Nyomorúvá tehet a fogamzásgátlás?

Pontszám: 4,5/5 ( 59 szavazat )

A hangulattal kapcsolatos problémák, például a szorongás és a depresszió rendkívül gyakoriak a tablettát szedő nők körében. A tablettát szedő nők csaknem fele az első évben abbahagyja a tablettát az elviselhetetlen mellékhatások miatt, és a leggyakrabban említett kellemetlen hangulatváltozások.

A fogamzásgátlás idegesít?

Röviden, a fogamzásgátló hormonok valószínűleg nem lesznek hatással rád , de ha igen, akkor a normálisnál könnyebben bosszankodhatnak, depresszióssá, szorongóvá vagy dühösebbé tehetik. Természetesen ezek teljesen normális érzelmek, amelyeket attól függetlenül fog tapasztalni, hogy hormonális fogamzásgátlót használ-e vagy sem.

Az ingerlékenység a fogamzásgátlás mellékhatása?

Egyeseknél javulhat az idegesség és a hangulati ingadozások a kombinált orális fogamzásgátlók szedése közben (17), de azok, akik korábban negatív hangulati hatásokat tapasztaltak a fogamzásgátló tabletták szedése közben, nagyobb valószínűséggel tapasztalhatnak depressziós hangulatot és hangulati ingadozásokat (21).

A fogamzásgátlás megváltoztathatja a személyiségét?

Egy kiváló pszichológus megállapította, hogy a fogamzásgátló tabletta jelentősen befolyásolhatja a nő agyát, és megváltoztathatja személyiségét – állítja. Dr. Sarah Hill felfedte, hogy hatással van „a szexre, a vonzalomra, a stresszre, az éhségre, az étkezési szokásokra, az érzelmek szabályozására, a barátságokra, az agresszióra, a hangulatra, a tanulásra és még sok más dologra”.

A hangulatingadozások rosszabbak a fogamzásgátlásban?

A hormonális fogamzásgátlás befolyásolhatja a hangulatot Egy tanulmányban a nők 16,3%-a számolt be arról, hogy a fogamzásgátló tabletta rontotta a hangulatukat a menstruáció előtt, szemben a nők 12,3%-ával, akik szerint a tabletta javította a hangulatát (9).

Depressziót okoz a fogamzásgátló tabletta?

32 kapcsolódó kérdés található

Elmúlik a fogamzásgátlás okozta szorongás?

A fogamzásgátlás megváltoztatása enyhítheti a szorongás érzését. De megvan az esélye, hogy ez alig változtat. Ha szorongást vagy más hangulati változást tapasztal, megfontolhatja a fogamzásgátlás nem hormonális formájára való átállást.

Ki tudod egyensúlyozni a hormonokat a fogamzásgátlás alatt?

Ha sok éve szed fogamzásgátló tablettát, több hónapba is beletelhet, amíg helyreállítja természetes hormonszintjét . Ennek oka a saját hormontermelésének krónikus elnyomása. Ebben a gyógyulási időszakban gyakran hasznos a hormonpótlás.

Melyik fogamzásgátlás nem okoz depressziót?

A kutatók szerint a csak progesztin tartalmú fogamzásgátlók, valamint más fogamzásgátlók biztonságosak, és nem okozhatnak depressziót az őket használó nőkben. A csak progesztint tartalmazó fogamzásgátlód depresszióssá tesz?

Miért rossz a fogamzásgátlás?

A fogamzásgátló tabletták növelhetik az érrendszeri betegségek , például a szívroham és a szélütés kockázatát. Ezenkívül növelhetik a vérrögök kialakulásának kockázatát, és ritkán májdaganatok A dohányzás, a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség tovább növelheti ezeket a kockázatokat.

A tabletta tönkreteszi a kapcsolatokat?

A fogamzásgátló tablettákról ismert, hogy befolyásolják a nők ízét a férfiaknál, legalábbis laboratóriumi kísérletekben. Egy valós párokon végzett tanulmány azt sugallja, hogy ez a tablettákkal kapcsolatos preferenciaváltozás hosszú távú következményekkel járhat a kapcsolat minőségére és kimenetelére nézve.

Mennyi ideig tart a születés utáni fogamzásgátlás?

Meddig tart? A legtöbb ember a tabletta vagy más hormonális fogamzásgátló szedésének abbahagyását követő 4-6 hónapon belül észleli a tüneteket. Brighten megjegyzi, hogy egyeseknél ezek a tünetek hónapok alatt megszűnhetnek. Másoknak hosszabb távú támogatásra lehet szükségük.

Elveszítheti a fogamzásgátlás iránti érdeklődését a partnere iránt?

Nők ezrein végzett tanulmányok azt sugallják, hogy a legtöbben nem veszik észre a libidó csökkenését a tabletták szedése miatt, és a legújabb kutatások szerint párkapcsolati problémák állhatnak a tabletta utáni vágyakban.

Mennyi ideig marad a fogamzásgátló a rendszeredben?

Minden nő más és más, de a legtöbb esetben a gyógyszernek 3-7 napon belül ki kell tűnnie a szervezetéből. Azonban eltarthat néhány hónapig, amíg egy nő rendszeres menstruációt kezd látni, amikor a hormonszintek beállnak, és az ovuláció egy előre látható ciklusban elkezdődik.

A fogamzásgátlás gyengítheti az immunrendszeremet?

A hormonok hatása a testre A T-sejtek segítenek a szervezetnek reagálni a különböző betolakodókra, például baktériumokra és vírusokra. Ezenkívül a hormonális fogamzásgátlás elnyomhatja a gonadotropinokat , az agyalapi mirigyben kiválasztott hormonokat. Mindez káoszt jelenthet az immunrendszerében.

Hány éves kortól kell abbahagyni a fogamzásgátló szedését?

Minden nő abbahagyhatja a fogamzásgátlás alkalmazását 55 évesen, mivel ez után nagyon ritka a természetes teherbeesés. Biztonsági okokból a nőknek azt tanácsolják, hogy 50 éves korukban hagyják abba a kombinált tabletták szedését, és váltsanak csak progesztogént tartalmazó tablettára vagy más fogamzásgátló módszerre.

Milyen érzés elhagyni a tablettát?

A tabletta utáni mellékhatások gyakran hasonlóak a menstruáció előttihez, és görcsöket, puffadást és hangulati ingadozásokat is magukban foglalhatnak – de ne feledje, hogy ezek intenzívebbek lehetnek, mint az átlagos PMS-epizód a tabletta szedése alatt. Egyes nőknél terhességhez hasonló tünetek is jelentkeznek, például hányinger és mellérzékenység.

Melyik tabletta okoz legkevésbé súlygyarapodást?

A legtöbb ember számára úgy tűnik, hogy a kombinált hormontabletta, tapasz és gyűrű nem okoz súlygyarapodást, és a hormonális IUD valószínűleg nem okoz súlygyarapodást. Az implantátum és az injekció egyeseknél hozzájárulhat a súlygyarapodáshoz.

Melyik fogamzásgátló a legjobb a szorongás kezelésére?

Vannak azonban nem hormonális fogamzásgátlási módszerek, amelyek kevésbé befolyásolják a hangulatot. Az óvszer, a rekeszizom és a réz IUD mind a hormonmentes fogamzásgátlás rendkívül hatékony módszerei, amelyeket érdemes megfontolni azoknak a nőknek, akik szeretnék elkerülni a további szorongás lehetőségét.

Milyen fogamzásgátlók nem befolyásolják a hangulatot?

Az alacsonyabb mennyiségű androgén progesztint tartalmazó születésszabályozás, mint például a Yaz , kevesebb káros hatással lehet a hangulatra.

Hogyan tudom egyensúlyba hozni a hormonjaimat a fogamzásgátlással?

A legjobb módok arra, hogy támogasd a szervezeted ezen keresztül: A tápanyagraktárak feltöltése . A pirula köztudottan rengeteg alapvető tápanyagot kimerít, beleértve a B-vitamint, az E-vitamint, a cinket, a szelént, a magnéziumot és a C-vitamint. Kiegyensúlyozott étrend, sok egészséges zsírral és minőségi fehérjével.

Melyik fogamzásgátló a legjobb hormonális egyensúlyhiány esetén?

A progeszteron egyensúlyhiány kezelésére szolgáló kezelések a következők: Fogamzásgátlás progeszteron tartalmú tablettákkal/gyűrűvel/tapasszal , progeszteron IUD-vel (ha nem akar teherbe esni) Progeszteron tabletták, kapszulák vagy kúpok, amelyek segítik a teherbe esést.

Mi szünteti meg a fogamzásgátlást?

Ha kihagy egy adagot, nem tartózkodik a termékeny időszak alatt, vagy nem pótolja időben a fogamzásgátló módszert, csökkentheti a hatékonyságot. A túlsúly vagy az elhízás és bizonyos gyógyszerek szedése szintén csökkentheti a hatékonyságot.

A stressz meghiúsíthatja a fogamzásgátlást?

A stresszel vagy depresszióval küzdő emberek nehezebben kezelhetik a születésszabályozás mellékhatásait. Valójában ugyanaz a kutató korábbi tanulmányaiban azt találta, hogy azok a nők, akik depressziósnak és stresszesnek érezték magukat, nagyobb valószínűséggel vették észre súlyuk vagy hangulatuk változásait; nagyobb valószínűséggel hagyták abba a tablettát.

Lehetsz teherbe esni, amint abbahagyod a fogamzásgátló szedését?

Lehetséges, hogy teherbe eshet a kombinált tabletták szedésének abbahagyása után 1-3 hónapon belül – vagyis azok, amelyek ösztrogént és progesztint tartalmaznak. De a legtöbb nő egy éven belül teherbe eshet. Egy tanulmány azt is kimutatta, hogy azok a nők, akik több mint 4 vagy 5 évig szedték a tablettát, termékenyebbek voltak, mint azok, akik 2 évnél vagy rövidebb ideig szedték.

1 hónap után hatásos a tabletta?

Ha az utasításoknak megfelelően szedik, a fogamzásgátló tabletták általában az első hónapban hatásosak, amikor elkezdi szedni őket . A biztonság kedvéért egyes orvosok más fogamzásgátlási formák, például óvszer és hab használatát javasolják az első hónapban. Az első hónap után már csak a fogamzásgátló tablettára hagyatkozhat.