A pharyngitis hónapokig tarthat?

Pontszám: 4,4/5 ( 56 szavazat )

Az akut pharyngitis egy olyan torokfájás, amely megjelenik, és akár egy hónapig is eltarthat, mielőtt teljesen megszűnik . Általában fertőzés eredménye – vírusos, bakteriális vagy ritkán gombás (candida élesztőgomba).

Miért tart ilyen sokáig a pharyngitisem?

A krónikus pharyngitist olyan tényezők okozhatják, mint: Füst vagy környezetszennyező anyagok . Fertőzés . Allergiák vagy allergiás reakciók , például eozinofil oesophagitis.

Mennyi ideig tart a krónikus pharyngitis?

A torokfájás, más néven torokgyulladás, lehet akut, csak néhány napig tart, vagy krónikus lehet, és addig tart, amíg ki nem derítik a kiváltó okot. A legtöbb torokfájás gyakori vírusok eredménye, és 3-10 napon belül magától elmúlik. A bakteriális fertőzés vagy allergia által okozott torokfájás tovább tarthat.

Mennyi ideig tarthat a vírusos pharyngitis?

A vírusos pharyngitis gyakran öt-hét napon belül elmúlik. Ha bakteriális pharyngitisben szenved, akkor jobban érzi magát, miután két-három napig antibiotikumot szed. Akkor is be kell szednie az antibiotikumot, ha jobban érzi magát.

Mi történik, ha a pharyngitist nem kezelik?

Kezelés nélkül a pharyngitis ritka esetekben reumás lázhoz vagy szepszishez (bakteriális vérfertőzéshez) vezethet, amelyek életveszélyes állapotok.

Több ez, mint torokfájás?

21 kapcsolódó kérdés található

Mi a leggyorsabb módja a pharyngitis megszabadulásának?

Az orvosok szerint a 16 legjobb gyógyszer a torokfájásra, hogy gyorsan jobban érezze magát
 1. Gargarizáljon sós vízzel, de kerülje az almaecetet. ...
 2. Igyon extra hideg folyadékot. ...
 3. Szívj egy jégpoharat. ...
 4. Küzdj a száraz levegővel párásítóval. ...
 5. Kerülje el a savas ételeket. ...
 6. Nyelje le az antacidokat. ...
 7. Kortyoljon gyógyteákat. ...
 8. Kenje be és nyugtassa a torkát mézzel.

Hogyan kaptam pharyngitist?

Általában vírusos és/vagy bakteriális fertőzések okozzák , mint például a megfázás és az influenza (mindkettő vírusfertőzés), vagy a Streptococcus baktérium által okozott fertőzés (torokgyulladás). A torokgyulladás mononukleózis (más néven „mono”), vírusfertőzés esetén is előfordulhat.

Miért nem múlik el a torokgyulladásom?

Ha hosszan tartó torokfájást tapasztal, és nem talál enyhülést, akkor lehetséges, hogy fertőzése van, például mandulagyulladás . Leggyakrabban a mandulagyulladást gyermekeknél diagnosztizálják, de az emberek bármely életkorban megkaphatják. A mandulagyulladást bakteriális fertőzések vagy vírusok okozhatják.

A pharyngitis hány százaléka vírusos?

A pharyngitis vagy torokfájás tüneteinek körülbelül 50-80% -a vírus eredetű, és számos vírusos kórokozót foglal magában. Ezek a kórokozók túlnyomórészt a rhinovírus, az influenza, az adenovírus, a koronavírus és a parainfluenza.

Mennyire súlyos lehet a pharyngitis?

A pharyngitis ritkán súlyos állapot, és gyakran megfázás és influenza mellett fordul elő. A vírusos pharyngitis általában néhány héten belül magától megszűnik, de a bakteriális pharyngitis antibiotikum-kúrát igényelhet a szövődmények megelőzése érdekében. A pharyngitis szövődményei, például a reumás láz, ritkák.

Mi van, ha a strep nem múlik el antibiotikum után?

Ha a torokgyulladást nem kezelik antibiotikumokkal, akkor 2-3 hétig továbbra is fertőző lesz, még akkor is, ha tünetei elmúlnak. Ön sokkal kevésbé fertőző az antibiotikum-kezelés megkezdése után 24 órán belül, és kisebb a valószínűsége a strep-fertőzés szövődményeinek.

A torokgyulladás hónapokig tarthat?

A torokfájás akkor tekinthető krónikusnak, ha több mint három hónapig tart. A hosszan tartó torokfájást előidéző ​​jellemző tényezők közé tartozik az allergia, a savas reflux, a környezeti irritáló tényezők, a száraz levegő és a megfeszült hangszálak. Időnként egy súlyosabb állapot, például daganat vagy HIV torokfájást okozhat.

Melyik a legjobb antibiotikum torokgyulladásra?

A penicillin vagy az amoxicillin a választott antibiotikum az A csoportú strep pharyngitis kezelésére... Kezelés
 • Lerövidíti a tünetek időtartamát.
 • Csökkenti a családtagokra, osztálytársakra és más közeli kapcsolatokra való átvitel valószínűségét.
 • Megakadályozza a szövődmények kialakulását, beleértve az akut reumás lázat.

Miért nem javul a torokgyulladás?

Okok és szövődmények Ha a torokgyulladás nem javul a kezelés megkezdését követő két napon belül, az egy másik fertőzés jelenlétére , a strep-baktérium torkon kívüli területekre való terjedésére vagy gyulladásos reakcióra utalhat. A GAS megfertőzheti a mandulákat és az orrmelléküregeket, ha nem kezelik.

Mi történik, ha az antibiotikumok nem hatnak a mandulagyulladásra?

Ha a vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy a mandulagyulladást bakteriális fertőzés okozza, rövid orális antibiotikum-kúra írható fel. Ha az orális antibiotikumok nem hatékonyak a bakteriális mandulagyulladás kezelésében, intravénás (közvetlenül vénába adott) antibiotikumokra lehet szükség a kórházban.

Mi a különbség a pharyngitis és a laryngitis között?

K: Mi a különbség a pharyngitis és a laryngitis között? V: A pharyngitis a garat gyulladása , míg a gégegyulladás a gége vagy a hangdoboz gyulladása. A laryngitis fő tünete a rekedtség vagy a hang teljes elvesztése. Általában mindkét állapot kezelése hasonló.

Milyen vírusok okozhatnak pharyngitist?

Számos vírus okozhat vírusos pharyngitist.
 • Rhinovírus. A rhinovírus több mint 100 különböző szerotípusa okozza a pharyngitisek körülbelül 20%-át és a közönséges megfázások 30-50%-át. ...
 • Adenovírus. ...
 • Epstein-Barr vírus. ...
 • Herpes simplex vírus. ...
 • Influenza vírus. ...
 • Parainfluenza vírus. ...
 • Koronavírus. ...
 • Enterovírus.

Honnan lehet tudni, hogy a pharyngitis vírusos?

Egészségügyi szolgáltatója általában a torok vizsgálatával diagnosztizálja a pharyngitist. A torkából származó folyadék laboratóriumi vizsgálata azt mutatja, hogy a baktériumok (például az A csoportú streptococcus vagy strep) nem okozzák a torokfájást.

Mi a különbség a vírusos és bakteriális pharyngitis között?

A vírusfertőzések nem reagálnak az antibiotikumokra , és a kezelés csak a tünetek enyhítéséhez szükséges. Ritkábban a pharyngitist bakteriális fertőzés okozza. A bakteriális fertőzések antibiotikumokat igényelnek. A torok leggyakoribb bakteriális fertőzése a torokgyulladás, amelyet az A csoportú streptococcus okoz.

Mi történik, ha a torokgyulladás nem múlik el?

Gyermeke szedhet erre antibiotikumot. Hosszú távú egészségügyi problémákhoz vezethet, ha nem kezelik. Vesegyulladás: hivatalos neve „ poststreptococcus glomerulonephritis”. Általában ez magától elmúlik. Az antibiotikumok szedése a strep kezelésére nem mindig akadályozza meg ezt a szövődményt.

Hogyan kezeljük a krónikus torokfájást?

Függetlenül a torokfájás okától, ezek az otthoni gondozási stratégiák segíthetnek enyhíteni az Ön vagy gyermeke tüneteit:
 1. Pihenés. ...
 2. Igyál folyadékot. ...
 3. Próbáljon megnyugtató ételeket és italokat fogyasztani. ...
 4. Gargarizáljon sós vízzel. ...
 5. Nedvesítse a levegőt. ...
 6. Fontolja meg a cukorkát vagy a cukorkát. ...
 7. Kerülje az irritáló anyagokat. ...
 8. Maradj otthon, amíg nem leszel beteg.

Miért rosszabb a torokfájás este?

Száraz beltéri levegő . Ha otthonában különösen száraz a levegő, az orrjáratai és a torka kiszáradhatnak az éjszaka folyamán, amitől karcos vagy torokfájással ébredhet fel.

Mi a legjobb kezelés a pharyngitis számára?

A vírusos pharyngitisben szenvedő betegek fő támogató intézkedései a pihenés, a szájüregi folyadék és a sós vizes gargarizálás (nyugtató hatás érdekében). Fájdalomcsillapítók és lázcsillapítók használhatók a fájdalom vagy a láz enyhítésére. Az acetaminofen a választott gyógyszer. Hagyományosan aszpirint használnak, de ez fokozhatja a vírusok terjedését.

Milyen érzés a torkod a Coviddal?

„Csak elszigetelt torokfájásom van. A COVID-19-betegeknek csak körülbelül 5-10%-a lesz ilyen. Általában lázas, íz- és szaglásvesztésük, valamint légzési nehézségeik vannak .

A sinusitis okozhat torokgyulladást?

Igen, biztosan lehet . Az orrmelléküreg-fertőzések gyakran szövődményekhez vezethetnek az orrcseppet követő túlzott nyálkahártyában, ami torokfájást vagy köhögést okozhat. Szerencsére számos módszer létezik a sinusitis okozta torokfájás enyhítésére.