Milyen méretű fibroadenomát kell eltávolítani?

Pontszám: 4,7/5 ( 37 szavazat )

A fibroadenómák kimetszésére nincsenek szigorú méretkritériumok; néhány tanulmány azonban a 2-3 cm-nél nagyobb fibroadenomák eltávolítását javasolja. A fibroadenoma sebészi eltávolításának egyéb indikációi közé tartozik a kényelmetlenség, a képalkotó/vizsgálat során fellépő növekedés vagy a bizonytalan kóros diagnózis.

Mikor kell eltávolítani a fibroadenomát?

Orvosa műtétet javasolhat a fibroadenoma eltávolítására, ha valamelyik tesztje – a klinikai emlővizsgálat, képalkotó vizsgálat vagy biopszia – kóros, vagy ha a fibroadenoma rendkívül nagy, megnövekszik vagy tüneteket okoz . A fibroadenoma eltávolítására szolgáló eljárások a következők: Lumpectomia vagy excíziós biopszia.

Mekkora a fibroadenoma normál mérete?

A fibroadenómák általában 2-3 cm-es méretben jelennek meg, de megnőhetnek 10 cm-nél nagyobbra, és ezzel összefüggő emlő aszimmetriát és/vagy hipertrófiát okozhatnak. A fibroadenoma típusai közé tartozik a fiatalkori, sejtes vagy óriási.

Mi az a nagy fibroadenoma?

Absztrakt. Bevezetés: Az emlő óriás fibroadenómája (GFA) az 5 cm-nél nagyobb fibroadenomát jelenti, amely általában egyoldalúan jelentkezik, és az emlő aszimmetriájában vagy deformitásában nyilvánul meg.

Milyen méretű fibroadenomát kell eltávolítani?

A 3 cm-nél nagyobb méretű fibroadenomákat, amelyek fájdalmasak, egyre nagyobbak, vagy a képalkotó vagy biopsziás jellemzőket mutatják, általában műtéti úton eltávolítják. A fibroadenomák gyakran műtét nélkül kezelhetők, különösen fiatal nőknél.

Találtam egy csomót a mellemben | Fibroadenoma műtét és gyógyulás | Mellrák tudatosság

24 kapcsolódó kérdés található

A fibroadenoma növeli a mell méretét?

Általában fájdalommentes, olyan érzés lehet, mint egy márvány a melledben, amely vizsgálatkor könnyen elmozdul a bőr alatt. A fibroadenomák mérete változó, és maguktól megnagyobbodhatnak vagy zsugorodhatnak .

Mi történik, ha a fibroadenomát nem távolítják el?

Komplikációk. A fibroadenómák általában nem okoznak szövődményeket . Lehetséges, hogy egy személynél emlőrák alakulhat ki fibroadenómából, de ez nagyon valószínűtlen. A kutatások szerint a fibroadenómák mindössze 0,002-0,125 százaléka válik rákossá.

El kell távolítani a nagy fibroadenomát?

Sok orvos javasolja a fibroadenómák eltávolítását, különösen, ha folyamatosan nőnek vagy megváltoztatják a mell alakját, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a rák nem okozza a változásokat. Néha ezek a daganatok önmagukban megállnak, vagy akár zsugorodnak is, bármilyen kezelés nélkül.

Mennyi ideig tart egy fibroadenoma műtét?

Általános érzéstelenítést kap (alszik, de fájdalommentesen) vagy helyi érzéstelenítést (ébren van, de nyugtató és fájdalommentes). Az eljárás körülbelül 1 órát vesz igénybe. A sebész egy kis vágást végez a mellén.

Hogyan lehet megakadályozni a fibroadenómák növekedését?

A fibroadenoma kockázatának jelentős csökkenését figyelték meg a gyümölcsök és zöldségek fogyasztása, valamint az élveszületések száma, valamint a természetes menopauza, az orális fogamzásgátlók használata és a mérsékelt testmozgás (séta és kertészkedés) esetén is.

A fibroadenómák gyorsan nőnek?

Ezek a daganatok gyakori, jóindulatú emlődaganatok, amelyek általában életük második és harmadik évtizedében érintik a nőket. A fibroadenómák általában kicsik, és konzervatív módon kezelhetők; azonban ezeknek az elváltozásoknak 0,5-2%-a gyorsan növekedni fog .

A fibroadenoma kezelhető műtét nélkül?

Lumpectomia vagy excíziós biopszia: Ez egy rövid műtét a fibroadenoma eltávolítására. Krioabláció: Az orvos ultrahangos gépet használ a fibroadenóma megtekintéséhez. Egy krio-szondát fognak tartani a bőréhez. Gáz segítségével lefagyasztja a közeli szövetet, ami műtét nélkül elpusztítja a fibroadenomát .

Lehet jóindulatú egy 2 cm-es melltömeg?

Összefoglalva, a 2 cm-es vagy nagyobb jóindulatú biopsziás eredménnyel rendelkező, valószínűleg jóindulatú emlőléziók US-CNB-je elég pontos volt (98,6%) a rosszindulatú daganatok kizárásához. Nehéz volt azonban kizárni a határvonali elváltozásokat még azután is, hogy az US-CNB jóindulatúként diagnosztizálták őket.

Rákossá válhat a fibroadenoma?

A jóindulatú emlőtömeg egyik gyakori típusa a fibroadenoma, amely akkor alakulhat ki, ha a mellszövet egy tejtermelő mirigy (lebeny) fölé nő. A legtöbb mellcsomóhoz hasonlóan a fibroadenómák sem súlyosak, és nem válnak rákossá.

Miért fájdalmas a fibroadenomám?

Általában a fibroadenómák nem fájdalmasak. Azonban kellemetlenek vagy nagyon érzékenyek lehetnek az érintésre . A nők gyakran azt tapasztalják, hogy fibroadenómájuk a menstruáció előtti napokban érzékeny lesz. A csomó meglökése vagy megdöntése is puhává teheti.

Van-e hegesedés a fibroadenoma eltávolítása után?

Noha nem rákos csomó, a fibroadenoma eltávolítása továbbra is aggodalomra ad okot a nők körében, különösen a nem házasok körében, mivel a nyílt eljárás maradandó heget hagy a mellen . Az ilyen hegek a házasság után mentálisan is érintik a nőket.

Mi történik fibroadenoma műtét után?

A műtét után 1 vagy 2 napig valószínűleg fáradtnak és fájdalmasnak érzi magát. A vágás (metszés) körüli bőr feszesnek, duzzadtnak és érzékenynek tűnhet, és zúzódásos lehet . Az érzékenység körülbelül 2-3 napon belül, a zúzódások pedig 2 héten belül elmúlnak. A feszesség és a duzzanat 3-6 hónapig tarthat.

Mit tegyek fibroadenoma műtét után?

Íme néhány követendő irányelv:
  1. Pihenés. Amikor hazaér a kórházból, fáradt lehet az élménytől. ...
  2. Szükség szerint vegyen be fájdalomcsillapítót. ...
  3. Vegyen szivacsfürdőt mindaddig, amíg orvosa el nem távolítja a lefolyókat és/vagy varratokat. ...
  4. Viseljen jó sport- vagy támasztómelltartót. ...
  5. Kezdje el a kargyakorlatokat.

Fájdalmasak a fibroadenómák?

A fibroadenomát általában csomóként érzik a mellben, amely sima tapintású és könnyen mozog a bőr alatt. A fibroadenómák általában fájdalommentesek, de néha érzékenyek vagy akár fájdalmasak is lehetnek , különösen közvetlenül a menstruáció előtt.

Hogyan kezeljük a nagy fibroadenomát?

Ha a tömeg tovább növekszik, vagy kozmetikai aggályokat okoz, általában sebészeti kimetszésre van szükség óriási fibroadenómák esetén. A teljes lokális kimetszés mellszövet kímélésével, mint esetünkben gyakran a választott kezelési mód.

Rosszul diagnosztizálható a fibroadenoma?

A fibroadenómák szinte mindig jóindulatúak, de kismértékben fennáll a rák lehetősége, ezért az orvosnak mindig alapos vizsgálatot kell végeznie. Néha a növekedéseket rosszul diagnosztizálják tályognak vagy fibrocisztás állapotnak, ami más kezelési folyamatot igényel.

Diagnosztizálható-e a fibroadenoma biopszia nélkül?

Fiatalabb nőknél a fibroadenoma gyakran emlővizsgálattal és ultrahanggal diagnosztizálható. Ha azonban az orvos nem biztos abban, hogy biopsziát végeznek . Általánosságban elmondható, hogy a fibroadenoma kezelésére nincs szüksége. Legtöbbjük változatlan formában marad, és önszántából eltűnhet.

A fibroadenoma elmúlik?

A fibroadenómák gyakran sima, csúszós, ovális, mozgékony tömegek, amelyek 2-3 cm-re nőnek a mellszövetben, majd vagy maguktól elmúlnak , változatlanok maradnak vagy megnagyobbodnak. Ha megnagyobbodnak, fájdalmassá válnak, megváltoznak és aggasztó megjelenésűek, műtéti úton eltávolítják őket.

Normális, ha többszörös fibroadenomája van?

A fibroadenómák a női emlő leggyakoribb daganatai közé tartoznak, leggyakrabban fogamzóképes korú, különösen 30 év alatti nőknél fordulnak elő. Leggyakrabban egyetlen tömegben jelennek meg, azonban többszörös fibroadenoma jelenléte a betegek 15-20%-ánál észlelhető .

Az 5 mm-es mell tömege nagy?

T1a emlőrák esetén a daganat mérete legfeljebb 5 milliméter (mm); a T1b-ben a daganat mérete nagyobb, mint 5 mm, de kisebb vagy egyenlő, mint 10 mm. A nyirokcsomók elterjedése nélküli T1a és T1b emlőrák kiváló hosszú távú kimenetelű, a nők több mint 95%-a 10 évesen él.