Lehet busz egyvezetékes rendszerrel?

Pontszám: 4,6/5 ( 6 szavazat )

Áttekintés
  • A CAN busz egyetlen vezetékkel működik.
  • Közvetlenül a jármű 12 V-os akkumulátorrendszeréről vagy egyenáramú áramforrások széles skálájáról működik alacsony vagy magas (33,33 kbps vagy 83,33 kbps) adatsebességgel.
  • A nagyfeszültségű ébresztő funkció lehetővé teszi az eszköz számára az MCU és más logikák támogatására használt szabályozó vezérlését.

CAN busz egyvezetékes?

A SAE J2411 egyvezetékes specifikáció olyan CAN hálózati alkalmazásokhoz szól, amelyek alacsony bitsebességgel és buszhosszal rendelkeznek. A kommunikáció egyetlen buszvonalon keresztül történik 33,3 kbit/s névleges adatátviteli sebességgel (83,3 kbit/s nagysebességű üzemmódban a diagnosztikához).

CAN busz szabványos vezetékezés?

A CAN busz két dedikált vezetéket használ a kommunikációhoz. A vezetékek neve CAN high és CAN low. Amikor a CAN busz készenléti üzemmódban van, mindkét vonal 2,5 V -ot visz. Adatbitek átvitelekor a CAN felső vonal 3,75 V-ra megy, a CAN alacsony pedig 1,25 V-ra, ezáltal 2,5 V-os különbség keletkezik a vonalak között.

Hogyan működik a CAN busz rendszer?

A CAN-buszon lévő eszközöket „csomópontoknak” nevezik. Mindegyik csomópont egy CPU-ból, CAN-vezérlőből és egy adó-vevőből áll, amely adaptálja a csomópont által küldött és fogadott adatok jelszintjét. Minden csomópont képes adatokat küldeni és fogadni , de nem egyszerre. A csomópontok nem tudnak közvetlenül adatokat küldeni egymásnak.

CAN busz a beágyazott rendszerben?

A CAN buszt elsősorban beágyazott rendszerekben használják, és ahogy a neve is sugallja, egy olyan hálózati technológia , amely gyors kommunikációt biztosít a mikrokontrollerek között a valós idejű igényekig, így nincs szükség a sokkal drágább és összetettebb Dual-Ported RAM technológiára. .

A CAN-busz magyarázata – egyszerű bevezető [v1.0 | 2019]

16 kapcsolódó kérdés található

Mi az USB a beágyazott rendszerben?

Az Universal Serial Bus (USB) egy csatlakozási specifikáció, amely egyszerű használatot, bővíthetőséget és jó teljesítményt biztosít a végfelhasználó számára. ... Akár 127 USB-eszköz csatlakoztatható egy USB-állomáshoz, akár 6 rétegű, lépcsőzetes hubokon keresztül. A beágyazott rendszerek esetében nagyon szokatlan, hogy egynél több hub van.

Mit jelent a CAN busz?

( Controller Area Network busz ) Robusztus, digitális soros busz, amelyet ipari környezetre terveztek. ... Egy járműben alacsony és nagy sebességű CAN buszokat is használnak. Például az ablak-, világítás- és ülésvezérlés csak alacsony sebességet igényel, míg a motor, a sebességtartó automatika és a blokkolásgátló fékek nagy sebességet igényelnek.

Meg tudod javítani a CAN busz vezetékeit?

Ha a CAN-busz vezetéke(ke)t megjavítják, cserélje ki az összes csavart vezetéket a végcsatlakozók között . Ha a kábelköteget részben megjavítják, vagy csak a CAN_L vagy CAN_H vonalat javítják, a zajelnyomás romlik, kommunikációs hibát okozva.

Hol található a CAN busz?

A CAN felvételének tipikus helyei közé tartozik az ABS rendszer (keressen pár csavart vezetéket, de hagyja figyelmen kívül a négy keréksebesség vezetékeit) vagy a műszerfal hátulján (keressen egy pár csavart vezetéket). Ha a járműben van CAN busz az OBD csatlakozón, akkor az általában a 6. és 14. érintkezőkön lesz az alábbiak szerint.

Miért csavarodtak meg a CAN busz vezetékei?

A vezetékek csavarodnak , mivel a vezetékeken továbbított jelek mindkét vezetéken végzett mérésekből származnak , így a vezetékek összecsavarásakor ugyanolyan interferencia éri őket, és az eltérés esélye jelentősen csökken.

Tudod forrasztani a busz vezetékeit?

A CAN-Bus és az új készülék közötti kapcsolat kialakítására a forrasztás az általánosan alkalmazott módszer. Itt gyakran elkövetett hiba, hogy elektromos forrasztópákát használnak a munka elvégzéséhez. ... Ezért a jó tanács az, hogy mindig gázfűtéses forrasztópákát használjon!

Testzárlatos lehet a CAN busz?

Rövidre zár és nyit: A CAN vezérlők tolerálják a két vezeték egyikének testzárlatát a differenciálbusz jellemzői miatt. Nem tolerálja, hogy mindkét CAN-busz vezeték rövidre zárva legyen a testtel vagy egymással. Elviseli, ha valamelyik CAN-vonal nyitva van vagy le van választva.

A CAN protokoll is alkalmas?

A CAN a rövid üzenetek protokollja. Minden átvitel 0-8 bájt adatot hordozhat. Ez alkalmassá teszi trigger jelek és mérési értékek továbbítására. Ez egy CSMA/AMP (Carrier Sense Multiple Access / Arbitration by Message Priority) típusú protokoll.

CAN protokoll kábel?

A CAN-busz adatkábel csökkenti a vezetékezést , az elektronikus interferenciát, és nagy sebességű hálózati kommunikációt biztosít. Ellenáll a kopásnak és vágásoknak, ugyanakkor kiválóan ellenáll az olajnak és a vegyszereknek is.

Mi az a Swcan?

Ezt általában egyvezetékes vezérlőterületi hálózatnak (SWCAN) nevezik. A CAN busz egyetlen vezetékkel működik. Közvetlenül a jármű 12 V-os akkumulátorrendszeréről vagy egyenáramú áramforrások széles skálájáról működik alacsony vagy magas (33,33 kbps vagy 83,33 kbps) adatsebességgel.

Honnan tudhatom, hogy a járművemben van-e CAN busz?

Honnan tudhatom, hogy az autóm fel van-e szerelve CAN busszal? Ha a jármű figyelmezteti Önt, ha egy izzó kialudt , akkor CAN busszal van felszerelve. A legegyszerűbb módja, ha kapcsolatba lép a jármű szállítójával vagy márkakereskedésével. Ha még mindig nem biztos benne, általában azt mondjuk az ügyfeleknek, hogy távolítsák el a lámpát, és vezessék el a járművet, hogy megnézzék, ad-e figyelmeztetést.

Hogyan diagnosztizálható egy CAN busz rendszer?

Eszköz CAN-portjának ellenőrzése
  1. Húzza ki a csatlakozót a készülékből.
  2. Mérje meg az ellenállást az eszköz csatlakozótüskéin a CAN HI és a CAN LOW között. ...
  3. Mérje meg az ellenállást a CAN HI és a GROUND között. ...
  4. Mérje meg az ellenállást a CAN LOW és a GROUND között.

Hogyan diagnosztizálják a CAN busz problémákat?

Íme néhány különböző dolog, amelyekre a CAN-buszrendszer diagnosztizálása során figyelhet:
  1. Ügyeljen a tökéletes lezárási ellenállásra. ...
  2. Bármilyen lezáró ellenállásnak a CAN buszrendszer végvonalán kell lennie. ...
  3. Általánosságban elmondható, hogy a CAN buszrendszer hálózata egy fához hasonlít.

CAN busz hiba?

A CANBUS egy nagy sebességű hálózat, amely jó minőségű vezetékeket igényel a megfelelő működéshez. Mint ilyen, érzékeny a nem megfelelő vezetékekre. A CANBUS kommunikációs problémák többségét a rossz vezetékezés, a helytelen lezárás vagy több frekvencia ugyanazon a buszon való használata okozza.

CAN busz vezeték színe VW?

Az Infotainment sínek magasnak narancssárga/lila színűnek , az alacsony szintnek narancssárga/barna színűnek kell lennie. Valószínűleg be kell szereznie egy erwin-előfizetést, és letöltenie kell a VIN-hez tartozó kapcsolási rajzokat.

Mi az a multiplex vezetékrendszer?

A multiplex vezetékrendszer lehetővé teszi több elektronikus üzenet oda-vissza továbbítását ugyanazon az adatkapcsolati vezetéken , ahogyan a szélessávú kábel lehetővé teszi a telefon-, televízió- és internetkapcsolatok ugyanazon a vonalon történő áthaladását.

Mi az a CAN busz és hogyan működik?

A CAN buszrendszer lehetővé teszi, hogy minden ECU kommunikáljon az összes többi ECU-val – bonyolult dedikált vezetékek nélkül. Pontosabban, az ECU információkat (pl. érzékelőadatokat) tud előkészíteni és sugározni a CAN buszon keresztül (amely két vezetékből áll, CAN alacsony és CAN magas).

Hogyan küldi a CAN busz az adatokat?

A CAN-busz hálózat összes csomópontja ugyanazt az üzenetet kapja ugyanabban az időben. Több fős hálózatban a csomópontok bármikor továbbíthatnak adatokat . Minden csomópont „hallgat” a hálózati buszra, és minden továbbított üzenetet fogad. ... A távoli keret és a kért adatkeret ugyanazt az üzenetazonosítót használja.

CAN busz adatkeret?

Az adatkeret a szabványos CAN üzenet, amely adatokat sugároz az adótól a buszon lévő többi csomóponthoz . Egy távoli keretet egy adó sugároz, hogy adatokat kérjen egy adott csomóponttól. Hibakeretet bármely csomópont továbbíthat, amely buszhibát észlel.