Otthoni kezelés a végbél prolapsusra?

Pontszám: 4,6/5 ( 38 szavazat )

Igyál sok vizet , és egyél gyümölcsöt, zöldséget és egyéb rostot tartalmazó ételeket. Az étrend megváltoztatása gyakran elegendő a végbél nyálkahártyájának (részleges prolapsus) javításához vagy visszafordításához. Végezzen Kegel-gyakorlatokat, hogy erősítse a medence területének izmait. Ne erőlködjön székletürítés közben.

Megjavíthatom magam a végbélsüllyedést?

Ha a végbélnek csak a belső bélése (nyálkahártyája) jön ki a végbélnyílásból, kezelőorvosa elmagyarázza Önnek, hogyan végezheti el a végbélsüllyedés önálló csökkentését otthon. Ehhez finom nyomást kell gyakorolnia a végbélre, hogy visszajusson a végbélnyílásba.

Hogyan csökkenthető a végbél prolapsus?

Ha nehézségei vannak a prolapsus csökkentésével, tegyen kristálycukrot a kiesett végbélre. Hagyja állni a cukrot 15 percig, majd próbálja meg ismét csökkenteni a prolapsust. A cukor felszívja a többlet vizet a prolapsusban, és a prolapsus összehúzódását okozza. Granulált cukrot kell használnia.

Hogyan lehet a végbélsüllyedést a helyére tolni?

A kiesett végbél visszahelyezéséhez először alaposan mosson kezet. Nedvesítsen meg egy puha ruhát meleg vízzel. Ezután feküdjön az oldalára, térdével a mellkasához. Tartsa a ruhát a végbélnyíláshoz, és enyhe nyomással nyomja vissza a végbelet a helyére.

Hogyan orvosolható a prolapsus otthon?

Életmód és házi gyógymódok
 1. Végezzen Kegel-gyakorlatokat a medenceizmok megerősítésére és a legyengült fascia támogatására.
 2. Kerülje el a székrekedést rostban gazdag ételek fogyasztásával és sok folyadék ivásával.
 3. Kerülje a lefelé támasztást, hogy megmozgassa a beleit.
 4. Kerülje a nehéz emelést.
 5. Köhögés szabályozása.
 6. Fogyjon, ha túlsúlyos vagy elhízott.

A végbélprolapsus okai és kezelése

26 kapcsolódó kérdés található

Vissza tudom tolni a prolapsusomat?

Egyes esetekben a prolapsus otthon is kezelhető. Ehhez kövesse a szolgáltató utasításait. A végbelet kézzel kell visszanyomni . Puha, meleg, nedves kendővel finom nyomást gyakorolnak a masszára, hogy visszanyomják az anális nyíláson.

A prolapsus kijavíthatja magát?

A kiesett szervek nem tudják meggyógyítani magukat , és a legtöbbjük idővel rosszabbodik. A kiesett hólyag korrigálására számos kezelés áll rendelkezésre.

Hogyan lehet orvosolni a prolapszt műtét nélkül?

A prolapsus két nem műtéti lehetősége a medencefenék izomtréningje (PFMT) és a hüvelyi pesszárium . A PFMT hatásos lehet enyhe prolapsus esetén, de általában nem sikeres közepes és előrehaladott prolapsus esetén. A prolapsus műtétjének fő alternatívája a hüvelyi pesszárium.

A séta súlyosbítja a prolapszust?

A prolapsus tünetei a nap különböző szakaszaiban rosszabbak lehetnek . Egyes nők észreveszik, hogy hosszabb séta vagy állás után nagyobb nyomást éreznek.

Meg lehet javítani a prolapszt edzéssel?

Mennyire hatékonyak a medencefenék gyakorlatai ? A medencefenék gyakorlata enyhítheti a tüneteket enyhe és közepes esetekben (első-harmadfokú prolapsus), és néha megakadályozza a szervek további lecsúszását. A jótékony hatások már néhány hét után észrevehetők.

Hogyan akadályozhatom meg a prolapsusom rosszabbodását?

Segíthet megelőzni a prolapsus súlyosbodását is.
 1. Minden nap végezzen Kegel-gyakorlatokat, hogy erősítse a medence izmait és szalagjait.
 2. A székrekedés megelőzése vagy korrigálása. ...
 3. Érje el és maradjon egészséges testsúlyban.
 4. Kerülje az olyan tevékenységeket, amelyek megterhelik a medence izmait, például a nehéz emelést.

A séta segít a kismedencei prolapsusban?

A gyenge izmok rendszeres, hosszabb ideig tartó gyakorlása megerősítheti és újra hatékonyan dolgozhat. A rendszeres gyengéd testmozgás, mint például a séta, szintén erősítheti a medencefenék izmait .

Milyen gyakorlatokat nem szabad prolapsus esetén csinálni?

12 nem biztonságos hasi gyakorlat prolapsussal vagy méheltávolítás után
 • Hagyományos hasgörbítő vagy felülés gyakorlatok*
 • dőlésszögű felülések*
 • Hasi edzőgépek*
 • Ferde felülések.
 • Ferde gép.
 • Gyakorlólabdás felülések*
 • Gyakorlati labda lábemelés*
 • Kerékpár lábak.

Milyen gyakorlatok jók kiesett hólyag esetén?

A Kegel gyakorlatok erősítik a medencefenék izmait, amelyek támogatják a méhet, a hólyagot, a vékonybelet és a végbelet. Szinte bármikor végezhet Kegel-gyakorlatokat, más néven medencefenékizom-tréningeket.

Mi a legjobb kezelés a prolapsusra?

Kezelés a Mayo Clinic-en
 • Gyógyszerek. Az ösztrogén kezelési lehetőség lehet bizonyos prolapsusban szenvedő nők számára. ...
 • Fizikoterápia. Fizikoterápia javasolt lehet medencefenék gyakorlatokkal, biofeedback segítségével, hogy megerősítsék a medencefenék bizonyos izmait. ...
 • pesszáriumok. ...
 • Sebészet.

Mi történik, ha a prolapsus kezelés nélkül marad?

Ha a prolapsus kezelés nélkül marad, idővel változatlan maradhat, vagy lassan rosszabbodhat. Ritka esetekben a súlyos prolapsus veseelzáródást vagy vizelet-visszatartást (vizeletürítési képtelenséget) okozhat. Ez vesekárosodáshoz vagy fertőzéshez vezethet.

Mit nem szabad prolapszussal csinálni?

Ha kismedencei prolapsusa van, kerülje azokat a dolgokat, amelyek súlyosbíthatják a helyzetet . Ez azt jelenti, hogy ne emelje fel, ne erőltesse vagy húzza. Ha lehetséges, próbáljon meg hosszú ideig ne állni a lábán. Egyes nők úgy találják, hogy nagyobb nyomást éreznek, ha sokat állnak.

Elmúlhat a prolapsus?

A legtöbb nőnek csak enyhe prolapsusa van, amely néhány hónap vagy év múlva ismét elmúlik . De idővel fokozatosan rosszabbodhat. Az enyhe (első vagy másodfokú) kismedencei prolapsusban szenvedő nők körülbelül fele néha vizeletet is szivárog.

Mennyi ideig tart a prolapszus gyógyulása?

Számíthatsz arra, hogy minden nap jobban és erősebben fogod magad érezni. De előfordulhat, hogy gyorsan elfárad, és egy-két hétig fájdalomcsillapítóra lesz szüksége. Körülbelül 4-6 hétre lehet szüksége a nyílt műtét utáni teljes felépüléshez, és 1-2 hétre a laparoszkópos vagy hüvelyi műtét utáni felépüléshez.

Érezhető az ujjával a méhsüllyedés?

Illessze be 1 vagy 2 ujját, és helyezze a hüvely elülső falára (a hólyag felé), hogy érezze az ujjak alatti dudorokat, először erős köhögéssel, majd tartósan lefelé tartva. Az ujjak alatti fal határozott kidudorodása a hüvely elülső falának kiesését jelzi.

Milyen gyakorlatok károsak a medencefenék működési zavaraira?

Ha fennáll a medencefenék sérülésének kockázata, fontos, hogy kerülje az olyan gyakorlatokat, amelyek túlzott megterhelést okoznak a felső hasizmokban. Kerülje a felüléseket, ropogtatásokat és a talajgyakorlatokat, amikor mindkét lábát egyszerre emeli fel a padlóról.

Biztonságos a Plank a prolapsusra?

A prolapsus szövetek ismételt lefelé vagy erőteljes mozgása előreláthatóan prolapsus tüneteket okozhat, és ronthatja a prolapsus súlyosságát. Ez az oka annak, hogy az intenzív hasizom gyakorlatok, beleértve a hasi görbítést vagy a plankinget, nem megfelelőek a prolapsus problémákkal küzdő nők számára .

A guggolás káros a medencefenékre?

A guggolás kiváló gyakorlat a quad, a combhajlító és a fenék, de a medencefenék izomzatának erősítésére is. Ezeket meg lehet tenni súlyokkal vagy súlyzókkal vagy anélkül, pusztán a saját testsúlyod használatával.

Hogyan erősíthetem meg gyorsan a medencefenéket?

Kegels
 1. Üljön kényelmes helyzetben, csukja be a szemét, és képzelje el azokat az izmokat, amelyek megállíthatják a vizelet áramlását.
 2. Feszítse meg ezeket az izmokat, amennyire csak lehetséges.
 3. Tartsa ezt a pozíciót 3-5 másodpercig. ...
 4. Engedje el az izmokat, és pihenjen néhány másodpercig.
 5. Ismételje meg ezt legfeljebb 10-szer.

Mennyi ideig tart a medencefenék izmainak erősítése?

A legtöbb ember inkább fekve vagy széken ülve végzi a gyakorlatokat. 4-6 hét elteltével a legtöbb ember némi javulást észlel. Akár 3 hónapig is eltarthat a jelentős változás észleléséhez.