Minden polimer viszkoelasztikus?

Pontszám: 4,7/5 ( 53 szavazat )

Nemcsak a polimerek, hanem minden összetett mikroszerkezetű anyag viszkoelasztikus viselkedést mutat bizonyos körülmények között (a deformáció időskálája hasonló a szerkezet relaxációjához). ... Ez a helyzet sok olyan polimer esetében, amelyek gyakorlati jelentőséggel bírnak a biológiai és mérnöki alkalmazásokban.

A polimerek rugalmasak vagy viszkoelasztikusak?

A polimer anyagok egyik fontos jellemzője viszkoelasztikus viselkedésük. Ez azt jelenti, hogy a polimer rugalmas , mert a feszültség hatására bekövetkező húzódás után képes helyreállni.

Mely polimerek viszkoelasztikusak?

Sok viszkoelasztikus anyag gumiszerű viselkedést mutat, amit a polimer rugalmasságának termodinamikai elmélete magyaráz. A viszkoelasztikus anyagok néhány példája az amorf polimerek, a félkristályos polimerek, a biopolimerek, a nagyon magas hőmérsékletű fémek és a bitumen anyagok .

A műanyagok viszkoelasztikusak?

Az elsődleges tulajdonság, amely a legtöbb műanyagot olyan vonzóvá teszi más anyagokkal szemben, a viszkoelaszticitás. Ezáltal a műanyag képes elnyelni az energiát, hajlítani és repedés nélkül visszarugaszkodni.

Minden biológiai anyag viszkoelasztikus?

Szinte minden biológiai szövet viszkoelasztikus , és viszkoelasztikus mechanikai tulajdonságaik is fontosak jellemző funkciójukban. Ennek az az oka, hogy a szöveti sejtek alkotóelemei, az extracelluláris mátrixok, a szerkezeti fehérjék stb. viszkoelasztikusak. Még a kemény szövetekről is kimutatták, hogy viszkoelasztikusak.

Polimer viszkoelaszticitás

43 kapcsolódó kérdés található

A viszkoelasztikus deformáció visszafordítható?

A viszkoelasztikus anyagok reverzibilis reakciót mutatnak (azaz visszatérhetnek kiindulási állapotukba), ami az alkalmazott terhelés mértékétől függ.

A gumi viszkoelasztikus anyag?

A gumi a viszkoelasztikus tulajdonságokkal rendelkező polimer legfigyelemreméltóbb példája. ... Ez a folyamat a vulkanizálás alapja, egy olyan eljárás, amelyben egy másik anyagot, általában ként adnak a gumihoz. A hozzáadott anyag ezután további keresztkötéseket képez a polimer láncok között.

Miért viszkoelasztikus a gumi?

A legtöbb gumit térhálósítható, nagy molekulatömegű lineáris polimerekből állítják elő alacsony üveghőmérsékleten [1 6]. ... Időfüggő mechanikai reakciójuk miatt viszkoelasztikusak , ami a molekulák lomha konfigurációs változásait tükrözi.

Mit jelent a viszkoelasztikus?

A viszkoelasztikus anyagok folyékony és szilárd anyagként is viselkednek A viszkoelasztikusság azt jelenti, hogy az anyag bizonyos mértékig folyékony és szilárd anyagként is viselkedik, és időfüggő alakváltozása van . Letöltés pdf: Mi a viszkoelaszticitás.

Mi a viszkoelasztikus viselkedés?

A viszkoelasztikus viselkedés a rugalmas és viszkózus viselkedés kombinációja, ahol az alkalmazott feszültség pillanatnyi rugalmas alakváltozást eredményez, amelyet viszkózus, időfüggő alakváltozás követ.

Mi a polimerek két kategóriája?

A polimerek két kategóriába sorolhatók:
  • hőre keményedő műanyag vagy hőre keményedő.
  • hőformázó műanyag vagy hőre lágyuló.

Miért rugalmas a polimer?

A rugalmas tulajdonságokkal rendelkező, gumiszerű szilárd anyagokat elasztomereknek nevezzük. Ezekben az anyagokban a polimerláncokat viszonylag gyenge intermolekuláris kötések tartják össze, amelyek lehetővé teszik a polimerek megnyúlását a makroszkopikus feszültségekre válaszul.

Mi okozza a viszkoelaszticitást a polimerekben?

A viszkoelaszticitást a rostszerű részecskék közötti átmeneti kapcsolatok okozzák. A polimerek mindig viszkoelasztikus viselkedést mutatnak, mivel hosszú molekulákból állnak, amelyek képesek átmeneti kapcsolatot létesíteni szomszédaikkal.

Milyen típusú polimer rugalmas?

Az elasztomerek (gumik) speciális polimerek, amelyek nagyon rugalmasak. Enyhén térhálósodnak és amorfak, üvegesedési hőmérsékletük jóval a szobahőmérséklet alatt van. Egy nagyon nagy, makroszkopikus méretű molekulaként képzelhetők el. A polimer láncok közötti intermolekuláris erők meglehetősen gyengék.

Melyik a legrugalmasabb anyag?

A rugalmasság egy anyag azon képessége, hogy a nyújtás után visszanyeri eredeti formáját, amely szerint a gumi a legrugalmasabb anyag. De amikor a rugalmasságot definiáljuk a fizikában, az a feszültség és az alakváltozás aránya. Ez azt jelenti, hogy az a forma, amely jobban ellenáll a változásnak, rugalmasabb.

Mi a kúszás a polimerekben?

A kúszás egy szilárd anyag azon tendenciája, hogy állandó feszültség hatására tartósan deformálódjon : húzó, nyomó, nyíró vagy hajlító. A kúszás a polimerek viszkoelasztikus természetének eredménye, amely időfüggőséget okoz. ...

Mi a különbség a viszkoelasztikus és a viszkoplasztikus között?

Reológiai szempontból az elsődleges különbség a viszkoplasztikus és viszkoelasztikus anyag között a folyási feszültség jelenléte . A viszkoplasztikus anyag folyási feszültséggel rendelkezik, amely alatt nem deformálódik, míg a viszkoelasztikus anyag bármilyen feszültség hatására deformálódik.

Mik azok a viszkoelasztikus anyagok?

A viszkoelaszticitás azoknak az anyagoknak a tulajdonsága, amelyek deformáció során viszkózus és rugalmas jellemzőket is mutatnak . A szintetikus polimerek, a fa és az emberi szövetek, valamint a fémek magas hőmérsékleten jelentős viszkoelasztikus hatást fejtenek ki.

Mire használható a viszkoelasztikus anyag?

Viskoelasztikus anyagokat használnak az autók lökhárítóiban , a számítógép-meghajtókon a mechanikai ütések elleni védelem érdekében, a sisakokban (a belsejében lévő habpárnák), ​​a birkózószőnyegekben stb. A viszkoelasztikus anyagokat cipők talpbetéteiben is használják, hogy csökkentsék a személy csontvázára ható ütéseket.

Az elasztomer szilikon?

Elasztikus tulajdonságokkal rendelkező polimer. A latexből (a természetes termékből) származó elasztomer termékek többsége a „szintetikus elasztomer” kategóriájába tartozik, az elasztomer szó használata azonban felcserélhető a gumival, a szilikon pedig helyesebben egy „elasztomer” .

Hogyan változtatja meg a vulkanizálás a természetes gumi tulajdonságait?

Vulkanizálás, kémiai eljárás, amellyel a természetes vagy szintetikus gumi fizikai tulajdonságait javítják ; A kész gumi nagyobb szakítószilárdsággal és duzzadással és kopással szemben ellenállóbb, és nagyobb hőmérsékleti tartományban is rugalmas.

Mi az a viszkózus kúszás?

Az állandósult állapotú kúszási sebesség egyenesen arányos az alkalmazott igénybevétellel, ezért a kúszási viselkedést „viszkózusnak” írják le. A szemcsehatárok közötti diffúziós anyagszállításból adódó kúszás, az úgynevezett Nabarro-Herring vagy Coble diffúziós kúszás az egyik olyan mechanizmus, amelyet az alacsony feszültségű kúszási deformáció szempontjából figyelembe kell venni.

Melyik a rugalmasabb gumi vagy acél?

E meghatározás szerint az acél rugalmasabb, mint a gumi, mivel az acél gyorsabban tér vissza eredeti alakjába, mint a gumi, amikor a deformáló erőket megszüntetik. ... Egy adott feszültséghez (területegységre jutó nyújtási erő) a nyúlás sokkal kisebb az acélban, mint a gumiban, és innen a válasz.

Miért nem viszkoelasztikusak a fémek?

A fémek viszkoplasztikusak. A hozam után sebességfüggést mutatnak, melynek értéke a terhelési sebességtől is függhet. A tiszta viszkoelasztikus anyaghoz nincs hozam .

A beton viszkoelasztikus anyag?

A beton mechanikai viselkedése dinamikus terhelés esetén viszkoelasztikus , míg kvázistatikus körülmények között nemlineárisan rugalmas.