Nem tudsz hüvelykujjjal és mutatóujjal fogni?

Pontszám: 4,5/5 ( 64 szavazat )

A kéztőalagút szindróma egy gyakori állapot, amely fájdalmat, zsibbadást, bizsergést és gyengeséget okoz a kézben és a csuklóban. Ez akkor fordul elő, ha a csuklón belül megnövekedett nyomás van egy idegre, amelyet középidegnek neveznek. Ez az ideg érzékeli a hüvelykujj, a mutató- és a középső ujjat, valamint a gyűrűsujj felét.

Mi okozza a tapadás elvesztését az ujjakban?

A kézgyengeség különféle állapotok miatt fordulhat elő, például kéztőalagút-szindróma, ízületi gyulladás, perifériás neuropátia és ganglionciszták. A legyengült kéz vagy markolat sokkal nehezebbé teheti a mindennapi feladatok elvégzését.

Mit jelent, ha fáj a keze a hüvelykujja és a mutatóujja között?

A kézben és a hüvelykujj és az ujjak között fellépő fájdalom egyéb okai lehetnek ínhüvelygyulladás vagy ganglionciszta . Íngyulladás esetén a kezében lévő inak begyulladhatnak, ami fájdalmat okozhat. A ganglion ciszta olyan csomóra utal, amelyet észrevehet a kezében, amely megnyomhatja az idegeit vagy gyulladást okozhat.

Honnan tudhatom, hogy van-e kéztőalagút-szindrómám?

Phalen jelteszt Kinyújtja a karjait maga előtt, majd hajlítsa meg a csuklóját, hagyja, hogy a keze körülbelül 60 másodpercig lógjon. Ha 60 másodpercen belül bizsergést, zsibbadást vagy fájdalmat érez az ujjaiban, akkor kéztőalagút szindrómája lehet.

Melyik ideg irányítja a hüvelykujjat és a mutatóujjat?

A középső ideg érzést és mozgást biztosít a kéz hüvelykujj oldalán. Ide tartozik a tenyér, a hüvelykujj, a mutatóujj, a középső ujj és a gyűrűsujj hüvelykujj oldala. A csuklójában azt a területet, ahol az ideg behatol a kézbe, kéztőalagútnak nevezik.

Kubitális alagút szindróma: komoly?

30 kapcsolódó kérdés található

Megjavíthatják magukat az ujjidegek?

Időnként az ideg megsérül, és idővel magától meggyógyulhat . Ha azonban egy ideget elvágnak vagy összezúznak, akkor sebészeti kezelésre lehet szükség a kéz vagy a kar funkciójának javítása vagy helyreállítása érdekében. Néha bizonyos betegségek érinthetik az idegeket, és hasonló tüneteket okozhatnak a felső végtagon.

Mikor kell aggódnom a kézzsibbadás miatt?

Bár ez nem valószínű, lehetséges, hogy a kézzsibbadás a stroke jele lehet. Azonnal forduljon orvoshoz, ha a következők bármelyikét is tapasztalja: hirtelen gyengeség vagy zsibbadás a karjában vagy a lábában, különösen, ha ez csak a test egyik oldalán jelentkezik. nehézségekbe ütközik a beszéd vagy mások megértése.

Meg lehet javítani a kéztőalagút műtét nélkül?

Lehetséges a kéztőalagút műtét nélkül? A csuklógyakorlatok segíthetnek enyhíteni a kéztőalagút-fájdalmat, más fájdalomcsillapító módszerekkel együtt, mint például a jégtakaró, éjszakai csuklósín, kortikoszteroid injekciók és rendszeres szünetek a kéztőalagút-fájdalmat okozó tevékenységekben.

A kéztőalagút magától elmúlik?

Elmúlhat magától a kéztőalagút? Ha a kéztőalagút-fájdalom nyilvánvalóvá válik, nem valószínű, hogy magától megszűnik bármilyen intézkedés nélkül . Ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy a műtét az egyetlen lehetőség az Atlantai Interventional Orthopedicsnál. A carpalis tunnel szindróma korai vagy enyhe eseteiben Dr.

Általában mennyi ideig tart a kéztőalagút?

A keze és a csuklója rosszabbul érezheti magát, mint korábban. De a fájdalomnak el kell múlnia. Általában 3-4 hónapba telik a felépülés, és legfeljebb 1 évbe telik, mire a kéz ereje visszatér. Az, hogy mennyi erő térül meg, változó.

Hogyan erősíted a hüvelykujjadat a mutatóujjad között?

Pinch erősítő
 1. Csípjen egy puha habgolyót vagy valamilyen gitt az ujjai hegye és a hüvelykujja közé.
 2. Tartsa 30-60 másodpercig.
 3. Ismételje meg 10-15 alkalommal mindkét kezével. Hetente kétszer-háromszor végezze el ezt a gyakorlatot, de az ülések között 48 órán keresztül pihentesse a kezét. Ne végezze ezt a gyakorlatot, ha a hüvelykujj ízülete sérült.

Hogyan lehet megkülönböztetni a kéztőalagút és az ínhüvelygyulladást?

Az íngyulladás a túlzott használatból származik. Az íngyulladásnak számos, a kéztőalagút-szindrómával járó fenti tünete van, kivéve a fokozatosan kezdődő viszketést és fájdalmat. A kéztőalagút-szindrómától eltérően az ínhüvelygyulladás okozta fájdalom közvetlenül az érintett ín felett jelentkezik .

Milyen tünetei vannak a hüvelykujj íngyulladásának?

Tünetek
 • Fájdalom a hüvelykujj tövénél.
 • Duzzanat a hüvelykujj tövénél.
 • Nehezen mozgatja a hüvelykujját és a csuklóját, amikor olyasvalamit csinál, ami megfogással vagy csípéssel jár.
 • „Ragadt” vagy „állj és menj” érzés a hüvelykujjban, amikor mozgatod.

Miért furcsa az ujjbegyeim?

Az ujjak bizsergése általában egy adott terület vérellátásának hiányából vagy a kezet és az ujjakat ellátó ideg vagy idegek károsodásából ered, például kéztőalagút-szindróma vagy nyaki porckorong probléma. Az ujjak bizsergése fertőzés, gyulladás, trauma és egyéb kóros folyamatok következménye is lehet.

A labda szorítása segít az ízületi gyulladásban?

Próbáljon meg egyet használni ezek közül a kicsi, szaggatott "stressz labdák közül". Az Arthritis Institute of America nonprofit csoport által közzétett tanulmány megállapította, hogy a stresszlabda összenyomása javította a markolat erejét és enyhítette a fájdalmat a kéz osteoarthritisben (a leggyakoribb ízületi gyulladásban) szenvedő felnőtteknél .

Mely idegek melyik ujjakat érintik?

A három fő ideg, amely a csuklón és a kézben halad át: Medián ideg, amely érzékeli a tenyeret, és bemegy a hüvelykujjba, a mutatóujjba, a középső ujjba és a gyűrűsujj egy részébe. Ulnaris ideg , amely a kéz külső szélén érzékeli a gyűrűt és a rózsaszínű ujjakat.

A hő vagy a jég jobb a kéztőalagúthoz?

A legtöbb orvos egyetért abban, hogy a hőkezelés a legjobb módja a kéztőalagút szindróma „kezelésének” . A jéggel ellentétben a hő elősegíti a sérült szövetek gyógyulását és helyreállítását. A gyógyulási folyamat az, ami végül a gyulladást végleg eltűnteti. Ezért egy forró törülköző vagy fűtőbetét jól használható.

Hogyan gyógyítottam meg természetes úton a kéztőalagútomat?

10 házi gyógymód
 1. legalább 2 hétig pihentesse az érintett kezet és csuklót.
 2. rezgéscsillapító termékek használata vibrációs szerszámokkal.
 3. csuklósínt vagy merevítőt visel a középső ideg pihentetésére.
 4. gyengéd kéz-, ujj- és csuklónyújtó gyakorlatokat végez.
 5. masszírozza a csuklóját, tenyerét és hátát.

Hogyan állapítható meg, hogy van-e kéztőalagút a hüvelykujjában?

Mik a carpalis alagút szindróma tünetei?
 1. zsibbadás, bizsergés és fájdalom a hüvelykujjban és a kezed első három ujjában.
 2. fájdalom és égő érzés, amely felfelé halad a karján.
 3. éjszakai csuklófájdalom, amely zavarja az alvást.
 4. a kéz izmainak gyengesége.

Milyen ételek rontják a kéztőalagút?

 • A gyulladás központi szerepet játszik a carpalis tunnel szindróma által okozott fájdalommal összefüggő tünetekben is.
 • A finomított keményítőket egyszerű szénhidrátoknak vagy egyszerűen „rossz szénhidrátoknak” is nevezik. Ide tartoznak a rostoktól, tápanyagoktól és korpától megfosztott szemek. ...
 • A sült ételek gyakran nagy mennyiségű transzzsírt és sót tartalmaznak.

Mi történik, ha nem javítja meg a kéztőalagút?

A carpalis alagút szindróma tüneteinek figyelmen kívül hagyása maradandó idegkárosodáshoz vezethet . Először is, bizsergést vagy zsibbadást észlelhet az ujjaiban, ami jön és megy. Idővel az érzések rosszabbodhatnak, tovább tarthatnak, vagy akár éjszaka is felébreszthetik.

Mit lehet összetéveszteni a kéztőalagúttal?

A kéztőalagút-szindrómát gyakran rosszul diagnosztizálják, mivel több más betegséggel is hasonló tüneteket mutat, beleértve az ízületi gyulladást, a csuklóíngyulladást, az ismétlődő megerőltetési sérülést (RSI) és a mellkasi kivezetési szindrómát . A tünetek, amelyek a CTS-nek és más betegségeknek osztoznak, a következők: bizsergés. Fájdalom.

Kell-e aggódnom, ha zsibbadnak az ujjaim?

A sérült vagy becsípődött idegek az ujjak zsibbadásához vezethetnek . Ilyenek lehetnek a véráramlási problémák vagy számos egyéb egészségügyi állapot is. Az érzés ártalmatlan lehet, és magától elmúlik. De ha visszatér, beszélnie kell orvosával.

Milyen otthoni gyógymód a kézzsibbadás ellen?

Meleg tömörítés . A meleg borogatás a legjobb megoldás az érintett kezek és lábak vérkeringésének elősegítésére. A meleg borogatás serkenti a vérkeringést és javítja az idegek működését, és segít a bizsergő érzés kezelésében.

Mikor forduljak orvoshoz kézbizsergés miatt?

Ha a zsibbadás a kezében hosszabb ideig fennáll, azonnal forduljon orvoshoz. Ez súlyos egészségügyi állapot jele lehet. Különösen fontos, hogy azonnali figyelmet kérjen, ha tüneteihez a következők bármelyike ​​társul: zsibbadás a test más részein.