyan csökkentheti lassan az adagot az idő múlásával.

Meddig szedhetsz amitriptilint?

A legtöbb orvos azt javasolja, hogy a depresszió megszűnése után 6 hónaptól egy évig szedjen antidepresszánsokat. Ha ezt megelőzően abbahagyja, a depresszió visszatérhet. Beszéljen orvosával az amitriptilin néhány hónapnál hosszabb ideig tartó szedésének kockázatairól és előnyeiről.

Miért okoz súlygyarapodást az amitriptilin?

Egy vizsgálatot 6 egészséges önkéntesen végeztek annak a hipotézisnek a tesztelésére, hogy az amitriptilin-kezeléssel összefüggő súlygyarapodás oka lehet a megnövekedett keringő inzulin által okozott hipoglikémia .

Az amitriptilin gyulladáscsökkentő?

A mieloperoxidáz aktivitás és a patológiás vizsgálatok az amitriptilin gyulladáscsökkentő hatását is igazolták. Eredményeink arra utalnak, hogy az amitriptilin, egy triciklusos antidepresszáns csökkentheti a vastagbél gyulladásos és fekélyes sérüléseit normál és depressziós patkányokban egyaránt.

Abbahagyhatom a 25 mg amitriptilin szedését?

Abbahagyhatja az Amitriptilin szedését? Bár abbahagyhatja az amitriptilin hideg pulyka szedését, soha nem ajánlott . Általában, ha abba akarja hagyni a használatát, az orvos fokozatosan csökkenti az adagot, hogy csökkentse az esetlegesen tapasztalható elvonási tünetek valószínűségét vagy súlyosságát.

Hogyan hagyhatom abba az amitriptilin 25 mg szedését?

Ha abba akarja hagyni az amitriptilin szedését, menjen orvoshoz , és segíteni fognak az adag fokozatos csökkentésében. Ez eltart néhány hétig. Még mindig előfordulhat elvonási hatás, különösen az első két hétben, amikor csökkenti az adagot. Ezek a hatások elmúlnak, ha folytatja az adag csökkentését.

Hogyan érzi magát az amitriptilin abbahagyása után?

A következő tünetekről számoltak be azoknál az egyéneknél, akikről úgy gondolják, hogy az amitriptilin abbahagyásával összefüggésben elvonási tüneteket szenvednek: 6
  1. Szédülés és fejfájás.
  2. Egyéb testi tünetek, mint például hányinger, hányás, étvágytalanság, hasmenés, izomfájdalmak, ízületi fájdalmak, láz, hidegrázás és izzadás.

Szedhet CBD-t amitriptilinnel?

Az amitriptilin kannabisz (I. listán szereplő anyag) együttes alkalmazása fokozhatja a mellékhatásokat, például szédülést, álmosságot, zavartságot és koncentrálási nehézséget. Egyes emberek, különösen az idősek, a gondolkodás, az ítélőképesség és a mozgáskoordináció károsodását is tapasztalhatják.

Az amitriptilin memóriavesztést okoz?

A jelentések szerint az amitriptilin, egy gyakran felírt triciklikus antidepresszáns, életkorral összefüggő károsodást okoz az anterográd memóriában .

Az amitriptilin növeli a vérnyomást?

Az Elavil súlyos magas vérnyomást okozhat , ha epinefrinnel együtt alkalmazzák.